Румен Петков: Държавниците на България трябва да защитят националните ни интереси и да покажат на такива не особено извисени джентълмени като Джон Съливан, къде им е мястото

Румен Петков: Държавниците на България трябва да защитят националните ни интереси и да покажат на такива не особено извисени джентълмени като  Джон Съливан, къде им е мястото

Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан дойде за да ни обещае „по-добра“  оферта за самолетите F-16. Явно вместо 40 годишни ще ни предложи такива, които са на 39! Той дойде  за да ни обещае и диверсификация на доставките на газ, но не отрони и дума за цената.  Той не каза и дума за цената, на която българите плащат  електроенергията от Американските централи в „Марица-изток“ . Това заяви в своя позиция председателят на АБВ Румен Петков.  „Призовавам господин Съливан да бъде така любезен да коментира цената на „услугите“, които ни предлага. В същото време нека българското правителство да му каже: „Понеже Вие господин Съливан сте наш стратегически партньор и приятел, ние искаме да чуем социалната цена, на която ще платим вашите предложения към нас. Или сте решили да ни изкорубите, като в момента ни изкорубвате с централите 1 и 3 в „Марица изток“. Ако ще ни продавате самолети на по 40 години - благодарим Ви, защото ние вече си имаме такива. Ако ще ни продавате газ на тази цена, на която я продавате на Украйна – благодарим Ви, но не я желаем! Ако ще ни принуждавате да инвестираме държавни пари на България в гръцки частни проекти – също ви благодарим, но Ви посочваме, че ние имаме национални интереси, които да защитаваме“.  Това трябва да бъде заявено на господин Съливан от страна на нашата държава“, посочи Петков.

„Сега е момента българският премиер и българският президент да покажат, че ние имаме национално достойнство и да изпратят този не особено извисен  джентълмен там, където му е мястото“, заяви в заключение председателят на АБВ.

Виж още …

С писмо до Доналд Тръмп АБВ-Младежи се обявиха в защита на енергийните и национални интереси на България

С писмо до Доналд Тръмп АБВ-Младежи се обявиха в защита на енергийните и национални интереси на България

Младежката организация на политическа партия АБВ връчи писмо, адресирано до президента на САЩ Доналд Тръмп, на висши представители на дипломатическата мисия на американската държава в София. В документа от АБВ-Младежи посочват, че са силно обезпокоени от това, че въпреки дългогодишното партньорство между България и Съединените американски щати, през различни периоди от време представители на американската администрация са опитвали да влияят на българската правителства линия на поведение, и то в посока, която на практика е била в разрез с националните ни интереси, особено в областта на енергетиката.

Затова в текста на писмото АБВ-Младежи призоват за преустановяване на намесата на САЩ в решенията на България, свързани с енергийната й политика и национална сигурност. Подобни действия според тях са довели до натиск за спирането на проекта “Южен поток“ и са изправили страната ни пред необходимостта да си закупува оскъпена  руска газ от Турция.

„В резултат на натиск от страна на САЩ, започнал през 1999 г., правителството на Р България замрази строежа и на АЕЦ „Белене”. След среща с държавния секретар Хилъри Клинтън през 2012 г. премиерът Борисов разпореди спирането на изграждането на атомната електроцентрала“, посочват още в писмото си младежите на АБВ.

По думите им след оказано влияние от страна на САЩ се е стигнало и до осъществяването на Американските централи в „Марица-изток“, при определянето на условия, който са изключително неизгодни за страната и оскъпяват значително цената на електроенергията за крайните потребители на услугата у нас.

В заключение от АБВ-Младежи посочиха, че само решаването на тези спорни моменти в отношенията между България и САЩ ще покаже, че двете държави могат да си партнират в истински условия на демократичност, както е залегнало и в конституциите на двете страни.

„Преди години под външен натиск спряхме АЕЦ ”Белене”, „Син поток“, „Южен поток“, а сега е под въпрос и втората тръба на „Турски поток“. Време е  България да покаже политическа воля и характер и да защити националния си интерес, като гарантира енергийната сигурност на своите граждани на възможно най-ниски цени“, заяви пред представителите на АБВ, събралите се пред американското посолство в София, лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка.

