Румен Петков се срещна в Либия с председателя на Обединените търговски палати там Мохамед Ал-Раед

На снимката: Анастас Терзобалиев - експерт на ПП АБВ, Мохамед Ал-Раед - председател на Обединените търговски палати на държавата Либия, Румен Петков - председател на ПП АБВ

На среща на председателя на ПП АБВ Румен Петков с председателя на Обединените търговски палати на държавата Либия Мохамед Ал-Раед българският бизнес получи покана да се презентира там така, както правят други държави, като примерно, Франция, Италия, Турция. От либийска страна се прояви изключителен интерес за организация на търговско изложение с представяне на леката промишленост, хранителната промишленост и технологиите за нея, високите технологии, енергетиката, технологиите, свързани с проучването за нефт и газ и др.

„В Либия държавата ни има изключителен авторитет. Нашата страна е изградила повече от половината Либия – инфраструктурата, енергийните им мощности, учебните и здравни заведения. Едно такова изложение ще върне българския бизнес и специалисти на либийския пазар, а това ще бъде голям тласък за развитие и на нашата икономика“, коментира Румен Петков. В рамките на срещата стана ясно, че в Държавната банка на Либия има 80 млрд. долара резерв, които се ползват като гаранция за финансовата стабилност и икономическо развитие на Либия.

По време на разговора ръководството на Обединените търговски палати на Либия изрази недоумение за това, че България, която има изключителни традиции и авторитет в Либия, няма посланик, а държава, като Унгария не е закривала посолството си и нейният посланик продължава да действа, подобно на тези на Италия, Франция, Великобритания, Дания. От Обединените търговски палати считат, че България трябва да се бори за своя интерес като държава, която има изключителен авторитет в Либия и сега е моментът с един стабилен либийски бюджет държавата ни да се върне на либийския пазар със своите специалисти и производства.

Назад

Top