Константин Проданов: Депутатите да сезират Конституционния съд за Закона за частната охранителна дейност в цялост. Срещу него възразиха и представителите на бранша

Депутатите да сезират Конституционния съд за Закона за частната охранителна дейност в цялост. Той е и в противоречие със Закона за нормативната уредба. Срещу него възразиха и представителите на бранша. Това заяви лидерът на АБВ Константин Проданов по време на дебат, посветен на темата. Той посочи, че Закона за частната охранителна дейност е поредния в България, който е изготвен, внесен и приет без необходимата експертиза, консултации и обсъждания. По думите му у нас непрекъснато се променят новоприети закони, заради заложените в тях абсурди. Проданов припомни, че управляващите са дошли на власт с две основни обещания - да спрат приватизацията и да поставят във всяко село полицай. „Очевидно, че полицай във всяко село няма да има и че държавата признава своята неспособност да гарантира едно основно право на гражданите - тяхната сигурност. На практика тя се отказва доброволно от тази си дейност, прехвърляйки я върху частни субекти. Де факто сме свидетели на приватизация на сигурността“.

Лидерът на АБВ бе категоричен, че частната охрана за населените места ще позволи феодализирането на редица общини, ще гарантира на кметовете им и издигналите ги политически сили комфорт, както и че ще бъде използвана като инструмент за натиск, дори и репресии. „За мен много важен е и въпросът за средствата, защото българските граждани плащат данъци, но срещу това не получават гарантираното им по Конституция право на сигурност. И за да бъде финансирана тази частна охрана, очевидно ще трябва да бъдат наложени нови данъци, или ще им бъдат орязани някакви други права от където да се отклони необходимото финансиране“, посочи той.

Срещу Закона за частната охранителна дейност в този му вид сериозно възразиха и представителите на бранша, които категорично отхвърлиха възможността той да продължи да съществува в сегашния си вид. Те посочиха, че той е изготвен без да се вземат предвид голяма част от техните предложения, а повечето от приетите идеи са отпаднали между двете четения.

Според представителите на частните охранителни фирми подобно законодателство дори поставя под риск самото им съществуване. Възражения бяха отправени и срещу заложеното в текстовете правило да не може да бъде наеман подизпълнител за определени дейности, както и факта, че МВР има правото да одобри избора, да упражнява контрол, да иззема лиценз при неясни процедури и да се самоконтролира при извършването на всички тези процедури. Една от структурите заяви, че за нередностите вече е сезирала Европейската комисия.

Някои от участниците във форума посочиха, че частната охранителна дейност изобщо не бива да бъде под шапката на вътрешното ведомство, а други заявиха, че новите правила не задоволяват изискването за изсветляване на този вид бизнес. По отношение на недопускането на подизпълнител бе пояснено, че това вменява изпълнението на функции от компетенциитe на МВР и други тясно специализирани звена.

Назад

Top