• АБВ>
  • Новини - Най-важното от страната и чужбина

Новини

Председателят на Организационния комитет на Гран При България Румен Петков очаква страната ни да има европейски шампион по СуперМото

Председателят на Организационния комитет на Гран При България Румен Петков очаква страната ни да има европейски шампион по СуперМото

„Този уикенд ни предстои финалния кръг на Европейския шампионат по СуперМото, Републиканския по мотоциклетизъм на писта и Отборната купа за 2018. Летищен комплекс „Долна Митрополия“, Плевен, ще посрещне над 100 състезатели от 6 държави. Пристигат най-добрите от Европа и съм сигурен, че ще бъде много интересно в събота и неделя. Нека и публиката да дойде и напълни местата за зрители, защото наистина ни очакват изключителни състезания“. Петков заяви, че очаква страната ни да има европейски шампион по СуперМото.

Виж още …

АБВ-Стара Загора организира тържествено честване на годишнина от рождението на Христо Смирненски

АБВ-Стара Загора организира тържествено честване на годишнина от рождението на Христо Смирненски

"Трубадур за Христо Смирненски" е заглавието на тържественото честване на 120-ата годишнина от рождението и 90 годишнината от кончината на великия български автор. Събитието се организира от местната организация на АБВ-Стара Загора и събра повече от 100 души в залата на регионалната библиотека "Захарий Княжески" в града, сред които много учители и младежи от училищата в града. Проф. Михни Люцканов, областен ръководител на АБВ-Стара Загора, откри тържеството, като открои акцентите в биографията на Смирненски. Членове на местната организация пък сформираха своеобразен литературен театър, като рецитираха част от стихотворенията на автора. Официални гости на събитието бяха председателят на ПП АБВ Румен Петков, Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012), зам.-кметът по хуманитарни дейности на Стара Загора Иванка Сотирова.

В рамките на събитието Георги Първанов коментира, че обидна за нацията и държавата е новата програма за 10-и клас, в която отпаднаха произведения на Смирненски и Вапцаров. „Не виждам думи за едноличния монархически режим или за временното руско управление, когато сме получили основите на държавността и конституцията. Ето затова си струва да се борим. Трудно ми е да ползвам словото на Смирненски, защото за съжаление, думите и словото се изпразниха от съдържание. Битката за подмяна на историята я водя от повече от 15 години. След близо 30 години в политиката наистина видях много неща и струва ми се, че сега започва битката за историческата истина. Радвам се, че има млади хора тук, защото те няма да градят базата си на фалшиви кумири. Стара Загора е не само символ на антична култура, не само символ на освобождението, Стара Загора е не само  културен център в страната, а, изкушавам се да кажа – съвременната културна столица на България.

 

Виж още …

Румен Петков в Стара Загора: Настояваме държавата да предприеме всички мерки за развалянето договора с „Марица Изток“ 1 и 3

Румен Петков в Стара Загора: Настояваме държавата да предприеме всички мерки за развалянето договора с „Марица Изток“ 1 и 3

Държавното предприятие „Марица Изток“ 2 е поставено в неравностойно положение, спрямо така наречените американски централи „Марица Изток“ 1 и 3, които са в частни ръце. Това заяви пред медиите в Стара Загора председателят на ПП АБВ Румен Петков. „Имам предвид два аргумента, които представляват груба държавна помощ за американските централи и които поставят в абсолютна неравностойност производството на енергия от „Марица Изток” 2. Българската държава, т. е. ние с вас плащаме емисиите въглероден двуокис на американските централи, докато емисиите на „Марица Изток“ 2 си ги плаща „Марица Изток“ 2. И аз не разбирам защо, особено от 2007 година, когато влязохме в ЕС, не са предприети и не се предприемат мерки през Европейската комисия за разваляне на този договор“.

Според Румен Петков една от причините за неглижиране на темата е именно собствеността на двете централи. „Представям си ако беше друга собствеността на тези централи какъв вой до небесата щеше да бъде – за държавна помощ, за накърняване на националния интерес, което е факт, но понеже са американски, слугинажът взема връх над обществения и националния интерес“. Вторият елемент на неравнопоставеност е, че българите, като общество, плащат инвестициите в „Марица Изток“ 1 и 3, посочи Петков и добави, че този факт не подлежи на опровержение. Той коментира, че цените за въглероден двуокис, които плащаме, добиват драматични размери. „2016 година цената на тон е 5.5 евро без ДДС. 2017 година Енергийният холдинг купува по 13.8 евро цена на тон въглероден двуокис. Сега е 22 евро, а когато изтича времето за закупуване за следващата година, очакванията на експертите са цената да бъде между 25 и 30 евро на тон – цени без ДДС. И понеже ги купува Българският енергиен холдинг (БЕХ), по силата на нашето законодателство БЕХ ги продава на „Марица Изток“ 2 и се плаща ДДС. Очакванията, след закупуването на емисиите за следващата година, са задълженията на „Марица Изток“ 2 да отидат на над 1 милиард и 200 милиона“. Тези факти принуждават „Марица Изток“ 2 да свие производството си, защото не може да издържи, поясни Петков.

