Румен Петков пред Н. Пр. Анатолий Макаров: България трябва да получи подкрепа за осигуряването на трасе за пряка доставка на газ от Русия както за страната ни, така и за ЕС

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и представители на ръководството на партията проведоха среща с руския посланик Н. Пр. Анатолий Макаров в централата на политическата сила. По време на разговора бяха обсъдени отношенията между България и Руската федерация. Петков информира Н. Пр. Макаров за визитата си в Русия и проведените срещи с председателя на комитета за приятелство с България към руския парламент Александър Василенко, както и със председателя на комисията по международната политика на партия „Единна Русия“ Андрей Климов, по време на която бяха договорени съвместни действия по отбелязването на 140-годишнината от Константинополския мирен  договор, благодарение на който страната ни се връща на политическата карта на Европа. Предвидено е конференция по темата да се проведе на 18 февруари 2019 г. в София. Председателят на ПП АБВ е получил покана за участие в честването на годишнината от събитието, която ще се отбележи в Москва на 8 февруари следващата година.

По време на срещата Румен Петков настоя Руската федерация да окаже подкрепа на България за това страната ни да може да осъществи проект, който да осигури пряка доставка на газ от Русия за България и оттам за ЕС. Той посочи, че това е въпрос, който засяга интересите още на Сърбия, Хърватска, Черна гора, Австрия и други европейски държави. По думите му реализирането на такъв газов коридор е въпрос с изключителна международна значимост, защото всяка пряка доставка на синьо гориво от Русия към Европа е гаранция и за по–добра социална цена, на която потребителите от ЕС ще заплащат този тип енергоносител.

Лидерът на Алтернатива за българско възраждане коментира с руския посланик и последното развитие по казуса с изграждането на АЕЦ „Белене“, като по думите му, макар и забавен от стана на България, строежът на централата вече е в процес на развитие, тъй като за това вече се вижда и политическа воля и енергия за изграждането на централата.

На срещата Румен Петков попита Н. Пр. Анатолий Макаров  за ситуацията по конфликта Русия – Украйна. Посланик Макаров каза, че Руската държава определя навлизането в териториалните й води като груба провокация, което се поддържа и от показанията, дадени от украинските моряци, и от снимковия материал.

В официалната си позиция по темата ПП АБВ заявява, че добре разбира сдържаността на ЕС, високо оценява предложението на Германия и Франция да посредничат за отрегулиране на конфликта. Председателят на партията Румен Петков заяви категорично неприемане на използването на такъв тип брутални провокации за ескалиране на напрежение в световен мащаб с чисто вътрешнополитически цели.

Във връзка с темата енергетика и по-специално в частта и за доставките на природен газ, зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева подчерта пред Н. Пр. Анатолий Макаров, че и сега България получава най-евтината доставка на синьо гориво в Европа от „Газпром“, като посочи, че дори в сравнение със съседните нам страни разликата е минимум 5-6 евро на МВтч. Ето защо по думите й България трябва да използва всяка възможност да продължи да бъде стратегически център по обезпечаването на енергийната сигурност на региона. Тя информира посланика за предстояща международна конференция на тема енергетика, която АБВ ще организира и проведе през месец януари следващата година. На форума се предвижда да се дискутират аспекти на ядрената енергетика и ситуацията в газовия сектор през призмата на запазване пазарите на България като страна, която гарантира енергийната сигурност в региона и Европа.

По време на срещата лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка информира руския дипломат  за реализацията на двустранния договор между младежките организации на Алтернатива за българско възраждане и на „Единна Русия“ – „Моладая гвардия“. Първата проява свързана с това споразумение за партньорство ще бъде конференция посветена на 140-годишнината от подписването на Константинополския мирен договор и 141 години от Плевенската епопея. Събитието ще се проведе на 10 декември 2018 г. в Плевен.

 

Назад

Top