• АБВ>
  • Новини - Най-важното от страната и чужбина

Новини

Румен Петков: Обединените патриоти отдавна доказаха, че нито са обединени, нито патриоти

Румен Петков: Обединените патриоти отдавна доказаха, че нито са обединени, нито патриоти

„Още преди година и половина, когато се сформираше правителството заявих, че „Обединените патриоти“ нито са обединени, нито са патриоти, което вече ясно пролича от поредица техни действия и бездействия“. Това заяви в своя позиция председателят на АБВ Румен Петков.

„Преди пет месеца, когато предупредих, че ако се съберат на едно място ще дадат жертви в „жива сила“, само два дни по-късно те се сбиха по между си в парламента. Сега заплахата жертвите да станат и още повече придобива все по-обективен характер, с оглед на предстоящото им заседание във вторник“, посочи още той.

Виж още …

Ръководството на АБВ обсъди с КНСБ предложенията си за преизчисляване на пенсиите, отпадане на плоския данък и въвеждането на необлагаем минимум за всички работещи

Ръководството на АБВ обсъди с КНСБ предложенията си за преизчисляване на пенсиите, отпадане на плоския данък и въвеждането на необлагаем минимум за всички работещи

Виж още …

Румен Петков запозна руския посланик Н.Пр. Анатолий Макаров с позицията на АБВ по договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие

Румен Петков запозна  руския посланик Н.Пр. Анатолий Макаров с позицията на АБВ по договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие

Председателят на АБВ Румен Петков  връчи на руския посланик Н.Пр. Анатолий Макаров позицията на политическата сила по договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. В нея се настоява за активни преговорни действия между Русия и САЩ, за да могат всички резерви относно изпълнението на този договор да бъдат решени чрез равнопоставен, прозрачен диалог, в който да бъдат включени и всички заинтересовани страни, а именно партньорите от НАТО и ЕС.

Петков е информирал руския посланик и, че ПП АБВ много ясно ще поиска от българските институции да заявят, че страната ни няма място в надпреварата във въоръжаването и няма да допусне на своя територия чужди ракетни установки или ядрено оръжие, както това е било през целия период от време, който последва след Втората световна война.

“Припомних на Н.Пр. посланик Макаров, че страната ни бе задължена да ликвидира своите ракетни установки и войски, като посочих, че евентуална дискусия за това у нас  наново да бъдат разположени ракети е абсурдна“, заяви Петков. „Ще настояваме и българските институции да се обединят около инициатива пред нашите партньори в ЕС и НАТО, за преосмисляне на системата за европейска сигурност, както и да работят за иницирането на преговори подобни на тези, който доведоха до създаването на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Считаме, че е необходимо  предприемането на ефективни мерки за гарантиране на сигурността на държавите от Стария континент. Нещо, за което  АБВ от години настоява и каквито гласове вече прозвучаха и от страна на държави като Франция и Германия“, посочи още председателят на АБВ.

Позицията на партията ще бъде представена и пред посолствата на страните членки на ЕС, както  и пред всички заинтересовани държави.

Виж още …

Румен Петков: В управлението на държавата има проблеми. Ако те не бъдат решени предсрочните избори стават неизбежни

Румен Петков: В управлението на държавата има проблеми. Ако  те не бъдат решени предсрочните избори стават неизбежни

Не бива на фона на протестите да се прави противопоставяне между обществото и полицията. Служителите в МВР също са български граждани, които искат по-добър и справедлив живот. Това заяви в ефира на „България он ер“ председателят на АБВ Румен Петков, който бе призован да  коментира инцидентите между органите на реда и протестиращите през последните дни. „Нека да видим процеса и от двете му страни. Аз съм сигурен, че всеки един полицай застава зад тези искания за по-високи възнаграждения на труда, за тежка битка с корупцията, за справедливост. Няма нормален човек, който да не иска такива решения. За това ако има полицаи, които преиграват или злоупотребяват с възможностите, които са им дадени, има и съответните наредби. Но от друга страна, нека да видим и другата част от нещата. Виждаме например  в репортаж гражданин, който казва, че е тръгнал да пробива полицейския кордон и те са го спрели. Нали разбираме, че това не е нормално? Защото този кордон, за да е сложен там, явно има някакви аргументи“, зави той. „Ако си мислим за полицията, че това е една отделно живееща система, чиито проблеми са решени с това, че някой най-накрая е решил да им изплати извънредните часове работа … Нека да не бъркаме жанра“.