Думите й допълни зам.-председателят на политическата сила Любомира Ганчева. “Реализирането на проектите за АЕЦ „Белене“ и пряката доставка на руска газ през България като входна точка за Европа не се свежда само до покриването на енергийните нужди на страната. Това е проблем, който опира до разбирането ни за българската икономика, за нейната конкурентоспособност и за ролята на България в региона и в Европа. Ако те не бъдат реализирани, страната ни ще изостане значително в технологично отношение и ще понесе икономически и социални загуби”.

 

Виж още …

ПП АБВ дари отново книги на Регионална библиотека "Христо Смирненски" в Плевен

ПП АБВ дари отново книги на  Регионална библиотека "Христо Смирненски" в Плевен

Председателят на ПП АБВ Румен Петков спази обещанието си и отново дари книги от български автори на Регионална библиотека "Христо Смирненски" в Плевен. Сред произведенията е и най-новата стихосбирка на Георги Константинов "Неделен човек". Разделители с патриотични послания, изработени от АБВ-Младежи, също са част от подаръците за плевенските читатели.

По-късно през деня Петков беше гост на вечерта, посветена на 90 години от рождението на голямата плевенска актриса Саша Филипова, изиграла над 100 роли в ДКТ "Иван Радоев" - Плевен. Заедно със сцени от нейния творчески път, колеги, приятели и близки разказаха спомените си от срещите си с нея. "Саша Филипова, заедно с Илко Иларионов, бяха хората от актьорския състав, които застанаха зад мен и предложението ми като кмет на Плевен през 1997 г. името на театъра да бъде променено от „Георги Кирков“  на „Иван Радоев"“, сподели пред присъстващите Румен Петков. 

Виж още …

АБВ-Младежи организират акция в защита на националните и енергийни интереси на България

АБВ-Младежи организират акция в защита на националните и енергийни интереси на България

На 14.12.2018  г. АБВ-Младежи организират акция в защита на националните и енергийни интереси на България, която е част от дългосрочната им кампания „Оставам в България”.

Събитието ще се проведе от 15:00 ч. пред посолството на САЩ в София. Ще бъде връчено писмо на Н. Пр. Ерик Рубин или представител на дипломатическата мисия на Съединените американски щати в България, което е адресирано до американската администрация.  В текста на документа ще бъдат представени аргументите на Алтернатива за българско възраждане в подкрепа на енергийната и национална сигурност  на страната ни.  Ще бъде отправено и предложение за среща с посланик Рубин и американски дипломати, по време на която темата да бъде обсъдена.

Дипломатическата мисия на САЩ е предварително уведомена за събитието. Уведомление е входирано в Столична община на 5 декември 2018 г.

Виж още …

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ: Недопустимо е нито една от официалните институции на България да не уважи тържествата по повод 141 г. от освобождаването на Плевен

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ:  Недопустимо е нито една от официалните институции на България да не уважи тържествата по повод 141 г. от освобождаването на Плевен

Преди 141 години няколко десетки хиляди войни от Руската имперска армия  и румънски войници остават завинаги в полетата край Плевен, дали живота си за да имаме днешното настояще. Това е и причината ние, българите, да си припомняме този период от историята всяка година и да отдаваме почит на героите. Но очевидно, не всички от нас.

Непомнещите историята, повтарят нейните грешки. А непомнещите управленци на днешна България го правят екзалтирано и с ентусиазъм.

Но нека им припомним, че Руско-турската освободителна война е довела до освобождаването на по-голямата част от българския народ от османско иго и до възстановяването на българската държава.

Въпреки това 141 години след Плевенския героичен епос, нито един от държавните ни мъже и жени не отбеляза по какъвто и да е начин този ден.

През 1877 г.,  след тримесечна обсада, руската армия успява да превземе окупирания от Осман паша Плевен. Битката е с решаващо значение за изхода на Руско-турската война, тъй като от победата в това сражение зависи дали руските войски ще продължат по-нататъшното си настъпление в пределите на Османската империя, иначе казано, зависи дали българите ще имат отново своя държава и ще бъдат свободни хора. С превземането на Плевен във войната настъпва прелом в полза на Русия, респ., в полза на България.

Ние от ПП АБВ не приемаме поведението на официалните институции на Република България - президентство, парламент и правителство, които не уважиха една от най-бележитите дати в историята на страната ни. Още повече, че в ръководството на държавата ни има политици родом от плевенския край.

