Любомира Ганчева: Предлагаме необлагаем минимум поне до размера на минималната работна заплата и намалено ДДС за група стоки от първа необходимост

На фона на четвъртото поредно увеличение на цените на газта и парното, на фона на факта, че България е държавата с най-голяма бедност в ЕС, на фона на това,  че навлизаме в един отоплителен сезон, в който за съжаление отново ще ни заливат новините за измръзнали хора по домовете си, на фона на това, че над 1.7 млн. българи официално по статистика са под линията на бедността и,  че вече се приема за нормално словосъчетанието „работещи-бедни“, мислим, че повече от всякога е време да започне откровения разговор за необходимостта от въвеждането на една справедлива, нова данъчна система в България. Това зави по време на пресконференция зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева. „Ние винаги сме били последователни в нашата политика за данъчна справедливост, защото държавата, която ограбва основната част от трудещите се през своите преразпределителни механизми в полза на 3 процента от населението, които са свръх богати, това не е нашата държава. Мерките, които предлагаме в навечерието на бюджет 2018 са: На първо място – необлагаем данъчен минимум поне до размера на минималната работна заплата, комбиниран с намалено ДДС на група стоки като учебници, тетрадки, лекарства и основни  български хранителни продукти. По този начин през преките и косвените данъци ще се възстанови баланса в системата. България е единствената държава в ЕС, в която няма тези 2 механизма през данъчната система. Приветстваме дискусията и предложението за увеличаването на максималния осигурителен праг. Считаме, че това е правилна, но закъсняла за съжаление стъпка“, заяви тя.

„Нека да не забравяме, че само до преди 15 години максималният осигурителен праг е бил до размера 10 пъти на минималната работна заплата. За последните 11 години той е увеличаван само 3 пъти, а през последните 4 години не е увеличаван. Статистиката показва, че за това време, тези  3-4% от хората, за които говорихме започнахме стават все по-богати, а масата българи стават все по-бедни“, допълни Ганчева. По думите и от АБВ стартират серия от дискусии в подкрепа на данъчните предложения на партията. Те ще бъдат изпратени и до бюджетната комисия в парламента. По темата ще бъдат организирани и срещи с работодателските организации и синдикатите.

Назад

Top