• АБВ>
  • Новини - Най-важното от страната и чужбина

Новини

Пламена Заячка: Стремежът на официалните власти в Македония за утвърждаване на македонска идентичност е за сметка на българската история и културно наследство

Пламена Заячка: Стремежът на официалните власти в Македония за утвърждаване на македонска идентичност е за сметка на българската история и културно наследство

В Македония се утвърждава последователна антибългарска позиция и стремежът на официалните власти в Македония за утвърждаване на македонска идентичност е за сметка на българската история и културно наследство. Това заяви на пресконференция председателят на АБВ – Младежи Пламена Заячка. Тя коментира, че тази тенденция се е засилила особено след подписването на договора между Атина и Скопие.

В този смисъл ПП АБВ настоява държавата да защити институционално българските интереси, посочи Заячка. „Искаме на първо място Комисията по външна политика на Народното събрание да извика министъра на външните работи да извика и събере членовете от българска страна на Мултидисциплинарната комисия и да настоява пред тях да бъде формулирана ясна рамка на поведение и да се регулират правилата на отчетност на тази комисия. Към момента Комисията се отчита веднъж годишно към министъра на външните работи. Искаме тази отчетност да има публичен характер. Второ, да се дефинира понятието „обща история“, като се подчертае, че периодът до 20- те години на 20 век, няма как да бъде тълкуван по друг начин в македонската история, освен като част от общата ни история, тъй като дотогава населението в тези земи е с българско самосъзнание и това го доказват редица документи. На предстоящото заседание на Комисията и на българска и македонска страна на 4 и 5 октомври да се разгледа и постави въпросът за Илинденско-Преображенското въстание и неговия характер“.

Пламена Заячка каза още, че ПП АБВ настоява да се спрат опитите за фалшификация по отношение на българското литературно наследство и опитите да бъдат македонизирани български писатели като Димитър Талев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски. Това е причината ние от АБВ да настояваме пред премиера Борисов, пред министъра, пред Мултидисциплинарната комисия и нейния председател да се реагира своевременно и да не чакаме да мине референдума, после приемането в НАТО и ЕС, посочи Заячка.

Виж още …

Румен Петков алармира за груби нарушения на Закона за дипломатическата служба и кадровата политика на ръководството на МнВР по назначенията на български дипломати

Румен Петков алармира за груби нарушения на Закона за дипломатическата служба и кадровата политика на ръководството на МнВР по назначенията на български дипломати

В двустранната си политика нямаме стратегия в отношения с ключови държави. Двустранните ни отношения са на самотек и това, което се прави от страна на Министерството на външните работи, общи линии, са действия, свързани с Европейския съюз. От това за България не следва нищо. Това коментира на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков, като отправи остра критика по отношение на кадровата политика на ведомството. Политическият извод, според него е, че Външното ни министерство е сведено не до състояние да прави външна политика, а да организира посещения – скъпо платена многолюдна туристическа компания, която не формира външна политика за България. „В резултат на това следва демотивация и депрофесионализация в част от професионалните служители в МнВР, което е резултат и от лишаването им от кариерно развитие заради противозаконната кадрова политика в министерството“. Петков е на мнение, че деморализацията идва и от факта, че в продължение на управлението на няколко поредни правителства налице е стремеж на ключови дипломатически постове да се реализират хора, които нямат нищо общо с професионалната дипломация.

АБВ проведе вчера среща с ръководството на Българското дипломатическо дружество във връзка с отвореното писмо на БДД до президента, грубите нарушения в Закона за дипломатическата служба кадровата политика.

От 14 генерални консули на Р България, което е въпрос на правителствено решение, 10 не са хора, произтичащи от дипломатическите среди. 70% от генералните консули не са служители на външното ни министерство, посочи председателят на ПП АБВ и припомни, че изискването на закона е 20% максимум да бъдат външните назначения.

