От Съюза на тракийските дружества в България поздравиха ПП АБВ във връзка с декларацията на партията за разрешаването на Тракийския въпрос

От Съюза на тракийските дружества в България поздравиха ПП АБВ за декларацията на политическата сила за Деня на Тракия и разрешаването на Тракийския въпрос. Това стана на организираната в БАН от неправителствената организация „Вечер на Тракия“, на която бяха представени тематични печатни издания на СТДБ, на Тракийския научен институт и издателство „Захарий Стоянов“. На събитието присъстваха представители на ръководството на Алтернатива за българско възраждане, сред които лидерът на формацията Константин Проданов, членът на ИБ на партията Румен Петков, председателят на АБВ – Младежи Любомира Ганчева и др.

Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, изрази благодарност към ПП АБВ, която, по думите му, първа е излязла с категорична позиция в подкрепа на целите на патриотичната организация преди срещата на високо равнище между ЕС и Турция, която се проведе във Варна.

В декларацията на АБВ се посочва, че политическата формация напълно подкрепя позицията и усилията на Съюза на тракийските дружества в България, чиито представители от години аргументирано настояват пред държавните институции Тракийският въпрос да намери приоритетно място в двустранните отношения с Република Турция. От АБВ настояват за историческа справедливост и по-активни външнополитически действия за мобилизиране на общоевропейска подкрепа за решаване на Тракийския въпрос - мерило за държавническо поведение, справедливост и национално достойнство, важен фактор за сплотяване на българското общество около каузата за оцеляването на българската нация и държавност.

В отлика на половинчатите декларации на други политически сили, АБВ категорично настоява, че погромът над тракийските българи трябва да бъде признат от Народното ни събрание за геноцид.

 

Назад

Top