 

 

Виж още …

По покана на АБВ-Младежи представители на младежки организации на Единна Русия и членове на Младежкия парламент на Руската федерация, взеха участие в честванията по случай 141 г. от освобождението на Плевен

По покана на АБВ-Младежи представители на  младежки организации на Единна Русия  и членове  на Младежкия парламент на Руската федерация, взеха участие в  честванията по случай 141 г. от освобождението на Плевен

По покана на АБВ-Младежи представители на  младежките организации на Единна Русия – „Млада гвардия“ и „Двуглав орел” и членове  на Младежкия парламент на Руската федерация взеха участие в  честванията по случай 141 г. от Освобождението на Плевен.

По време на визитата си у нас руската делегация посети изложба, посветена на 140 г. от Освобождението на България и участва в конференция на тема: „Българо-руските отношения - вчера, днес и утре”.

Двете мероприятия се проведоха в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” със съдействието на директора на музея г-жа Емилия Зорнишка. Мястото на провеждане – „Мъртвата долина“, е знаково и играе ключова роля в Освобождението на България.

Председателят на АБВ Румен Петков откри младежката конференция и отправи приветствие към  участниците в нея. От руска страна присъстваха Елисавета Игоревна, член на Младежкия парламент на Русия и посланик на добра воля, Динар Бариев, член на Координационния съвет на МГЕР и председател на „Млада гвардия“ за Татарстан и Николай Владиславович, ръководител на младежката организация „Двуглав орел” в Москва. Съвместно с представители на АБВ-Младежи те обсъдиха темите за съхранението на паметта, културното взаимодействие и перспективите за развитие на отношения между България и Русия. Участниците се обединиха около необходимостта младите хора да имат по-активна роля в политиката, включително и на международно ниво, тъй като именно те са носители на промяна, а в момента в сферата на международните отношения повече от всякога са необходими мирна, разумна политика и диалог.

По време на дискусията възникна идеята за организиране на Черноморски младежки форум. Официални гости на събитието бяха и представителите на Россътрудничество за България – Наталия Киктенко, Коста Пеев и Мария Боровика, които заявиха готовност за подкрепа на бъдещите съвместни младежки международни мероприятия.

 

Виж още …

По инициатива на АБВ арабски дипломати обсъдиха с ръководството на „Тракийски университет“ възможностите за обучение на студенти от арабския свят в България

По инициатива на АБВ арабски дипломати обсъдиха с ръководството на „Тракийски университет“ възможностите за обучение на студенти от арабския свят в България

Председателят на АБВ Румен Петков и съветникът на партията по арабските въпроси Анастас Терзобалиев организираха среща с академичното ръководство на „Тракийски университет“ в Стара Загора с арабски дипломати от Сирия и Мароко.
Сирийската страна бе представена от г-н Хабиб Ибрахим - пълномощен министър в София, а представител на Кралство Мароко бе г-н Монсиф Шеркауи Жауад - пълномощен министър на кралството в София. 
По време на събитието бяха дискутирани въпроси, свързани с приема на нови студенти за следващата академична година, и възможностите в учебното заведение да бъдат обучавани чуждестранни студенти от Сирия, Мароко и Ливан. Домакините на събитието посочиха, че университетът предлага съвременно обучение на английски език по множество бакалавърски, магистърски и докторски програми. В отговор, представителите на арабските страни изразиха интерес и уведомиха ръководството на „Тракийски университет“, че с оглед възстановяването на традициите в културния и образователен обмен между България и Арабския свят, предстои да бъдат насрочени официални визити на г-н Румен Петков в Сирия и Кралство Мароко. В хода на дискусията, Петков се ангажира пред ръководството на учебното заведение и присъстващите  дипломати да съдейства за провеждането на съвместна среща с Красимир Вълчев - министър на образованието на България, за да представят на неговото внимание въпроси от общ интерес. По този начин започналият вече диалог би могъл да прерасне в устойчива инициатива за задълбочаване на сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата, където ПП АБВ се очертава като лидер в България и мост между Европа и Арабския свят.

Виж още …

По покана на АБВ-Младежи младежки организации от Русия се включиха в тържествата за 141 г. от Освобождението на Плевен

По покана на АБВ-Младежи младежки организации от Русия се включиха в тържествата за 141 г. от Освобождението на Плевен

АБВ-Младежи покани младежките организации на Единна Русия - Млада гвардия, „Двуглав орел” и Младежкия парламент на Русия да участват в честванията по случай 141 г. от Освобождението на Плевен. Техни представители се включиха в официалните тържества по случай годишнината и бяха посрещнати от председателя на АБВ-Плевен Цветан Антов. Посланикът на Русия в България Н. Пр. Анатолий Макаров бе сред официалните гости в Плевен.

Програмата на младежите включваше още откриване на изложба, посветена на 140 г. от Освобождението на България, както и конференция на тема „Българо-руските отношения: вчера, днес и утре”. Двете мероприятия се проведоха в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” със съдействието на директора на музея – г-жа Емилия Зорнишка. Мястото на провеждане – Мъртвата долина, е знаково и играе незаменима роля в Освобождението на България, поради тази причина младежите избраха да бъдат именно там.

Председателят на АБВ Румен Петков откри младежката конференция и приветства гостите. От руска страна участие в нея взеха: Елисавета Игоревна, член на младежкия парламент на Русия и посланик на добра воля, Динар Бариев, член на Координационния съвет на МГЕР и председател на Млада гвардия Татарстан и Николай Владиславович, ръководител на младежката организация „Двуглав орел” в Москва. Съвместно с представители на АБВ-Младежи те обсъдиха темите за съхранението на паметта, културното взаимодействие и перспективите за развитие на отношения между България и Русия. Участниците се обединиха около необходимостта младите хора да участват по-активно в политиката, включително и на международно ниво, тъй като именно младите хора са носители на промяна, а в момента в сферата на международните отношения повече от всякога са необходими мирна и разумна политика и повече диалог. По време на дискусията възникна идеята за организиране на Черноморски младежки форум. Официални гости на форума бяха представителите на Россътрудничество в България – Наталия Киктенко, Коста Пеев и Мария Боровика, които заявиха готовност за подкрепа на бъдещите младежки международни мероприятия.

 

Виж още …

Представители на ръководството на ПП АБВ сведоха глави пред подвига на загиналите за Освобождението на Плевен

Представители на ръководството на ПП АБВ сведоха глави пред подвига на загиналите за Освобождението на Плевен

Председателят на ПП АБВ Румен Петков, председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка и представители на младежката организация на политическата сила, както и представители на ръководството на партията в Плевен, поднесоха венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на града. Те присъстват на честванията днес, където с панихида, отслужена от Плевенския митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници, започна тържественият ритуал по повод 10 декември - Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение преди 141 години.

Посланикът на Русия в България Н. Пр. Анатолий Макаров приветства домакини и гости по повод 10 декември. Той подчерта, че краят на Руско-турската война доведе не само до установяване на суверенна българска държава, но даде тласък и на другите балкански народи да отхвърлят османската зависимост.

На днешната дата през 1877 г, след тримесечна обсада, руската армия успява да превземе окупирания от Осман паша Плевен. Битката е с решаващо значение за изхода от Руско-турската война (1877-1878 г.), тъй като от победата в това сражение зависи дали руските войски ще продължат по-нататъшното си настъпление в пределите на Османската империя. С падането на Плевен във войната настъпва прелом в полза на Русия. Рано сутринта на 10 декември 1877 г. части на Плевенския гарнизон предприемат опит да преминат през р. Вит (в района между селата Долни Дъбник и Долна Митрополия). С помощта на навреме пристигнали подкрепления турските части са отблъснати и около 14 ч. Осман паша приема предложената му безусловна капитулация и командваната от него 43-хилядна армия попада в плен. Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) е довела до освобождаването на по-голямата част от българския народ от османско иго и до възстановяването на българската държава. Предизвиква се от подема на националноосвободителните движения на Балканите (въстанието в Босна и Херцеговина (1875-1878 г.), с което започва т. нар. Източна криза, Старозагорското въстание (1875 г.), Априлското въстание (1876 г.) в България) и широкото обществено движение в тяхна подкрепа. Целта на Русия е да подпомогне революционното движение в стремежа си да засили своето влияние на Балканите и да премахне някои неблагоприятни за нея последици от Кримската война (1853-1856 г.).

 

 

 

 

 

Виж още …

Румен Петков определи като престъпление забавянето на АЕЦ "Белене"

Румен Петков определи като престъпление забавянето на АЕЦ "Белене"

Като престъпление определи забавянето на проекта АЕЦ „Белене“ председателят на ПП АБВ Румен Петков. В сутрешния блок на БНТ в дискусия на тема „Трябва ли ни „Белене“? За и против изграждането на втора ядрена електроцентрала“ той посочи, че нова ядрена централа би имала съществен принос за енергийната сигурност на страната ни – и за гражданите, и за икономиката като цяло. Това е проект, който ще даде съвсем ново звучене на Централна и Северна България, добави той.

Петков каза още, че аргументите против АЕЦ „Белене“, свързани с ядрена безопасност и с опасенията от сеизмично рисков терен на ядрената централа, са базирани на обществени страхове и необосновани. „Стрес тестовете показаха, че АЕЦ „Белене“ е един от най-стабилните проекти. Да спрем да лъжем със сеизмистиката“.

Председателят на ПП АБВ коментира, че подобно на твърденията, че  „Турски поток“ няма да има, а проектът вече е факт, съществува обща заблуда за това, че България задоволява енергийните си нужди. Фактът, че имаме ръст на износа с 40% показва достатъчно ясно, че енергетиката е стратегически отрасъл и за националната ни сигурност, коментира Петков.

ДИСКУСИЯТА МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК

Виж още …

Румен Петков: Причината да няма нов главен секретар на МВР е политическа

Румен Петков: Причината да  няма нов главен секретар на МВР е политическа

Политически пазарлъци. Това е причината повече от два месеца да нямаме  нов главен секретар на МВР. Проблемът е, както кой да бъде избран, така и кой да не бъде избран на поста. Това заяви в ефира на телевизия „Европа“ председателят на АБВ Румен Петков. „Няма друго обяснение.  И в случая българите трябва да разберат, че ГЕРБ и т. нар. „патриоти“ , които нито са обединени, нито са патриоти, допускат много груб шантаж върху вътрешния ни министър, когато той се нуждае от спокойствие и от сигурен тил. Той познава системата. Той най-добре знае, кого да посочи за главен секретар! И когато се използват подобни инструменти за натиск е непочтено, особено когато говорим за служителите, които в огромната си част са честни и почтени хора!“

„Натиска има според мен две посоки. Първата е, кой да не бъде избран! Втората е, кой точно да бъде избран! За това и аз не разбирам премиера Борисов, защото е бил час от системата и не може да не си дава сметка, че когато 30 000 – 40000 хиляди души от тази система си дават сметка, че нямат професионален връх, че нямат ….  Повтарям още веднъж, че министъра е професионално подготвен човек, минал е през кариерата, минал е всички звена по веригата преди да оглави МВР, но при тези обстоятелства в момента, служителите разбират, че са въпрос на „търговска“ спекула и взаимно изнудване, от страна на участниците в управляващата коалиция. Какви настроения може да създава у  униформените служители това положение?“

 

Виж още …

АБВ: Настояваме за оставката на Екатерина Захариева, защото тя е един тотално провален външен министър на България

АБВ: Настояваме за оставката на Екатерина Захариева, защото тя е един тотално провален външен министър на България

Настояваме за оставката на министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева заради безбройните провали и неадекватност във външната ни политика, заради агресивното й отношение към наши стратегически партньори и своеволието й по взривоопасни за България въпроси. Това заяви по време на пресконференция лидерът на АБВ – Младежи Пламена Заячка. „Имаме неадекватна политика по отношение на НАТО. Ние не сме отстояли една позиция на България, не сме поставили дори един въпрос по време на нейния мандат. Напротив, Захариева дава прибързани оценки, без да има достатъчно информация и без да си дава сметка за последиците от тях. Присъединяването на България към общото заявление на страните в НАТО и ултиматумът към Русия са решения, които трябва да се вземат от  МС, а не еднолично от нея. Тя взе решение, което обвързва държавата - без да има доказателства, без свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, без решение на правителството и без  мандат да го стори“.

„Не е работа на Захариева да коментира отношенията между Русия и САЩ. България, която преди години дори НАТО считаше, че може да бъде мост към Русия, в момента води политика на агресия към Руската федерация, без хората, които го правят, да се замислят за щетите, които това ще ни нанесе“, посочи тя.

По думите й евентуално нагнетяване на напрежението и оттегляне на САЩ от договора за ракетите със реден и малък  обсег на действие ще доведе до настояването за разполагане на ракетни установки на НАТО на територията на България, което ще ни превърне във военен плацдарм и  мишена.  „Всички европейски държави, особено тези, които се водят в Западна Европа, още добре помнят напрежението и тревогата, обхванала страните и народите на нашия континент  с разполагането в Европа на ракетите със среден радиус на действие през 80-те години и неслучайно няколко  външни министри от ЕС се изказаха много притеснено и критично относно това развитие на ситуацията, включително и външният министър на Германия. В тази връзка поведението на Захариева заплашва нашата национална сигурност и ние наистина се надяваме, че тя няма да одобри и разполагането на ядрени ракети на наша територия безсанкция от страна на правителство и парламент!“

Според председателя на АБВ – Младежи България търпи и поредица провали по отношение на външната политика, свързана с ЕС. „По темата „Южен поток“, след съобщението за изказаното предположение от представител на Газпром, че  една от тръбите на Турски поток може да мине през България, последва единствено медийна еуфория и нищо друго. А незабавно след това премиерът на Гърция Ципрас замина на посещение в Москва, за да лобира тази тръба да мине през Гърция, а сега вече се съобщава, че той и неговите представители лобират активно в ЕК това да бъде маршрутът на руската газ към Европа след Турция. Затова и питаме, какво прави МВнР, представителството ни в Брюксел и лично Захариева, за бъдат парирани тези опити и да бъде защитен националният ни интерес? Дадени ли са някакви указания на нашите мисии и посолства в тази насока?

В заключение от АБВ посочиха, че външният ни министър не познава механизмите, с които се работи в ЕС. Именно затова тя няма и позиция по отношение на т.нар пакет „Мобилност”, който застрашава интересите на заетите в бранша в страната ни. Това е и причината България да губи лидерството в региона и след края на председателството ни на Съвета на ЕС темата за Западните Балкани да бъде бързо забравена, а Гърция още по-бързо да си присвои ролята на медиатор в региона. От партията посочиха още, че по време на мандата на Захариева държавата ни разви и продължава да поддържа неадекватна политика спрямо Р Македония, като призна преименуването й в „Илинденска Македония“ и „Северна Македония“ с еднакъв безпочвен ентусиазъм.

„На този фон е очевидно, че капацитетът на останалите професионалисти в МВнР нито се направлява, нито се търси и използва.  Очевидно е и, че Захариева е изолирала професионалните звена в министерството и се ограничава единствено в своя т.н. политически кабинет. Така  управлението на МВнР се свежда единствено до кадруване, и то често в противоречие с положенията на Закона на дипломатическата служба. За пример от АБВ дадоха факта, че въпреки поставянето на въпроса в медийното пространство, и досега процентът на политическите назначения в задграничните ни мисии продължава да бъде между 30-35 процента при допустимите по закона 20 %.“

Затова отново казвам, че настояваме не само за оставката на Захариева като министър МВнР, но и изваждането й от правителството въобще, защото тя вече на няколко министерски поста доказа своята неподготвеност и некомпетентност. Отличи се с явни грешки или неправене на нищо“, завърши Заячка.

Виж още …

Доц. Георги Кючуков: Конфликта между Русия и Украйна може да бъде решен единствено по пътя на преговорите

Доц. Георги Кючуков:  Конфликта между Русия и Украйна може да бъде решен единствено по пътя на преговорите

Конфликта между Украйна и Русия може да бъде решен единствено с помощта на преговори. Трябва да се има предвид обаче, че на този етап диалогът между двете страни е трудно осъществим, въпреки че посредници,  които заявяват намерение да помогнат, не липсват. За мен единствения начин са срещи от типа на Минското споразумение и с „нормандската група“. Това заяви в ефира на телевизия „Черно море“ членът на ИБ на АБВ доц. Георги Кючуков. По думите му в началото на конфликта между двете държави, именно тези международни дипломатически инициативи са предотвратили неговото разрастване. „Минското споразумение за сега е единствения международен акт, който до някъде въздържа и двете страни и запазва едно относително статукво. Т.е. за мен начина на действие от тук нататък е, постигането на  още споразумения и най-важното спазването на самото Минско споразумение в настоящия му вид“, посочи той.

