Георги Първанов: Промяната започва от нас!

Оттеглям се от оперативната политика

Промяната започва от нас! Това  е категорична, убедена заявка да бъдем субект на промяната в държавата – с компетентност, с воля и характер. Убедени сме, че от смели промени се нуждае идейната основа на левицата и на АБВ прилича да води този дебат. Това заяви в началото на своето приветствие към конгреса на партията председателят на Алтернатива за българско възраждане  Георги Първанов. „Заедно, убедено и солидарно част от ръководството, най-високият етаж, образно казано, в партийната йерархия – председателят и тримата му заместници, правим крачка назад и даваме шанс партията да избере нови, необременени от десетилетия в политиката колеги.  В в  други партии  декларират идеи за промяна. Но искат да се променят другите. Ние заявяваме воля за промяна в държавата, започвайки от себе си. Тук е първата голяма разлика.  Честният прочит на резултатите от последните избори и референдума показва, че хората искат мащабна, дълбока промяна в много посоки. Казано другояче – нужна е смяна на  политическия модел“.

Първанов припомни, че именно АБВ първа заговори и за мажоритарен елемент, и смесена избирателна система, и за  намаляване на държавните субсидии за партиите.“ Ние започнахме този дебат, но признавам нямахме куража да го доведем до един цялостен проект за реформа на политическия модел. Вярвам, че новото ръководство ще го стори солидно и убедително“.

„Трябва ни широка и задълбочена дискусия, ключов въпрос на вътрешно-партийния дебат е каква партия е АБВ. Ние имахме амбиция да изградим модерна, мобилна, динамична и жизнеспособна организационна структура, но често затъвахме в коловоза на традиционното. Нашите кампании бяха повече екстензивни, с едни безкрайни обиколки и срещи с гражданите и правехме това упорито, въпреки че на хората вече не им се ходи по събрания. Така КПД-то от нашето участие в изборите се свеждаше до минимум. Едно време така печелихме избори, но сега има други „технологии“ и средата изисква друга конкурентна способност“, заяви още Георги Първанов.

Той бе категоричен, че лидерите в партията до момента ще продължат своята активна дейност, но посочи, че  новото ръководство трябва да намери и нови ефективни  решения. „Въпросът, от чието решаване зависи бъдещето на АБВ, е дали се формираме като партия от традиционен план или се развиваме като партия-движение, с висока мобилизационна готовност на избори. Или да намерим доброто съчетание от двата подхода“.

Според Първанов АБВ трябва да отстоява основните демократични и социални ценности.  „Ние възразихме  срещу заявения отказ на европейската социалдемокрация от солидарност с малките и беззащитните; подчертавайки че към тях, към безработни, пенсионери и т. н., трябва да водим ангажирана политика. Ние трябва да сме готови не просто да помогнем на безработния, не просто да има адекватна социална помощ, а да можем да съхраним работните места, там където са застрашени. Не просто да гасим пожари със социални помощи. Това е новото, модерното разбиране за лявото. За АБВ е особено важно и да инвестира политически в активните, работещите слоеве. При демографската катастрофа, в която се намира нацията, подобна инвестиция в човешкия потенциал е инвестиция в бъдещето. И още нещо, ние създадохме АБВ с амбицията да сме автентичен изразител на нашето родолюбие“.

Георги Първанов бе категоричен, че АБВ има мисия да се бори с двуполюсния модел в родната политика. „В АБВ имаме мисия да се борим с посредствеността на двуполюсния модел в българската политика. Двата полюса вегетират върху конфронтацията, върху агресията и омразата. Ние обосновахме Алтернативата на Третия път – без тежка зависимост от миналото, без самоцелна идеологизация, за разумни прагматични решения, за родолюбива политика. За Трети път, но не Трети полюс“.

Първанов призова наследниците си да запазят от отношенията си с коалиционните партньори и да работят за единение на левицата. Той бе категоричен, че именно новото ръководство ще вземе решенията за това как партията ще се яви на изборите. „Конгресът трябва да даде мандат на оперативното ръководство на партията за активни преговори със сродни партии и на тази основа – да се вземе решение за формата на нашето участие в изборите“.

Лидерът на АБВ в оставка анализира и участието на партията в управлението на държавата. „Този наш ангажимент към управлението беше мотивиран с искреното и амбициозно намерение да бъдем социалния му коректив. Получи се частично и за малко, а щетите бяха доста.Тръгнахме си от властта категорично и безусловно именно защото се видя, че това правителство е слабо и вредно за България. Впрочем, това е голямата причина и за краха на управлението и за предсрочните избори. Не смятам, че бяхме неподготвени за властта – имахме програма, много по-развита от другите. Немалка част от нашите идеи бяха приети и залегнаха в правителствения план за действие“.

В заключение Георги Първанов още веднъж подчерта, че целта на конгреса и промяната е да се даде път на младите и способните хора. Той бе категоричен , че емблематичните лица за партията ще продължат своята активна политическа дейност. „Днес аз се оттеглям от оперативната политика, т. е. няма да заемам ръководни постове. Имам лични причини, които няма да коментирам. Имам обаче и важни политически мотиви. След 25 г. в политиката мога да кажа, че това сега е друга политическа епоха. Преди време в политиката имаше тежки барикади, но и  се знаеше кой от коя страна е. Днес е друго – барикадите са навсякъде – в парламента, в душите ни. Сега ни атакуват с павета-думи, павета-компромати. Много черен PR се е стоварвал върху плещите ми. Признавам, че най-много ме заболя от поръчковата „информация“, че ще напусна АБВ. Гадно. Аз съм си вградил сянката в нашия проект и ще дам всичко от себе си за успеха ни. Казано на спортен език – днес не е моя бенефисен мач,  няма да окача „бутонките на пирона“. Играл съм централен нападател, беше време когато бе важно да съм плеймейкър на политическия ни тим, ако сега новото ръководство ме иска – може да играя стопер, в защитата. Във всеки случай съм готов за новия политически маратон, който ни чака! Чувам гласове – на младите още им е рано, трябва им време да се подготвят. Един колега напомни, че в друг период такава беше кадровата политика – „млади, млади ... и изведнъж ги обявяваме за безперспективни“. Новата вълна в АБВ са професионалисти, успяващи и перспективни политици. Не бива повече да ги държим на резервната скамейка. Вярвам , че след днес АБВ не просто ще има нов, силен председател. В българската политика влиза истински лидер. Ще влезе  модерен, солиден екип, с който другите ще трябва да се съобразяват. Екип, който гарантирам,  може да е фактор в националното развитие“.

Пресцентър ПП АБВ

Назад

Top