Георги Първанов пред плевенското издание “BG-Север”: Не искам да ставаме заложници на агресивната политика на някои западни лидери

 - Г-н Първанов, преди време вие открихте ремонтираната сграда на гимназия „Интелект”. Какво срещнахте днес там?

 - Видях първо една модерна сграда, един модерен мениджмънт. И най-важното – умни и ангажирани деца. Това никак не е малко. Имахме интересен разговор и аз ще се радвам да поддържаме един постоянен контакт с тях. С г-н Румен Петков сме съпричастни към началото на това училище, но ще се радвам да можем да го подпомагаме и в бъдеще. Това поставя голямата тема за мястото и ролята на образованието и духовността като цяло в приоритетите на държавата. Няма да се уморя да повтарям, че повече от всякога държавата трябва да инвестира в духовността, ако искаме да имаме добро бъдеще като нация. Важни са магистралите, важни са и други дейности, но духовността е тази, която ни е съхранила през вековете и която, надявам се, ще даде образа на България и в бъдеще.

– Какви са очакванията ви от срещата между лидерите на ЕС и Турция, която се провежда днес във Варна?

– Самият факт на провеждането на тази среща е позитивен и ролята на българската дипломация трябва да се подчертае. От тук нататък има повече въпросителни, отколкото отговори, надявам се да ги получим. Първият въпрос, който възниква, е за възродената османистка концепция във външната политика на Турция, лично на президента Ердоган. Много са фактите, които се събраха в последно време и показват една амбиция да се възроди османското позоваване на наследството на султани като Абдул Хамид II, който е известен с потушаването на редица бунтове, включително на Илинденско-Преображенското въстание.

Днес е 26 март – Денят на Тракия, и е добър повод да си припомним и да видим кои са съвременните поуки. Надявам се, ако не сега, то в рамките на единния диалог между нашия премиер и президента Ердоган да бъдат поставени някои важни български въпроси. Освен това да бъдат снети османските претенции към български територии. Другото особено важно е да се намери начин да се решат залежалите от десетилетия имуществени проблеми на тракийските бежанци. Ние с мои колеги, най-вече с външния министър Калфин, в предишни периоди сме поставяли, включително и на Ердоган, тези въпроси с надежда, че ще има обезщетяване на тракийските бежанци и техните потомци. Даже навремето бяхме създали една смесена комисия, която работеше конкретно с обобщаване на документация, свързана с нашите претенции. Българските архиви свършиха много добра работа и ние има какво да поставим на масата на преговори. Знам, че турската страна има своите претенции – нека, но това да става при едни активни преговори, не при неглижиране на проблемите. В рамките на този ден очаквам повече да се обсъждат отношенията между ЕС и Турция, които никак не са безпроблемни. Надявам се добрият диалог да бъде запазен, но да не се замита боклукът под килимчето.

– Като президент два мандата какъв е вашият коментар относно случая „Скрипал” и отзоваването на дипломати?

– Защо трябва да ги отзоваваме, питам аз и упорито се опитвам да намеря информация за доказателства за тези обвинения. Аз не искам да ставаме заложници на агресивната политика на някои западни лидери, които не можейки да решат вътрешните си проблеми или намирайки се в трудност да решат проблемите на самия Европейски съюз, го избиват в търсенето на външен враг. Най-лесно е да се създаде такъв враг в лицето на Русия, но мисля, че това е твърде опасна игра. Аз имах честта да бъда президент във време на активни, ползотворни и коректни отношения между ЕС, НАТО и Русия и много ми се иска тези отношения да бъдат възродени. От вчера и днес има отново информация за терористични актове, виждаме какво става в страните от арабския свят след прословутата „пролет”. Очевидно, че няма друга алтернатива освен взаимодействието и търсенето на някакви общи усилия в борбата с тези предизвикателства. За България избор или Европа, или Русия, е фалшива алтернатива. Ние сме член на ЕС. Да, ще бъдем солидарни, но когато бъдем убедени. Но да се очаква, че ще бъдем априори солидарни и ще тръгнем срещу своя интерес, не съм съгласен.

 

Назад

Top