Доц. д-р Георги Кючуков: Към момента няма нито едно конкретно доказателство за това кой стои в основата на случая „Скрипал“

Към момента няма нито едно конкретно доказателство за това кой стои в основата на случая „Скрипал“. Това заяви пред телевизия „Черно море“ областният председател на АБВ-Варна и член на НС на партията доц. д-р Георги Кючуков. Според него на този етап е изключително неприемливо отговорността за шпионския скандал да бъде стоварвана към конкретна държава, особено предвид и факта, че зад атаката все още не прозира никакъв ясен мотив. „Трудно е да се прецени причината. Аз не виждам за кого е от полза целия този скандал. Нито за Русия, нито за Великобритания. Въпреки че има тълкувания, че и Путин се възползва от ситуацията, а и Тереза Мей - за да смачка цялата вътрешна опозиция в своята партия. Някой безспорно е направил това, но в момента няма нито едно конкретно доказателство нито в едната, нито в другата посока. Предполагам, че накрая ще излезе нещо далеч по-банално от този междудържавен конфликт“, посочи той.

Според доц. Кючуков към тезата, че Русия стои зад отравянето на Скрипал и неговата дъщеря с бойно отровно вещество, с недоверие, заради липсата на доказателства и мотив, се отнасят дори и част от медиите на острова, както и редица европейски държави. „Например, на 16 този месец Джереми Корбин написа една доста обширна статия в „Гардиън“. Там той обърна внимание на това, че се тръгва към конфронтация и сблъсък, без да се предостави нито едно  доказателство. Той дори подчертава, че подобна практика ни кара да се връщаме към времето на „макартизма“, когато всяко различно мнение от официалното е преследвано. Т.е. достатъчно много съмнения се породиха около това каква е истината. Самият факт, че в ЕС има няколко държави, които се противопоставят на призива за отзоваване на руски посланици говори за това, че не е толкова дълбоко убеждението, че всички неща около този случай са ясни. Да, има виновен, но няма доказателства кой е той“.

Кючуков бе призован да коментира и санкциите срещу Русия, наложени от ЕС на същия солидарен принцип, заради анексирането на Крим. „Всички скочиха срещу Русия, която анексира Крим, а никой освен френския президент Макрон не се изказа срещу навлизането на Турция в Африн и геноцида, който се провежда там. Аз смятам, че след Африн, ние, като ЕС, нямаме право да говорим за спазване на морални ценности и особено на принципи. В този случай бяха погазени принципите на обединена Европа“.

Назад

Top