Петков бе призован за становище и от носно твърденията на Цветан Цветанов, че протестите са организирани. „Всяка поява на Цветанов задълбочава кризата в ГЕРБ. Не може човека, който направи едни от най-гръмките дела, който ги филмира, който направи рекламни клипове от тях, които гледахме месеци наред, да се провали по такъв катастрофален начин в съда, имам предвид например делото „Октопод“, и сега точно той да излиза и да казва, че вижда зад протестите ръката на опозицията. Още повече, че самите протестиращи отхвърлят каквото и да е политическо яхване или стремеж да бъдат овладяни от някого. За това опитите това да се представи като манипулация и политическа организация  за мен са нелепи. Аз мисля, че в парламента ефективна опозиция няма. Това е част от усещането на българите за безалтернативност, но от друга страна тези протести показват търсенето на решение“, зави председателят на АБВ.

Според него вицепремиерът Валери Симеонов, срещу когото са насочени и част от протестите е котва, която потапя правителството, което като цяло не успява да се справи с проблемите и това води до извода, че няма как да бъдат избегнати предсрочни парламентарни избори.  “Имаме проблеми, които ако не бъдат решени изборите стават неизбежни. Ние от АБВ още преди година обявихме, че този формат на коалиционно управление не може да издържи. Валери Симеонов го скриха. Той в момента е малко в ролята на „анголски патриот“ , но това няма да реши усещането у българина за арогантност на управлението, за вандализъм на властта. За мен има две възможности в момента. Едната е да бъдат съчетани европейските с предсрочните парламентарни избори, а другата е да си „премерим температурата“ на евроизборите и после заедно с местните избори да отидем и на извънреден парламентарен вот“.

Виж още …

Доц. д-р Георги Кючуков пред радио „Фокус“: Липсата на трудов елемент в ТЕЛК системата е един от сериозните проблеми

Доц. д-р Георги Кючуков пред радио „Фокус“: Липсата на трудов елемент в ТЕЛК системата е един от сериозните проблеми

Липсата на трудов елемент в ТЕЛК системата е един от сериозните проблеми. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Георги Кючуков, член на Националния съвет и Изпълнителното бюро на АБВ. По думите му обещаните 150 млн. лева за хората с увреждания са стъпка в правилната посока, необходими са обаче повече усилия тези хора да бъдат измъкнати от „домашния затвор“ и интегрирани в обществото. Задължението работодателите да наемат хора с увреждания също не е ефективно, тъй като те се насочват към т.нар. „здрави болни“, обясни още д-р Кючуков. „Работодателите трябва да имат финансов мотив, за да назначават хора с увреждания. При една реформа на работата на ТЕЛК комисиите, те ще имат пълната яснота кой каква работа може да извършва пълноценно. Не говорим за милостиня или „подаване на трохички“ на хората в неравностойно положение – говорим за въвеждането им в областите, където наистина могат да бъдат пълноценни“, обясни той. Друг проблем е злоупотребата и изтичането на предоставяните помощни средства поради липса на контрол, уточни доц. д-р Георги Кючуков. Според него Министерствата на труда и социалната политика и това на здравеопазването нямат механизмите да се справят с този проблем, но НЗОК има такива и натам трябва да се насочат усилията. Ако не се вземат мерки по тези ключови проблеми ни очакват нови протести и догодина, прогнозира доц. Кючуков.

Виж още …

Румен Петков: Министърът на труда и социалната политика прие да обсъди нашето предложение за подписване на спогодба за трудови правоотношения с Либия

Румен Петков: Министърът на труда и социалната политика прие да обсъди нашето предложение за подписване на спогодба за трудови правоотношения с Либия

Министърът на труда и социалната политика прие да обсъди нашето предложение за подписване на спогодба за трудови правоотношения с Либия. Това обяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков, който преди дни посети либийската държава и проведе разговори по въпроса с министъра отговорен за труда и социалната политика  Ал-Мехди Ал-Амен. „Получихме уверенията от страна на представителите на либийската държава, че са готови да обсъдят междудържавна спогодба в социалната сфера, която да гарантира социалните права и придобивки на българските граждани, които са  работили в Либия. Властите в арабската държава посочиха още,  че страната  разполага с 80 милиарда долара фонд, с който покрива своите политики, и с който фонд може да оперира в такъв тип специфични междудържавни отношения“, посочи Петков.