„Военно решение не може да има. Това го знаят и двете страни. Очевидно е, че Русия няма да направи отстъпки принудена и от някакви санкции. Доста дълго време вече тя живее в такива условия  и доста добре се е приспособила. Дори успя в някои отношения да пробие тези санкции, като например сделката с Ердоган за ракетните комплекси, която ще бъде платена в лири и рубли, а не през долара, което е сериозен удар върху американската валута в световен мащаб. Поначало трябва да сме наясно, че санкциите никога нямат решаващ ефект в подобни ситуации“, посочи още доц. Кючуков.

В заключение по темата той коментира и решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени официалната си среща с руския си колега Владимир Путин. „Колкото до Тръпм, той беше длъжен да реагира по някакъв начин на ситуацията, защото една липса на реакция от негова страна би засилила слуховете в САЩ, които витаят около неговото избиране и неговото президентство.  Тази негова реакция обаче ще бъде много бързо елиминирана от една бъдеща среща между него и Путин,  след затихването на настоящия конфликт между Русия и Украйна.“

В страни от темата доц. Георги Кючуков изрази становище и относно Брекзит.  “Въпроса е дали британския парламент ще одобри постигнатото споразумение с ЕС. Според мен шансът е много малък. На Тереза Мей й трябват около 260 гласа, а тя разполага с едва 210.  Има вариант и за Брекзит без договор, но това означава, че за всяко нещо ще трябва да се преговаря поотделно, което ще блокира и двете страни. Другия вариант е удължаване на срока за излизането на Великобритания след края на март. За да се реши такова нещо обаче, то трябва да бъде предложено от Тереза Мей, а тя категорично отказва, а и не е сигурно колко от страните в ЕС ще се съгласят. Третия вариант е нов референдум . За да се случи това отново министър-председателят на Великобритания трябва да го предложи, а тук тя отново не желае. Вариант е правителството да падне, да има нови избори и ново правителство, което да го предложи. Това обаче не може да стане до датата 29 март 2019 г.  Единствената възможност , която до някъде е реална, се крие в така наречения „Комитет 1922“. Премиерът да бъде свален от собствената си партия. Което ще рече 15 процента от депутатите на Мей трябва официално да обявят, че искат свалянето на лидера си. В момента 26 са обявили това нещо, но трябват гласовете на 48.  Ако това се случи идва ново правителство и тук никой отново не може да предвиди какво ще стане. Може да се предложи втори референдум, може да се предложи удължаване на срока, може да се търсят нови преговори. Отново обаче има омагьосан кръг, който ще се разкъса само ако се промени Закона, който задължава Великобритания на 29 март да излезе от ЕС. За това за мен най-вероятното е, един Брекзит с нератифициран договор и с допълнително споразумение за определен период от време, за спазване на условията,  по които и до сега работят ЕС и Великобритания“.

 

Виж още …

Ръководството на ПП АБВ обсъди с посланика на Сирия в България Н. Пр. Мухамад Мухамад отношенията между двете държави

Ръководството на ПП АБВ обсъди с посланика на Сирия в България Н. Пр. Мухамад Мухамад отношенията между двете държави

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и членът на Изпълнителното бюро на партията и отговорник по въпросите на международните отношения доц. Георги Кючуков проведоха среща с Н. Пр. Мухамад Мухамад, посланик на Сирия в България. Срещата е организирана от съветника по въпросите за Арабския свят към партията Анастас Терзобалиев. На нея присъства и съветникът към посолството Хабиб Ибрахим.

Румен Петков наблегна на добрите традиции през годините по отношение връзките между двата народа в областта на икономиката, културата и образованието.

Доц. Георги Кючуков изтъкна, че ПП АБВ поддържа тезата за необходимостта на всяка цена да бъде запазено мирното развитие на сирийския народ при неприкосновена териториална цялост на държавата.

В рамките на срещата бяха дадени множество примери за възможностите на висшите учебни заведения в България да подготвят сирийски студенти в различни аспекти на обществения живот. Отправена беше покана представители на посолството на Сирия, със съдействието на ПП АБВ, да посетят висшите училища и да се запознаят с техните програми и възможности за англоезично обучение. Ръководството на ПП АБВ пое ангажимент да съдейства за организиране на изложби и посещения на творчески колективи от Сирия в различни градове на България.

Виж още …

Top