Петър Първанов: Държавата и общините трябва да финансират с приоритет няколко вида спорт

Държавата и общините трябва да финансират с приоритет няколко вида спорт. В противен случай се получава разпиляване на средствата, които в момента не стигат доникъде, обяви на пресконференция президентът на волейболния клуб „Миньор“ и областен председател на партия АБВ за Перник Петър Първанов.

Има отстъпление във волейбола, където имаме дългогодишни традиции, твърди той и припомни световното първенство, което наскоро се проведе в България. „За жалост, нещата ще вървят все по-зле“, заяви  Първанов и посочи, че детско-юношеските школи не работят добре и оттам не излизат класни спортисти, а причината е в тоталния недостиг на финансиране. „Преди време от АБВ подехме инициатива за това държавата да спонсорира с приоритет няколко вида спорт, както е в Полша. Така би трябвало да процедират и общините“, допълни той. По думите му от АБВ ще инициират среща със спортния министър Красен Кралев по темата, особено в светлината на това, че Законът за спорта  е на етап обсъждане в Народното събрание и  скоро трябва да бъде факт.

„В случая, като президент на волейболния клуб „Миньор“, съм наясно, че единственото което се опитваме да направим е да задържим нещата така, че волейболният клуб да оцелее - да го има. А целта ни би трябвало да е да го развиваме, да инвестираме в детско-юношеската школа, да правим спортни бази, в които да тренират децата, за да може от Перник да излизат класни състезатели, които да се реализират и в България и в чужбина. Това ще означава, че спортът тук се развива и ще бъде достатъчно основание за гордост“, подчерта Петър Първанов.

Перник бе домакин на традиционния XVIII волейболен турнир „Борис Гюдеров“. На заключителната среща присъстваха лидерът на ПП АБВ Румен Петков и областния председател на структурата в Перник-Петър Първанов.Те връчиха купите на победителите ,а по-късно разговаряха с волейболистите от страната,които участваха в турнира.

 

Назад

Top