„Министър  Бисер Петков ме увери, че ще изпрати в най-скоро време покана до министъра на труда и социалната политика на Либия Ал-Мехди Ал-Амен, за посещение в България, за да се предприемат стъпки, които ще удовлетворят интересите на повече от 120 000 хиляди наши граждани, които в различни периоди на време са работили в  либийската държава. Така те  ще могат да получат своите осигуровки и обезщетения, и да получат и нормалното си пенсионно осигуряване“.

„С министър Ал-Амен обсъдихме още и идеята, в една такава междудържавна спогодба да бъдат включени условията за трудовото законодателство на територията на Либия и България, за поемане на съответните разходи, съобразно нашето и тяхното законодателство, за определен тип щети, които могат да понесат по време на трудовия си процес български граждани, работещи в тази държава“, посочи още председателят на АБВ.

Виж още …

Ръководството на АБВ отстоя предложенията си за реформи в социалната и здравна система, пред министрите на труда и социалната политика и здравеопазването

Ръководството на АБВ отстоя  предложенията си за реформи в социалната и здравна система,  пред министрите на труда и социалната политика и здравеопазването

Обсъдихме с министъра на труда и социалната политика въпросите около пенсионната система, политиката на доходите и въпросите свързани с хората с увреждания. Доволни сме, че в някой отношения, особено що се касае за разрешаването на проблемите за хората с увреждания, той прие нашите идеи и заяви, че те щя влязат в трудовото законодателство. Това заяви по време на пресконференция членът на ИБ на АБВ доц. д-р Георги Кючуков.

„Нашата идея е хората с увреждания да не бъдат поставени в изолация, а да им се даде възможност да бъдат полезни за обществото и себе си, нещо  което също би позволило и на техните близки, ангажирани с грижата за тях,  да излязат от своите домове и да се реализират на пазара на труда. За това ние предложихме на ресорния министър, който прие нашето становище, че са необходими  спешни промени е ТЕЛК. В тези комисии трудовата компонента отсъства. Никой не се грижи за това, как човека с проблеми може да бъде интегриран в обществото и да му бъда дадена възможност за трудова реализация. Не смятаме , че осигурените 150 милиона допълнително ще решат проблема, защото те на практика са „повече от същото“, посочи той.

„Другата нашата идея която бе приета, но със уговорката, че може да стартира от 2020 година е, промяна в системата за отпускане на помощни средства. Считаме, че социалното министерство няма никакъв капацитет да следи до колко правомерно и според необходимостта са изписани тези средства, посочи още доц. Кючуков. По думите му има наредби, които трябва да се променят защото  третират гражданите по двоен стандарт, като отпускат средства за едно и също нещо, но в различен размер. По-голям за работещ и по-малък пенсионер, какъвто е случая със слуховите апарати например, където за закупуването на устройството се отпускат 175 лева на пенсионер и 405 за работещ.  „Нашето предложение, което смятам, че беше също прието е, изцяло отпускането на помощни средства да бъде прехвърлено към Здравната каса. НЗОК има достатъчно добър капацитет за проследяване и контрол. Второ в здравното министерство не могат да бъдат допуснати мерки, които са обусловени от това дали даден човек има или не  възможността да работи“.

По отношение на пенсионната реформа доц. Георги Кючуков посочи, че за сега предложението на АБВ, поне от средата на следващата година тавана на пенсиите да отпадне, не е срещнало разбиране. По думите му обаче  Алтернатива за българско възраждане е настояла за това, да не се спира с реформата в пенсионната система, защото това може да демотивира хората да бъдат коректни към държавата.

Членът на ИБ на АБВ  заяви и, че разговори са водени и по отношения на подоходната политика и по-точно във връзка с предложението на партията за отпадане на плоския данък. От АБВ са акцентирали и върху въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата за всички трудещи се, независимо от това колко е тяхното възнаграждение. „Второто за което настояване е диференцирани данъчни ставки за основни хранителни продукти, учебници, тетрадки и лекарства“.

Мнение по темата изрази и председателя на АБВ Румен Петков, който постави акцент върху вредите от непоследователната пенсионна реформа. „С промените, които бяха направени, бяха излъгани десетки хиляди пенсионери. Хора, които например планираха пенсионирането си за следващата година, чрез решението да не падне тавана на пенсиите, всъщност бяха излъгани с много пари“.

