АБВ ще настоява за въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна за всички и диференцирана данъчна ставка за стоки от първа необходимост

АБВ ще излезем с нов модел на данъчна система за България.  Това заяви по време на пресконференция, след изнесено заседание на ИБ на партията в Монтана, зам.-председателят на политическата сила доц. Христо Михайлов. „Категорично настояваме за отпадане на плоския данък, което е наша последователна политика  от много време насам. Настояваме и за въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата за всички, независимо от размера на техните доходи“.

„Предлагаме и диференцирани данъчни ставки за стоки от първа необходимост. На първо място мляко, млечни продукти и хляб. Като условието е да са от български производители. На второ място за учебниците и помощните пособия за обучението на децата, като тетрадки например. И на трето място за лекарствата, като тук говорим конкретно за лекарства, а не за лекарствените препарати. Не сме съгласни, че различните данъчни ставки са проблем за фиска. Вече има такива за хазарта и в туризма, а и за нас е по-важно да няма проблеми за населението на България“, посочи той.

Според доц. Михайлов АБВ  ще се бори и за  радикална промяна в българското земеделие, особено по отношение на разпределението на субсидиите за сектора. „Не можем да говорим за просперитет на селото, на малката ферма, на животновъд, който гледа няколко животни, при положение, че той е подтиснат, обезглавен от големите играчи в земеделския сектор у нас. За това ще настояваме субсидиите да бъдат насочени към собственика на земята и животните. Така той ще може да покани съответните арендатори, които да кандидатстват и да започнат в условия на конкуренция да работят земята на собственика. Не трябва да бъде както е в момента, субсидията да отива директно при арендатора и той да диктува всички условия, което води до все по-малко земеделски фирми с все по-голяма собственост“.

Зам.-председателят на АБВ  посочи още и, че партията ще продължи да настоява  за  осигуряването на безплатен достъп на всички деца до детски ясли и градини, което по думите му ще струва максимум петстотин милиона лева на бюджета. „Ще предложим и подпомагане на българското семейство, като за всяко трето дете и при условие, че родителите са поне със средно образование и през последните поне няколко години имат необходимия осигурителен стаж, да получават безвъзмездно сума от държавата в размер на поне 30 000 лева. Това пак казвам, трябва да се случва при определени условия, така че да бъде подкрепено само отговорното родителство“, заяви той.

От партията посочиха и, че предлагат нова визия за регионалното деление на страната. По думите сме свидетели на масово обезлюдяване на населени места в у нас. „Ние на изборите догодина се изправяме пред феномен, а именно повече от 50 процента от селата в България няма да избират кмет, тъй като закона в момента казва, че за вот са необходими минимум 350 жители.  За това настояваме за ново териториално и административно деление на страната. Категорично считаме, че областните управи, цели 28 в момента, заедно със своята администрация са изчерпани от съдържание. Те не изпълняват своята функция, не водят до регионално развитие и ние не можем да планираме икономиката си на регионален принцип, както е в Европа. Държавата на практика определя всичко. В следствие на това общините нямат интерес дори да развиват бизнес, защото за тях няма значение дали  имат предприятия с 1000 или 5000 души, тъй като приходи в бюджета на самата община, освен такса смет и местните данъци и такси не постъпват. Всичко друго отива директно в държавния бюджет и се разпределя от финансовото министерство на кметовете, които са им по-приятни, образно казано“, посочи зам.-председателят на АБВ  Владимир Маринов. По думите му АБВ ще иска промяна в изборното законодателство, както и въвеждането на второ ниво на местното самоуправление, ангажимент поет от страната ни пред ЕС още преди повече от десет години.

 

Назад

Top