Румен Петков пред радио „Фокус“: АБВ се възражда в последните месеци и върви нагоре

Председателят на АБВ Румен Петков в интервю за Агенция „Фокус“ за четвъртия рожден ден на партията, за приоритетите и целите на формацията и за заявката за силно политическо лято

Фокус: Г-н Петков, преди четири години на 28 юни се проведе учредителната конференция на АБВ. Каква е равносметката, която правите? Какво успяхте и какво не успяхте да постигнете за четири години?

Румен Петков:

За четири години съумяхме да сформираме един сериозен гръбнак, да привлечем интелектуална мощ, която и днес в Националния съвет е представена чрез четирима професори, трима доценти, доктори на науките, докторанти. Спечелихме участие в отминалото Народно събрание. Имахме най-силната и авторитетна парламентарна група, открояваща се невероятна експертиза в сферата на науката и образованието, отбраната и сигурността и външните работи, здравеопазването. На първо място бих поставил потенциала на г-н Кирил Цочев в сферата на икономиката и енергетиката. За съжаление, след него в Народното събрание няма такава експертиза и аргументация на политики. След това загубихме парламентарните избори с едно лошо представителство, но голямата заслуга на предното ръководство е, че съхрани партията и минимизира щетите.

Днес АБВ се възражда, което виждат всички в последните месеци. Организирахме един голям митинг в подкрепа на енергийното бъдеще на България. Имахме една много силна политическа позиция за съхраняване на нашата история, недопускане посегателства върху нея. Не допуснахме името Илинденска Македония и аргументирахме защо за България е неприемливо името Северна Македония. Удовлетворението ни е, че за тези позиции получихме много мощна подкрепа от страна на академичната общност, но българските институции, Народното събрание, президентът и правителството не реагираха. АБВ върви нагоре и това ми дава самочувствие, че имаме сериозно бъдеще.

Фокус:

Вие сте сред създателите на АБВ – към момента изпълнява ли проектът целите си, които бяха заложени още при създаването му? Превърнахте ли се в алтернатива, каквато е и вашата абревиатура? Колко души ви припознаха като такава и станаха ваши членове?

Румен Петков:

Днес очевидно извън парламента трудно можем да материализираме очакванията на обществото за алтернатива. За съжаление, в парламента се създава впечатление, че ГЕРБ са безалтернативен ръководен фактор в България. През последните месеци показахме сила, потенциал, експертиза и показваме, че има алтернатива и съм сигурен, че ще бъде припозната и подкрепена, заради излъчването, което имаме. Младежката ни организация имаше няколко великолепни инициативи, това са млади хора, които са завършили образованието си в чужбина и в България, с богата езикова култура, с много сериозно признание зад граница. Те излязоха с един невероятен лозунг „Оставам в България“. Това нещо ни кара да се гордеем, защото виждаме, че бъдещето, хората, които имат потенциала, разбирането и способностите, избират АБВ. Те направиха един календар за пръв път в нашата българска история, който започва от 3 март. Този календар е учебник по история и патриотизъм. Като партия подкрепихме един невероятен албум с четири филма на проф. Любомир Халачев. Подарихме ги на столичните училища и не мога да не благодаря на ръководството на Столичната община и на първо място на Столична библиотека за подкрепата, която срещнахме. Имаме своите успехи, своята визия за бъдещето и влизаме в много тежък, но убеден съм силен летен политически сезон за АБВ, стартирайки подготовката си за предстоящите избори.

Фокус:

Споменахте, че АБВ стартира подготовката си за европейските, парламентарните и местните избори със силно политическо лято. Какво означава това и какви цели си поставяте?

Румен Петков:

Много ясно формулирахме четири приоритета за това силно лято. Първият е гарантиране на енергийната сигурност и перспектива. Щастлив съм, че АБВ постигна най-голямата победа в последните 25 години в политическия живот на България. С експертиза, с мотиви и аргументи доказахме пред правителството и пред Народното събрание, че АЕЦ „Белене“ има бъдеще и че трябва да започнем институционална битка в това число в ЕК за подкрепа България да получава пряка директна доставка на газ от Русия. Така чрез нас ЕС директно ще бъде захранван с руска газ, а не да купуваме руската газ от Турция. Казахме и показахме имената на хората, които извършиха национално предателство, които се бориха срещу газовия проект и ни докараха дотам да купуваме руски газ от Турция. Днес същите тези хора лаят срещу ядреното бъдеще на енергетиката на България, но постигнахме голяма победа. Това е първият ни приоритет и ще се стремим да направим процеса необратим. Второ, сигурността на гражданите, тяхното имущество, националната ни сигурност. Ще извадим допълнителни аргументи за отстраняването на министъра на вътрешните работи, защото той е тежък провал. Ще предложим конкретни неща, които са свързани с дислокацията на състава на МВР, подготовката и преподготовката на кадрите и засилване на контрола на гражданското общество и институциите върху работата на правоохранителната ни система. Трябва да е ясно, че с такива недоразумения в политическото ръководство, това няма как да се случи. На трето място, но за нас особено важно е духовното развитие, вниманието към културата и културно-историческото наследство на нацията. Неслучайно дадох примера с филмите и албумите на проф. Халачев, с това, което нашите младежи правят. „Аз оставам в България“ е голям заряд и искаме той да стигне до всички млади хора на България. Четвърто, казвайки, че стартираме подготовката за предстоящите избори, искаме да поставим на дневен ред дебатът за условията и нормата, при която се провеждат изборите. Искаме сега да се приеме изборната нормативна уредба, за да могат гражданите и участниците в изборния процес да се подготвят при почтени, равноправни условия, а не да се продължава и задълбочава практиката на властимащите да поставят всички пред свършен факт. Затова ще започнем дискусия по изборната уредба и ще имаме своите конкретни предложения. Трябва да е ясно, че днешната изборна уредба стимулира купуването на гласове, а нашата битка за истината минава през битката за разумния, правилния и почтения избор на българина.

Фокус:

Споменахте за изборите, но на какви кандидати ще залага партията по места за местния вот?

Румен Петков:

На хора, които са с доказан морал, които имат обществен авторитет. Ще залагаме на млади и енергични хора, но и такива, които имат професионално минало. Няма да търсим екзотики, нито неща, с които да „смаем“ света, а ще залагаме на почтени хора, които имат днешен и утрешен ден в България.

Фокус:

Как ще отбележите празника на оглавяваната от Вас партия и какво искате да пожелаете на всички ваши членове и симпатизанти по повод рождения ден на партията?

Румен Петков:

Да имат самочувствието, че представляват една патриотична и интелигентна общност и политическа сила, за която властта не е самоцел, за която целта е добруването на българския гражданин, силата и авторитета на България. Това е нещо много важно и нещо, с което всеки един от членовете и симпатизантите на АБВ трябва да се гордее. Ние трябва да намерим сили, за да кажем „Стоп“ на лъжата и да изправим пред обществото силно достойно лице и снага на една политическа сила като АБВ, която може да даде друга атмосфера и усещане за бъдеще на Родината.

Репортер: Деница КИТАНОВА

 

Назад

Top