С подкрепата на ПП АБВ бе открит обновеният военен мемориал на гробището в село Лесново

„Като влизаш в България от изток, минаваш през Аксаково, Тотлебен, стигаш до връх Столетов и от него виждаш парк „Скобелев“. И никъде няма връх Джон, и село Ричард и заради това сме велики като православни християни и славяни. Този паметник е ярък израз на народната ни памет, която ни е съхранявала в хилядолетието назад, която ни дава самочувствието, че сме най-старата нация, нацията, която може да върви напред“. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на откриването на обновения военен мемориал на гробището в село Лесново, където са положени тленните останки на 25 руски и финландски войници, загубили живота си на територията на селото. Мемориалът е на 140 години, разрушен от времето и днес реконструиран по инициатива на кмета на селото Стоян Зарчов и Красимир Вакарелски, председател на Инициативния комитет, с подкрепата на ПП АБВ. Официален гост на събитието беше и руският посланик Н. Пр. Анатолий Макаров.

Румен Петков припомни, че за свободата на България загиналите руски воини са над 140 000. „Това е цветът на руската нация, която е останала тук за свободата на България. Заповядайте в Плевен в Скобелевия парк, за да видите десетките могили, на които няма имена – има десет човека от този полк, осем човека от онзи полк… За да се съберат повече от 400 паметника на територията на нашата страна в памет на един от най-големите човешки подвизи – Руско-турската Освободителна за България война“, каза още председателят на АБВ.

Паметникът на загиналите воини все още не е завършен, именно защото те в момента остават анонимни, каза кметът на Лесново Стоян Зарчов. Той помоли посолството на Русия за съдействие да бъдат предоставени имената на бойците, за да бъдат възстановени върху мемориала така, както е било преди 140 години.

Руският посланик Н. Пр. Анатолий Макаров заяви, че чувството да бъде на това място е специално за него. Той изрази благодарност към българския народ за вниманието и грижата за мемориалите на Руско-турската война. „България е сред малкото страни, където съществува голяма благодарност, съществува и грижа за паметниците, които бележат този исторически период. Затова казвам своето сърдечно благодаря. Желанието ми е тази памет да бъде предадена на младите поколения. Заради това на Вас, Пламена, като председател на АБВ-Младежи, възлагам тази отговорност – да съхранявате историческата памет и да я предавате“.

Председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка изрази увереност, че независимо от анонимността на загиналите войници в боевете за освобождението на България герои, тяхната памет е жива. Заячка илюстрира коментара си с творбата на Георги Константинов „Балада за низшите чинове“:

БАЛАДА ЗА НИЗШИТЕ ЧИНОВЕ

Те не знаеха френски. Не танцуваха полка.

Бяха слушали само тръбата на полка.

И не бяха облечени в празнични кители.

Даже чаша шампанско не бяха опитали.

С преброени сухари в окопа закусваха

и със мокри шинели в атака се впускаха -

неизвестни, безбройни, от Бога забравени,

те вървяха след свойте майори прославени,

за да свършат на подвига черната работа.

Те не търсеха славата. Искаха правдата.

И за тях не достигаха златните ордени.

А оловни куршуми посрещаха гордо те.

И потъваха в ниви и храсти къпинови -

към смъртта се издигаха низшите чинове.

И макар, че не бяха от графски фамилии,

най-високи са техните братски могили.

 

Назад

Top