ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ ПО ДОГОВОРА ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА РАКЕТИТЕ СЪС СРЕДЕН ОБСЕГ НА ДЕЙСТВИЕ

ПП АБВ е сериозно обезпокоена от изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ ще денонсират Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Това е един от основните международни договори, които гарантират системата за сигурност в Европа. Подобно действие ще отвори широко пътя към връщане на острата конфронтация и несигурност в международните отношения и по-лошо - към връщане на надпреварата в ядреното въоръжаване, период, който считахме за безвъзвратно отминал

Ние изразяваме своето недоумение от това, че българското правителство досега не е изразило никаква позиция против такава стъпка, макар че в тази ситуация на конфронтация България би се оказала извънредно уязвима. Тя крие заплаха от превръщането ни не само в потенциален плацдарм за военни действия, но и в обект на евентуални контрамерки, които най-вероятно ще бъдат предприети.

Връщането на надпреварата в ядреното въоръжаване между Русия и САЩ ще застраши мира в Европа, ще превърне Европа в заложник на тези сили и ще подложи на допълнителен натиск бюджетите на европейските страни, включително на България.  Вместо да инвестираме в борбата с бедността и в просперитета на българските граждани, ние ще бъдем принудени да изливаме милиарди в джобовете на чуждестранни фирми от военната индустрия. 

ПП АБВ настоява българското правителство да предприеме следните мерки след изявлението на президента Тръмп:

Първо, да определи намерението на президента САЩ за денонсиране на договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие като много опасно и застрашаващо мира и сигурността в Европа. Всички резерви относно изпълнението на договора следва да се решат на масата на преговорите при равнопоставеност, прозрачност и включване на всички заинтересовани страни. Българското правителство да инициира приемане на общи позиции в този смисъл, заедно с останалите партньори в рамките на НАТО и ЕС.

На второ място, да декларира, че при провокирана от други надпревара във въоръжаването, България няма да приема на своя територия чужди ракетни установки или ядрено оръжие – така, както е било през целия период след Втората световна война. АБВ напомня, че страната ни беше задължена да ликвидира собствените си ракетни установки и ракетни войски и на този етап не е обосновано да инвестира в нови такива. 

На трето място, България да излезе с инициатива за преосмисляне на системата за европейска сигурност след преговори, подобни на тези, довели до създаването на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Нов процес "Хелзинки 2" е необходим, с оглед настъпилите в Европа политически, икономически и социални промени след 1975 г. Балансът на сигурността в Европа трябва да се търси не със силови методи и ново въоръжаване, а с преговори и достатъчно силни политически механизми и гаранции. 

ПП АБВ е на мнение, че поводът е достатъчно сериозен, за да се предизвика и парламентарен дебат. Това ще е полезно за страната и националната сигурност единствено, ако политическите сили, представени в Народното събрание, са способни да загърбят конфронтацията и партийното мислене и да постигнат консенсусна, национално отговорна и обединяваща обществото позиция. Така и парламентарните партии ще имат възможност да покажат, че са в състояние да поставят дългосрочните национални интереси над конюнктурните партийни борби. Именно такъв парламент очакват българските граждани.

Назад

Top