Константин Проданов: Добре е, че за сега здравият разум надделява и не отзоваваме руски дипломати под външен натиск и без каквито и да било доказателства

„Няма как да не се радвам, че поне на този етап здравият разум надделя над първосигналните импулси и външния натиск да произнесем присъда без доказателства в солидарност с тези, които често не са солидарни с нас.“ Това написа във фейсбук профила си лидерът на АБВ Константин Проданов по повод решението на правителството за сега България да не предприема крайната мярка и подобно на редица други държави да отзове руски дипломати без конкретни основания, а само заради външен натиск. „Вероятно инстинктът за самосъхранение на премиера сработи повече от всичко останало, но ми се иска да вярвам, че и ясната и последователна позиция на АБВ по въпроса е допринесла за този развой на събитията“, посочи той и припомни, че Алтернатива за българско възраждане е първата политическа сила излязла с категорична декларация по въпроса. 

Още преди дни Проданов посочва, че подобна политика на сляпо следване на заповеди от чужди държави може да вкара страната ни в много неизгодни и дори опасни за националната ни сигурност конфликтни ситуации. „Добре е тези, които се стремят да докажат, че са по-брюкселци от брюкселското зеле, да са наясно, че действията им способстват за реализацията на замисъл, който много лесно може не само да ни докара до ръба на Трета световна война, но и да ни отреди място на театър на бойните действия! Световната история в последните десетилетия изобилства от примери за двойни стандарти и неверни, манипулативни внушения от страна на някои от тези западни партньори, на които днес сервилно се кълнем в коленопреклонна вярност - справка Афганистан, Ирак, Либия и т.н. Не толкова отдавна и срещу нас беше спретнато активното мероприятие „атентат срещу папата“, което впоследствие получи половинчато извинение, но щетите за страната ни - и финансови, и репутационни, останаха“, посочва той в социалната мрежа.

Припомняме, че ПП АБВ излезе с категорична позиция по повод дипломатическия скандал между Русия и Великобритания, в която се заявява: „Сега е моментът да използваме ключовата си позиция и уникални взаимовръзки и с ЕС, и с Русия и да предложим да сме медиатор в един диалог, който да намали напрежението, а не да се поддаваме на външен натиск и да участваме в съдебни процеси на принципа "виновен до доказване на противното". Последното би било равносилно на наливане на масло в огън, от който ще пламне и нашата собствена черга.

Призоваваме народните представители, българското правителство и президент да обединят усилия, да се въздържат от всякакви резки, антагонистични действия и да не включват страната ни в нова “коалиция на желаещите”, докато на световната общественост не бъдат представени не просто хипотези, а НЕОПРОВЕРЖИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА за случилото се“.

В профила си Проданов обръща внимание още и на провелата се преди ден дискусия относно недостатъците на Закона за частната охранителна дейност. Той посочва, че по време на форума освен политическите лица и експертите, самите частни охранителни фирми и сдружения са заявили категорично, че закона няма как да работи в настоящия си вид. По думите му, за случая, от АБВ ще сезират депутатите от 44 Народно събрание, с настояване целия закон да бъде даден на Конституционния съд, а не само части от него, както преди дни направиха главния прокурор и държавния глава на България. „Очевидно, че полицай във всяко село няма да има, а със Закона за частната охранителна дейност държавата признава своята неспособност да гарантира едно основно право на гражданите – тяхната сигурност. На практика тя се отказва доброволно от тази си дейност, прехвърляйки я върху частни субекти. Свидетели сме дефакто на приватизация на обществената сигурност, което ни връща във времената на средновековната феодална система на местни барони-разбойници, които безчинстват из територията, докато безсилният владетел на държавата вегетира в упадъчен лукс, скрит зад високите стени на резиденцията си“.

Назад

Top