Румен Петков: Ситуацията в строителството в България е тревожна

Румен Петков: Ситуацията в строителството в България е тревожна

Председателят на ПП АБВ Румен Петков алармира, че ситуацията в строителството е тревожна. На пресконференция след среща с ръководството на Камарата на строителите в България, той посочи няколко базови проблема в бранша.

Петков посочи, че в последните години е срината системата на образование, подготовка и преподготовка на кадрите в строителството, от една страна, от друга, промяна в технологията на заплащането. Той е категоричен, че е необходима държавна намеса и в този отрасъл, за да бъдат задържани добрите специалисти, за да бъде изграден престижът и авторитетът на ключови професии.

Според Петков един от основните грешни подходи по отношение на строителството у нас е този, при който определяща е цената, без да се дава ясна сметка, че ниската цена в повечето случаи определя и съответното качество.

„Считаме, че в строителния бранш много тежко рефлектира липсата на способност на държавата да планира инвестициите, които прави в сектора. Трябва да бъдат наложени много ясни правила, общи норми, технология на подготовка на кадрите, заявени от бранша“.

Пред медиите председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев съобщи, че проекти за 15 млрд. лева евросредства са заложени за изпълнение в следващия програмен период. Но браншът е изправен пред въпроса дали ще успее да ги усвои, а за целта са необходими ясни правила, каквито в момента не съществуват. „Специалистите ни постоянно заминават в чужбина. Това са същите хора, които тук работят некачествено, лошо и безотговорно, те получават суперлативи оттатък границата. Бихме искали създаване на единни правила в бранша при приемането на строителномонтажните работи и при изпълнението“.

Виж още …

Доц. Христо Михайлов пред агенция „Фокус“: Държавата в лицето на БАБХ създава най-голямата опасност за разпространението на африканска чума по свинете у нас

Доц. Христо Михайлов пред агенция „Фокус“: Държавата в лицето на БАБХ създава най-голямата опасност за разпространението на африканска чума по свинете у нас

Виж още …

Румен Петков пред делегатите на Конгреса на Отечествения съюз: Отечественият съюз вече 76 години защитава интересите на България

Румен Петков пред делегатите на Конгреса на Отечествения съюз: Отечественият съюз вече 76 години защитава интересите на България

Виж още …

Приза в годишния футболен турнир на младежките политически организации, организиран от АБВ-Младежи, грабна ЕЛМА

Приза в годишния футболен турнир на младежките политически организации, организиран от АБВ-Младежи, грабна  ЕЛМА

Шест отбора се включиха в годишния футболен турнир на младежките политически организации, като на първо място се класира Европейската лява младежка алтернатива (ЕЛМА), а АБВ-Младежи заеха престижното трето място.

За втора поредна година АБВ-Младежи, с подкрепата на Българския футболен съюз, инициират турнир под наслов "Спортът сплотява". Тази година в турнира взеха участие отборите на младежите от ДПС, Национален младежки комитет на ВМРО, младежите от Движение „Гергьовден“, ЕЛМА от Българска социалдемокрация - Евролевица, Младежко ДБГ и, разбира се, АБВ-Младежи. Съдия на турнира бе Алекс Денев от Движение 21.  Събитието се проведе в Националната футболна база "Бояна".

Още при откриването на турнира всички участници получиха плакети. По този повод председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка определи всички отбори като победители, тъй като независимо от партийния цвят, те се обединиха около каузата за насърчаването на здравословния начин на живот сред подрастващото поколение и стимулирането на българските младежи за планиране на бъдещето им в тяхната родина.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че с този акт младежките организации ясно заявяват, че моделът в политиката на противопоставяне на всяка цена може да бъде заменен и по национално значими теми партиите следва да работят заедно за България. Приветствие към участниците в турнира направи и легендарният български футболист Георги Илиев.

Ето и крайното класиране:

6. МДБГ
5. НМК към ВМРО
4. МДПС
3. АБВ-МЛАДЕЖИ
2. Младжко движение Гергьовден
1. ЕЛМА

 

Виж още …

Любомира Ганчева: Предложихме да бъде създаден Младежки евразийски парламент и тази идея бе подкрепена от участниците в Международния конгрес на младежките парламенти в Москва

Любомира Ганчева: Предложихме да бъде създаден Младежки евразийски парламент и тази идея бе подкрепена от участниците в Международния конгрес на младежките парламенти в Москва

Виж още …

Любомира Ганчева, АБВ: На Първия международен конгрес на младежките парламенти доказахме, че в България има хора, които се занимават с младежка политика

Любомира Ганчева, АБВ: На Първия международен конгрес на младежките парламенти доказахме, че в България има хора, които се занимават с младежка политика

Фокус: Г-жо Ганчева, участвате в Първия международен конгрес на младежките парламенти, който е провежда в Москва. Ще ни разкажете ли малко повече за идеята на конгреса?