В контекста на тезата за липса на практическа двустранна външна политика и особени кадрови решения в консулските назначения Петков даде за пример посещението на икономическия министър Емил Караниколов във Виетнам, където в крайна сметка няма да бъдат подписани двустранни договори. Димитър Абаджиев пък е назначен за посланик в Саудитска Арабия, като преди това е бил консул в Шанхай и посланик в Словения. Таня Димитрова, от областен управител на Ямбол, със средно медицинско образование и със скок за две години две висши образования е генерален консул в Милано. От тези хора трудно може да се очакват сериозни политически действия и ангажименти, коментира Петков.

Скандален е случаят с назначението на Румен Петров за посланик в Алжир. „На 30 юли 2013 година, в качеството си на посланик в Кайро, Петров изпратил писмо до МнВР, с която предлага да се вслушаме в предложението на господин Есам ел Ериан, зам.-председател на „Партия за свобода и справедливост“ на Египет. Предложението е по повод загинали в определени действия на територията на Кайро египетски граждани. В последствие същият Есам ел Ериан е осъден на доживотен затвор като ключов фактор в организацията „Мюсюлмански братя“ за организация на терористични актове срещу цивилизования режим в Египет. И този човек, който е предложил да подкрепим Есам ел Ериан, който е осъден на доживотен затвор, сега го пращаме за посланик в Алжир. Какво казваме на света и в частност на арабския свят, какво казваме на нашите партньори от САЩ, от Русия и Турция? Че ние човек, който се е ангажирал с ключов фактор в „Мюсюлмански братя“, го изпращаме посланик. Тук въпросът е към МнВР, към правителството и към президента“, каза Румен Петков и добави, че това са действия, които са в грубо нарушение на Закона на дипломатическата служба. АБВ ще инициира срещи по темата и с държавния глава и продължава да следи казуса отблизо.  

Виж още …

Ръководството на ПП АБВ се срещна с ръководството на Българското дипломатическо дружество

Ръководството на ПП АБВ се срещна с ръководството на Българското дипломатическо дружество

Председателят на ПП АБВ Румен Петков, президентът на Р България (2002-2012 г.) Георги Първанов и членове на Изпълнителното бюро на партията се срещнаха с ръководството на Българското дипломатическо дружество (БДД) – председателят Филип Боков и членове на Управителния съвет.

В рамките на срещата Румен Петков информира представителите на БДД за позицията на ПП АБВ по македонския въпрос, бяха обсъдени и възможностите за развитие на отношенията между България и Македония. Председателят на партията сподели и впечатления от скорошната си визита в Ливан.

ПП АБВ заяви своята подкрепа за протеста на БДД срещу предстоящите посланически назначения, формулиран в отворено писмо до държавния глава.

Председателят на Българското дипломатическо дружество Филип Боков изрази благодарност към АБВ, първа инициирала среща с дружеството и потърсила професионалния им съвет. Контактите между двете формации ще продължат и за в бъдеще.

 

Виж още …

Антон Коджабашев, АБВ: Трябва да се дадат пожизнени пенсии и на световните и европейските медалисти на България, а не само на олимпийските, за да има справедливост

Антон Коджабашев, АБВ: Трябва да се дадат пожизнени пенсии и на световните и европейските медалисти на България, а не само на олимпийските, за да има справедливост

Фокус: Г-н Коджабашев, предстои в парламента да бъде обсъдено предложението за изменение и допълнение на Законопроекта за физическото възпитание и спорта. Нека първо да обясним какви са предлаганите промени.

Антон Коджабашев: Предлаганите промени в този нов законопроект са да се дадат пожизнени пенсии на световните и европейските медалисти на България в миналото – така, както такава получават олимпийските. Става въпрос за спортистите, които са прекратили спортната си кариера. Това е една много сериозна крачка към справедливостта, тъй като досега всички олимпийски медалисти получават, а световните и европейските – не. А това е несправедливо, тъй като всеки един от световните шампиони се е състезавал с абсолютно същите, както на олимпийските игри. Така че би трябвало и е на път да се реши този въпрос.

Фокус: На какъв принцип ще се определят индивидуалните месечни премии, които трябва да бъдат отпуснати от държавата? Каква сума ще получава един световен шампион със златен медал, например?

Антон Коджабашев: Не знам точната схема. Но тъй като и аз съм три пъти световен шампион, както и още колеги, с които досега не сме получавали нищо, се говори, че ще получаваме в порядъка на 1000 – 1200 лв. месечна премия. Има хора, които от спорта са получили буквално трохи, а са дали страшно много на България, развявали са българския трибагреник и са накарали българинът да бъде горд и щастлив със своите спортисти. В момента част от тези хора живеят в немилост, в трагично състояние, нямат пари за хапчета, за храна и т. н. Доста хора от бившите величия в спорта, които не получават нищо – никакви премии, буквално умряха от студ и глад – аз знам такива примери.

Фокус: Колко са българските спортисти, които биха получавали такава пожизнена пенсия?

Антон Коджабашев: Казват, че сме около 1500 души, но това е заедно с техните треньори. Според разчетите на хората, които работихме по това предложение, около 18 – 20 млн. лв. на година ще излизат пожизнените премии. Смятам, че България, която е една спортна държава от близкото минало, съвсем спокойно би могла да отдели тези средства за своите спортисти, които са я прославили.

Фокус: Темата за пожизнени пенсии за медалистите от световни и европейски първенства е поставяна пред няколко правителства, но искането не е било одобрявано с мотиви, че няма финансова обосновка. Какво очаквате да се случи след предстоящите дебати?

Антон Коджабашев: Наистина при доста правителства е засягана тази тема. И аз като областен представител на политическа партия АБВ не веднъж съм я поставял и съм срещал винаги много сериозно разбиране от страна на ръководството. И на наши събирания – защото спортистите много често се събираме, за да обсъждаме този проблем, сме дебатирали, че другите партии и особено парламентарно представените би трябвало да мислят точно като ръководството на АБВ – че действително трябва да се направят изменения, за да могат хората справедливо да получават това, от което имат нужда. А това, че средства няма в държавата за тези хора, за тези герои, мога да кажа категорично, че не е така. Тези хора не получават абсолютно никакви други привилегии – дори и не се пенсионират на по-ранна възраст, за разлика от полицаи, балерини, миньори, подводничари и т.н. Това са все хора, които се пенсионираха в близкото минало от 42 до 45 години. Има хора при нас, които са на по 65 години и са абсолютно физически и психически развалини, които не получават абсолютно нищо.

Фокус: Имате ли наблюдения каква е ситуацията с пожизнените пенсии за спортисти в другите държави?

Антон Коджабашев: Комуникираме си с колегите от другите страни и абсолютно навсякъде държавите се грижат за своите спортни герои абсолютно подобаващо. Мога да заявя абсолютно категорично, че няма нито един спортист в света, който да е бил световен шампион и в момента да е в немилост. Мога да дам редица примери, че там, където човек си е свършил работата като спортист на младини, на стари години живее един сносен живот – не му е студено, не е гладен и има пари за хапчета.

Фокус: Какво е състоянието на българския спорт в момента и как според Вас тези промени ще се отразят на неговото бъдеще?

Антон Коджабашев: Не съм много горд със сегашните успехи на българския спорт. Виждаме, че той в момента не е в това състояние, което на нас ни се иска като бивши спортисти. Аз самият, например, като ръководител на спорта вдигане на тежести, преди бях горд, тъй като се връщахме винаги с медали от европейски и световни първенства, от олимпийски игри. Вярно, имали сме имали и допинг скандали тогава. А в момента имаме допинг скандали, но няма успехи. В другите спортове положението е подобно – ако някъде се закачи бронзов или сребърен медал от световно първенство, ние сме изключително щастливи. А като се обърнем назад, виждаме, че сме имали случаи, при които в годината сме били четвърта спортна сила в света. Така че се надяваме точно чрез пожизнените премии да признаят нашите минали успехи и да потвърдят това, което казвам. И нека всички да се поучат от партия АБВ, която застана много стабилно и здраво зад искането на нашите бивши величия в спорта, за да може справедливостта да възтържествува.

Цветилена СИМЕОНОВА

Виж още …

В Деня на Добрич Румен Петков и доц. Георги Кючуков поднесоха венци и цветя на военното гробище

В Деня на Добрич Румен Петков и доц. Георги Кючуков поднесоха венци и цветя на военното гробище

В Деня на Добрич председателят на ПП АБВ Румен Петков, областният председател на партията във Варна доц. Георги Кючуков и други представители на АБВ поднесоха венци и цветя в памет на загиналите войници от времето на Първата световна война на военното гробище в Добрич.

Военното гробище е създадено е през 1916 година, когато се води сражението за Добрич, останало в историята като Добричката епопея. При боевете тогава са загинали около 1100  български войници, по голямата част от които са погребани край Добрич. През целия военен период между 1916-1918 година на територията на гробището, в единични и братски гробове, са положени около 3500 воини от 6 национални армии, 10 народности и 6  вероизповедания.

Като празник на Добрич 25 септември се чества от 1990 година, когато официално бе отбелязана 50-годишнината от присъединяване на Южна Добруджа към България и с Указ на президента на Република България бе възстановено старото име на града.

Виж още …

Румен Петков: България може да стане европейски лидер по възстановяването на добрите икономически отношения със страните от Арабския свят

Румен Петков: България може да стане европейски лидер по възстановяването на добрите икономически отношения със страните от Арабския свят

Виж още …

Румен Петков, след посещението си в Ливан: България държи на своите позиции в арабския свят и договореностите, които постигнахме, са много голяма стъпка за страната ни

Румен Петков, след посещението си в Ливан: България държи на своите позиции в арабския свят и договореностите, които постигнахме, са много голяма стъпка за страната ни

България държи на своите позиции в арабския свят и договореностите, които постигнахме и в сферата на образованието, и в сферата на икономиката са впечатляващи и са много голяма стъпка за страната ни, за да възстановяваме тези позиции, които сме имали с десетилетия и които, за съжаление, ние – Европа – пропускаме през последните 15 години. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков след като се завърна от посещението си в Ливан. В ефира на БНТ той коментира, че държавата ни е с дългогодишни позиции в арабските държави, за които е направила много – и за изграждане на инфраструктура, енергийни системи, образование.

Румен Петков съобщи, че предстои сключване на меморандум между ПП АБВ и водещата ливанска политическа сила - партия „Движение за бъдеще“. Решението е взето на официална среща между Петков и  министър-председателя на Ливан Саад Харири. Документът цели да възобнови традиционни отношения с арабската държава. „На първо място нашият стремеж – на АБВ – да върнем ливанските студенти в България. Имаме волята на Министерството на образованието на Ливанската република и още през ноември ректорите от България ще бъдат поканени там, за да представят продукта на образователните си програми, които предлагат. Премиерът Харири пое и ангажимент да участва в Българо-Ливанския бизнес форум през ноември“. Румен Петков подчерта, че ливанският министър-председател е демонстрирал много топло отношение към водещи български политици. Той е категоричен, че това е ресурс, който трябва да бъде използван и срещата между правителствените лидери през ноември ще даде сериозен тласък на взаимоотношенията между двете държави. Председателят на ПП АБВ коментира също, че Ливан ще има ключово място и роля във възстановяването на Сирия и държавата ни по никакъв начин не бива да пропуска възможността нашият бизнес да има твърда почва и добро сътрудничество с ливанските си колеги. „Ливанците са силно заинтересовани от нашата енергийна експертиза и аз съм убеден, че при гостуването на премиера Харири тук ще има солидни разговори. Аз съм поел ангажимента да ги срещна с представители на енергийния потенциал на нашата страна, включително и с готовност за изграждане на енергийни съоръжения. Страната ни също е участвала в изграждането на повече от 50% от учебните, здравните заведения, пътната инфраструктура изобщо в Арабския залив и това е много голям шанс да се върне там с много силните си страни и да бъде флагман на развитието на арабския регион“.   

Румен Петков коментира и наложените на държавата ни санкции заради прекратяването на проекта за АЕЦ „Белене” от октомври 2013 г. Той смята, че прокуратурата трябва да потърси персонална отговорност, на лицата, прекратили договора, както и че трябва да бъдат предприети незабавни и още по енергични действия на правителството и Народното събрание за изграждането на АЕЦ „Белене”.

Виж още …

Top