По отношение на здравния сектор от АБВ обявиха, че след разговор с ресорния министър е било получено уверение, че ще  отпадне планираната пререгистрация на всички лечебни заведения в страната. Прието е било и да бъде преразгледано решението университетските болници да станат собственост на съответните висши учебни заведения, като се обмисля възможността те само да бъдат управлявани от съответните ВУЗ-ве. „Продължава за съжаление схващането, че здравните заведения трябва да бъдат търговски дружества. Здравето едва ли не се възприема като стока, с която може да се търгува. В целия ЕС това не е уредено по този начин. Не е логично по търговския закон да бъдат регистрирани болници, които обаче нямат право да определят сами своя обект на дейност, нямат право да формират печалба, от което се получава казус, който е напълно лишен от смисъл и е в ущърб на пациентите“, посочи доц. Георги Кючуков.

В заключение от Алтернатива за българско възраждане посочиха, че  по Закона за достъп до обществена информация ще поискат сведения за това, какви са разходите и ефекта от въвеждането на пръстовия отпечатък в системата на здравеопазването ни. От партията заявиха и, че настояват държавата да предприеме мерки по отношение на здравно неосигурените пациенти, които редовно преминават през спешните областни центрове. Става дума за хората, които без конкретна уважителна причина са останали извън осигурителната система, от които 80 процента  са от ромски произход. Според политическата сила има варианти държавата да създаде програми за обществена заетост, чрез които те да изплатят задълженията си към държавата и здравната система, след като лечението им е завършило.

Виж още …

АБВ-Младежи се обяви против двойните стандарти

АБВ-Младежи се обяви  против двойните стандарти

В Съвета на ЕС АБВ-Младежи заявиха, че не трябва да се допуска към страната ни да бъде прилаган двоен стандарт и тя да бъде превръщана в заложник на чужди интереси.
"Защо да има "Северен поток 2", а за България нищо?“, попитаха представителите на организацията.
По-рано младежката организация на Алтернатива за българско възраждане откри кампанията за избори на Европейски парламент от сградата на Съвета на Европейския съюз в Брюксел. "Длъжни сме да заявим ясно своята позиция. Как виждаме европейския проект и мястото на България в него. Когато някой казва: „Повече Европа”... Какво означава това? Повече солидарност или двоен стандарт? Единен съюз или Европа на различни скорости,  разделена на ядро и периферии? Бюрократична, централизирана мегадържава, откъсната от гражданите, или съюз на равноправни граждани, нации и държави“? Тези въпроси поставиха младежите на АБВ от Съвета на ЕС.
"Ще залагаме на хора, които ще защитават националния ни интерес, които познават и отстояват нашите позиции. Не е вярно, че след като сме малка държава не можем да защитаваме интересите на България. Това вече е правено. Нашият пример са президентът Георги Първанов и Ивайло Калфин. Благодарение на тях например кирилицата е на банкнотите на еврото. Иначе сега щяхме да сме в чакалнята не на еврозоната, а в чакалнята на EUROзоната", заявиха още от АБВ-Младежи.

Виж още …

АБВ-Младежи стартираха кампанията за Евроизбори 2019 в Брюксел

АБВ-Младежи стартираха кампанията за Евроизбори 2019 в Брюксел

Ръководството на АБВ-Младежи откри кампанията за Евроизбори 2019 г. в Брюксел. Членовете на структурата се обявиха за диалог и равноправие в ЕС. Пред Съвета те подчертаха необходимостта от диалог по отношение на намерението за денонсирането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, което ще има най-тежък ефект върху Европа, ако се осъществи. Те напомниха и, че благодарение на този договор от Стария континент са изведени и унищожени близо 3 000 ядрени и конвенционални наземни балистични ракети.
Денонсирането на договора от 1987г. ще заличи външната политика и дипломатическите усилия на няколко поколения и ще върне конфронтацията в международните отношения, както и надпреварата във въоръжаването, заявиха още от АБВ- Младежи.
Представителите на структурата  настояват и за изготвяне на обща позиция на ЕС по отношение на намерението на президента на САЩ да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, в рамките на Общата външна политика и политика са сигурност (ОВППС) на ЕС. Основната цел на това искане е  укрепване на международния мир и сигурност.

Младите хора в Алтернатива за българско възраждане  призоваха и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, чиито мандат включва контрол над въоръжението, да излезе с позиция по въпроса, така че да не позволи Европа да се превърне отново в арена на надпревара в ядреното въоръжаване.

Виж още …

Top