Константин Проданов: Необходима е радикална промяна на политическия модел в България

Необходима е радикална промяна на политическия модел в България. Водещите партии само имитират противопоставяне, а всъщност действат заедно. Това заяви в предаването „Време за демокрация“ на телевизия „Диана“ лидерът на АБВ Константин Проданов. „За да започнат да се случват нещата в България е необходима радикална промяна на целия, така наречен, политически елит. Не просто промяна в една или друга казионна партия. Всички, които сега са отгоре, трябва да си ходят, защото нивото на обвързаности и кръвосмешение помежду им е много високо. Пререканията по между им са само за пред камерите, но в момента, в който тези камери изгаснат се вижда, че всички те са в едно котило и всички те, образно казано, си чешат взаимно гърбовете. Това е очевидно. Ако има нещо, което така да ми боде очите, откакто влязох в политиката, това е тази привидна противопоставеност, която наблюдаваме между големите политически формации. В действителност има единодействие зад завесите. Всичко се прави в полза на техните собствени взаимни интереси.

По време на интервюто Проданов отговори и на въпрос, свързан с ефекта на плоския данък върху икономиката на страната. По думите му този тип данъчно облагане е доказал с времето своята неефективност, а очакванията той да донесе позитиви на държавата и обществото са останали излъгани.  „Тези позитиви десет години по-късно не дойдоха. Нормално е сега да теглим чертата и да видим онези заклинания, с които ни продадоха идеята за плоския данък, дали са се материализирали или не. И това, което се оказва е, че не са. Чужди инвестиции няма. Тази година се сринаха за пореден път с 50 процента. Икономически растеж реален няма, няма и по-добра събираемост.  Всъщност формално икономически растеж в страната някакъв има, но той е много под потенциала на  държавата и много под това, което е необходимо, за да се измъкнем от бедността. Да вземем, например, съседна Румъния, която расте икономически с шест процента, а нашият ръст е малко над три процента. Растежът, който се случва у нас е конюнктурен, неустойчив и под външни фактори, ако те бъдат премахнати буквално загиваме. Така че тези неуместни, дори бравурни изказвания колко сме добре, не знам вече дали заблуждават някого. Да, една много малка прослойка на жълтите павета и затворените комплекси живее много добре, но извън тях е факт, че нещата са много зле.

В заключение председателят на АБВ коментира и темата със санкциите, наложени от страна на ЕС към Русия. „Според мен санкциите трябва да паднат и то не само защото те вредят икономически на България, но и защото, погледнато исторически и в международен план, те никога не са били ефективен инструмент за налагане на определен тип поведение на дадена държава.“

Назад

Top