Ще захвърлим оковите на еврото, обяви Марин льо Пен

Френският кандидат за президент Марин льо Пен затвърди намеренията си за отказ от единната европейска валута като част от платформата си със 144 предизборни обещания. Тя сравни еврото с „опрян до реброто нож“, който принуждава народите да следват чужди интереси. Лидерът на Националния фронт (FN) обвинява еврото за високите цени, понижения износ и търговския дефицит на Франция, съобщава БГНЕС.

Тя обеща, че ако бъде избрана за държавен глава, ще „отхвърли оковите на общата валута“ и ще възстанови паричния суверенитет на Франция, възкресявайки франка. Според нея тази стъпка ще е ключ към модернизирането на промишления сектор в страната, като би дало положителен принос върху подобряването на експорта на стоки и отварянето на нови работни места. Според редица експерти отхвърлянето на еврото би било катастрофално, и то не само за Париж.

"Ако Франция се откаже от единната валута, цялата еврозона може да изчезне", казва финансистът Матю Плейн, предупреждавайки за "безпрецедентна криза".

Беноа Коре от Европейската централна банка смята, че този ход ще увеличи заемите на френската държава.

Информация на Епицентър.бг

Льо Пен отхвърля тези предупреждения като всяване на паника и твърди, че същият подход е бил използван и преди референдума за „Брекзит“.

Сред най-популярните кандидати за президентския стол в Париж са крайнодесният лидер Марин льо Пен, центристкият кандидат Емануел Макрон, републиканският кандидат Франсоа Фийон, Беноа Амон от Социалистическата партия и подкрепеният от Комунистическата партия Жан-Люк Меленшон.

Социолозите очакват оспорван балотаж между Марин льо Пен и Емануел Макрон. Изборите във Франция са на 23 април и 7 май.

Назад

Top