Румен Петков заяви, че АБВ настоява държавата да предприеме всички мерки за развалянето на този договор – „Марица Изток“ 1 и 3 - и да потърси подкрепата на ЕК за преодоляване на държавната помощ и добави, че ситуацията с „Марица Изток“ 2 е особено тревожна и трябва да се изгради стратегия за ТЕЦ-а.

В контекста на темата за енергетиката, Петков определи като безумия и абсурд държавните действия около гарантиране на сигурността на газовите доставки. Той припомни, че ПП АБВ отдавна предупреждава, че държавата ни ще купува руска газ от Турция, но тогава твърдението беше сочено за абсурдно, но към момента това се случва и държавата ни е в процес на преговори за изгодни условия с Турция. „България трябва да заяви на ЕК, че двойните стандарти са абсурдни. И затова един от основните моменти в кампанията за Европейски парламент на АБВ ще бъде борба срещу двойните стандарти. Не може Меркел да заяви, че за Германия Северен поток 2 е икономика, а пък Южен поток  е зависимост от Русия. Искаме ЕК да защити нашия и на Източна Европа интерес, като си доставяме газта директно от Русия, а не да купуваме руската газ от Турция“, каза още Румен Петков.

 

Виж още …

АБВ-Младежи представят България на Първия международен конгрес на младежките парламенти, който се провежда в периода 16-20 октомври в Москва.

АБВ-Младежи представят България на Първия международен конгрес на младежките парламенти, който се провежда в периода 16-20 октомври в Москва.

Виж още …

Георги Илчев, координатор на ПП АБВ за Пловдив и член на ИБ: Пловдив ще бъде Европейска столица на културата без културна инфраструктура

Георги Илчев, координатор на ПП АБВ за Пловдив и член на ИБ: Пловдив ще бъде Европейска столица на културата без културна инфраструктура

Нова структура на АБВ-Пловдив бе сформирана в район „Западен„ в града с приемането на десетима нови членове. Така партията възстановява и надгражда пловдивската си формация. „Това, за което ще работим до края на ноември, е да фокусираме вниманието на пловдивчани върху пропуснатите възможности на Пловдив през последните два мандата на местно управление“, посочи в рамките на събитието Георги Илчев, координатор на ПП АБВ за Пловдив и член на Изпълнителното бюро на АБВ. Той алармира, че градът, като домакин на инициативата „Европейска столица на културата“ следващата година, не разполага с подходяща за целта инфраструктура, иначе казано, концертните и изложбени зали в града са крайно недостатъчни, неподходящи и в никакъв случай не могат да обезпечат мащабно събитие от подобен характер. „Оказва се, че Пловдив няма концертна зала, а ще бъде културна столица“, коментира Илчев. Така градът практически ще посрещне предизвикателството с три съоръжения – Античния театър, залата на Пловдивския театър и тази на Дома на културата, която подслонява и Пловдивската опера. Изложбената зала на улица „Гладстон“ в града пък е в процес на реконструкция с неясен финал.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков, който беше гост на събитието, определи Пловдив като емблема на провала на местно самоуправление в страната. Той смята, че градът има изключително тежка администрация и на практика е хранилка за партийни функционери. „Пловдивчани плащат на повече от 30 кмета – един градски, седмина заместници, петима районни кметове с техните заместници районни кметове. За сравнение, община София, която е с тройно повече население и 24 района, разполага също със седмина заместници на кмета. Това административно – териториално деление на Пловдив служи единствено, за да се хранят партийни търтеи. Това беше инструментът на СДС на Иван Костов, това е инструментът и на сегашната местна власт“, коментира още Румен Петков.

 

Виж още …

Румен Петков поздрави патриарх Неофит за рождения му ден в Троянския манастир

Румен Петков поздрави патриарх Неофит за рождения му ден в Троянския манастир

Председателят на ПП АБВ Румен Петков е гост в Троянския манастир, където днес се отбелязва 73-годишнина на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Румен Петков поздрави патриарх Неофит по случай рождения му ден, като му пожела здраве и дълъг живот и успех в битката за единството на православието.

Днес в Троянската света обител "Успение на Пресвета Богородица" беше отслужена Света Божествена Литургия, където в молитвата към Всеподателя Бога за здраве и благополучие участие взе патриарх Неофит.

Троянският манастир днес събра много православни християни от страната, представители на държавни институции и граждани.

Виж още …

Председателят на АБВ Румен Петков и представители на ръководството на партията взеха участие в тържествата по повод 150-годишнината от обявяването на Троян за град

Председателят на АБВ Румен Петков и представители на ръководството на партията  взеха участие в тържествата по повод 150-годишнината от обявяването на Троян за град

Виж още …

Румен Петков и представители на Българо-арабската общност у нас, обсъдиха възможностите за задълбочаване на отношенията между България и Арабския свят

Румен Петков и представители на Българо-арабската общност у нас, обсъдиха възможностите за задълбочаване на отношенията между България и Арабския свят

Виж още …

Top