Румен Петков: Вариантът за преименуване на Р Македония в Илинденска Македония е категорично неприемлив за България

Вариантът за преименуване на Р Македония в Илинденска Македония е категорично неприемлив за България. Това зави по време на пресконференция във Варна председателят на АБВ Румен Петков. Той бе категоричен, че неспоменаването на българите като участници в Илинденско-Преображенското въстание от страна на властите в западната ни съседка е опит за манипулация на историята. „Това е обидно за нас като българи и невярно в исторически план. Едва ли водачите на въстанието са имали съзнанието, че се борят за създаването на нова държава, вместо да мислят, че се борят за доосвобождаването на още територии и присъединяването им към българската държава“, посочи той.

В страни от темата Петков коментира и рестарта на АЕЦ „Белене“, като посочи, че довършването на централата е исконен български интерес. Той подчерта, че съоръжението има всички необходими лицензи, како и че към неговото изграждане има сериозен инвеститорски интерес. По думите му всички експертни анализи сочат, че след 10-20 години ще има значителен ръст на електропотреблението, което категорично означава, че ако страната ни не построи „Белене“ ще бъде принудена от износител да се превърне във вносител на ток и ще стане енергийно зависима от съседни държави като Турция например. 

По време на пресконференцията доц.  Георги Кючуков - областен председател на АБВ във Варна заяви, че основен приоритет пред организацията на местно ниво ще е работата по направление на туризма. „Това е едно от основните направления създаващи заетост във Варна и АБВ ще проведе кръгла маса по въпроса през 2-рата половина на месец септември, с идеята да се дискутира, как по-пълноценно да се ползват природните дадености в региона. Сериозно внимание ще обърнем върху възможността за развитие на поклоническия туризъм предвид множеството манастири в областта. Солниците в Провадия също могат да бъдат обект на туристическа дестинация. Целта ни е развитие на този отрасъл и значително увеличение на броя на заетите в него хора“, посочи той.A

Назад

Top