Пламена Пламенова: Държавата не прави нищо за да осигури препитание на младите хора. Вместо това се чуди как да облекчи вноса на работна ръка от чужбина

 

Държавата не прави нищо за да осигури препитание на младите хора. Вместо това се чуди как да облекчи вноса на работна ръка от чужбина. Това заяви в предаването „Резонанс“ по телевизия „Евроком“ председателят на младежката организация на АБВ – София Пламена Пламенова. Тя бе категорична, че младежите у нас не могат да се възползват и от голяма част от инструментите за обучение и подобряване на квалификацията, които предлага ЕС, отново поради отсъствие на каквото и да е отношение към въпроса от страна на управляващите. По думите й явен пример в това отношение е програма „Еразъм“, по която кандидатстват едва три процента от студентите в България, именно поради липса на финансов ресурс. „За България е предвидена квота от 20 процента студенти, които да се обучават в Европа по програма „Еразъм“, но реално ние постигаме едва три процента. Т.е. 17 процента не могат да се възползват от тази възможност, защото държавата не помага на тази европейска политика и не отделя бюджет на една доказала се през годините полезна практика. Реално повечето от приоритетите за младите хора у нас остават в момента само на хартия. Друг пример е това, което прави правителството в областта на младежката безработица. Миналата седмица се предложиха промени в Закона за МВР и Закона за трудова миграция и трудова мобилност, чиято цел е облекчаване на процедурите за внос на работна ръка от чужбина. В същото време по официални данни у нас, до 30-годишна възраст има около 80 000 младежи, които са без работа. И вместо държавата да вложи усилия те да специализират в определена област или в сфери, където те могат да се реализират срещу добро заплащане, управляващите разчитат да внасят кадри от чужбина. Това тази година се видя в сферата на туризма много ясно“.

Според Пламенова страната ни е изправена пред необходимостта и от неизбежна образователна реформа, която да позволи на младите хора да останат у нас и да намерят тук своята реализация. „Един от стимулите за младите хора е да виждат перспектива в образованието си. Да знаят за какво учат. Затова образованието трябва да се обвърже с пазара на труда и с националните икономически приоритети. Едно от предложенията ни е младите хора, които завършват своето образование да бъдат осигурени със стажове и работодатели от специфични сектори да обвързват с договори тези млади ученици или студенти, които директно от обучението си да навлизат в практиката. Това ще им осигури стимул да учат“.

В заключение лидерката на столичните младежи на АБВ представи и една от поредните инициативи на организацията. „Стартираме и една инициатива, насочена към активността на младите хора. Тя е свързана със спорта. Организираме футболен турнир, в който ще участват други младежки организации, от други политически формации. Вече имаме потвърждение от някои от тях. Това наше начинание има за цел да покаже, че можем да сменим модела, че политиката не винаги е нещо мръсно или противопоставяне на всяка цена.  Това също е и част от усилията ни да създадем атмосфера, в която младите хора да поискат да останат в България“, посочи тя.

 

Назад

Top