Любомира Ганчева: За нас – председателят на АБВ–Младежи Пламена Заячка и аз в качеството си на зам.-председател на партията, е изключителна чест да бъдем единствените български представители на този изключителен форум, който се провежда от 16 до 20 октомври в руската Дума. Той е организиран от Международния младежки парламент към руската Дума. Това е наистина грандиозен форум, събрал над 40 участници от над 30 държави и няколко континента. Просто изключително богат микс от участници, които са и представители в местните парламенти, и формират реалната политика като съветници премиери. Това е едно място, на което имахме възможността да видим как младите хора заедно могат да правят истинската политика, да взимат решения, да водят диалози по най-различни важни теми. Програмата се състоеше от няколко панела, като днес приключи третият, посветен на Евразийската интеграция и начина, по който тя може да даде тласък на развитие на младежкия парламентаризъм.

Фокус: Какви теми засегнахте по време на Вашето изказване днес?

Любомира Ганчева: Днес направих изказване по темата за евразийската интеграция като стимул за развитието на младежкия парламентаризъм. Започнах с това, че се занимавам от 2001 г. с младежка политика – първо, на регионално ниво в oбщина Пловдив, след това като експерт към Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, в Европейския младежки форум. И това, което съм се убедила през годините, е, че когато младите хора се обединят и започнат да дискутират важни за тях проблеми, те успяват да намерят решение, съвместно с органите, които са компетентни и които имат законодателна или изпълнителна власт. И повече от всякога вярвам, че това на международно ниво е още по-силно. Така че основната теза на моето изказване беше, че с оглед на това, че през последните три години Евразийският съюз се развива изключително интензивно, все пак не трябва да забравяме, че той има и редица предизвикателства, за които все още не са намерени решения. Такива например са различните нива на икономическо развитие на държавите, които влизат в него, разликите в законодателството, липсата на съвместен план на действие и, не на последно място, това, че няма председателстващ действащ орган. И заради това моето предложение беше да се формира един младежки евразийски парламент, който да не бъде държавен и да не е финансиран само от едно правителство, а да представлява наднационална младежка организация. Идеята е тя да започне да работи точно по събирането, даването на платформа на младите хора и взимането на решения за тяхното бъдеще. Даже имах предложение в резолюцията, която днес ще се приеме от конгреса, да влезе тази точка, че Международният конгрес на младежките парламенти в Москва подкрепя идеята за създаване на един такъв евразийски младежки форум. Защото той ще успее да разреши по един лек начин на принципа на младежкото включване точно тези предизвикателства, за които казах преди малко. И всъщност това, което ми направи впечатление беше, че присъстваха участници от руската Дума, присъстваха експерти, които са се занимавали с младежки асамблеи и хора с опит и знания, които казаха, че щом веднъж се занимаваш с младежка политика, значи винаги продължаваш да се занимаваш с младежка политика. И наистина съм щастлива, че това мое предложение срещна разбиране. И се надявам да бъде прието и да бъде българският принос, защото младите хора сме много по-мобилни и макар и да не сме членове, да участваме и ние в един такъв форум.

Фокус: С какви чувства ще си тръгнете от конгреса и какво предстои оттук нататък?

Любомира Ганчева: От конгреса ще си тръгнем със сигурност с една голяма доза тъга, че толкова кратко време успяхме да прекараме тук, но и огромно задоволство. Срещнахме млади хора, които показаха, че са в състояние да правят политика, и доказаха, че са не бъдещето, а настоящето. И съм доволна, че успяхме да представим България на този форум, изказахме се в два от трите панела и успяхме да направим конкретни предложения по документите, които трябва да бъдат внесени. Защото не всеки имаше възможността да бъде избран за участник в панелите. Доволна съм много, че доказахме, че в България има хора, които се занимават с младежка политика и то не само от призмата на политическата партия, а като национална младежка политика. Изключително доволни сме, че АБВ – Младежи успя да установи много добри партньорства и да подпишем споразумение с младежката организация Единна Русия – Младежка Гвардия. И с този наш акт, който е в резултат на няколкогодишни преговори, показахме един добър пример. В момента страшно много организации говорят за споразумения и меморандуми помежду си. За нас такива общи действия предстоят. С международния парламент имаме идеи за още няколко инициативи. Усетихме разбирането на всички участници тук за важността на младите хора и не може да не си тръгнеш зареден с енергия, позитивизъм и с желание за развитие.

Цветилена СИМЕОНОВА

 

Виж още …

Вътрешни работи и външни отражения – Румен Петков в „Още от деня“ по БНТ

Вътрешни работи и външни отражения – Румен Петков в „Още от деня“ по БНТ

Младежи от АБВ подписаха меморандум за сътрудничество с младежи от организацията на „Единна Русия“ по време на първия Международен конгрес на младежките парламенти. Междувременното спорът за това дали да бъдат гонени от страната ни руски дипломати заради случай „Скрипал“ продължават. Цветан Цветанов заяви, че трябва да подкрепим своите партньори от НАТО и от ЕС, които гонят дипломатите. „Аз мисля, че тази стъпка на тези две младежки организации заслужава и уважение, заслужава и поощрение. И благодаря, защото е добре да се знае, че и славянството, и православието, и историята ни имат своето бъдеще и не трябва да ги поставяме в зависимост от конюнктурата“, каза в студиото на „Още от деня“ председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Относно изказването на Цветанов, