Позиция на председателя на ПП АБВ Румен Петков във връзка с изказванията на европейски и световни политически лидери по случая с бруталното убийство на журналистката Виктория Маринова

Едно брутално престъпление направи България център на вниманието на европейските и световни институции, но не с друго, а с опитите за грозна политическа спекулация на несъстоятелни общественици и политици. Това са хора, за които очевидно няма никаква свян от нищо. Доморасли политици, които както и друг път съм казвал, са готови да се катерят към властта дори по труповете на загиналите или убити българи. Лица, които подведоха външни за страната фактори да обругаят България. Трябва обаче ясно да кажем и че нашето външно министерство не успя да защити родината. Затова считам, че трябва да посочим на всички чуждестранни политици и институции, които критикуваха България, използвайки този трагичен случай, определяйки го категорично като посегателство към разследващ журналист, заради неговата работа, сред които  Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, председателят на Комисията по правосъдие и вътрешни работи в Европарламента Клод Моралес, представителите на ЕК и на американското посолство у нас и на мнозина други: Извинете се на България.

Да, нивото на престъпността у нас и ниската разкриваемост са проблем, но грозната спекулация с причината за едно такова наистина чудовищно по същността си деяние изкривява представите на обществото и нашите партньори за ситуацията в България. Вашата лична и политическа немощ и несъстоятелност не е повод да се катерите по гъба на страната ни. Демонстрирахте изключително грозно и заклеймяващо поведение. То бе в духа на Вишински, което трябва да е далеч от духа на европейската култура и ценности. Защото произнасянето на оценки и присъди преди приключването на едно разследване е нещо, което би трябвало да е останало в един режим, който съществуваше преди 1989 г. Подобни прояви водят до насаждането на отвращение към обединена Европа и нейните институции.

Казвам всичко това като човек, който е атакувал правителството в България по редица ключови въпроси, включително и сигурността. Казвам го като човек, който е искал оставката на бившия вътрешен министър Валентин Радев и това се е случило. Но аз не съм я искал за себе си, а за да създадем друго усещане за сигурност в България. Атакувал съм правителството за провалите му в енергетиката, във външната политика, в социалната сфера, но винаги на принципна основа. Затова считам, че днес трябва да защитим България от протягащите се към нея потни и изморени ръце на хора, за които личното достойнство няма стойност. Говоря както за тези от тази, така и за онези от другата страна на океана.

В заключение посочвам, че по темата с това брутално престъпление, тази човешка трагедия, се произнесоха и някой посолства на чужди държави в България. Мнението ми е, че когато и да бъдат затворени те, все ще сме закъснели.

Напред с майка България!

Назад

Top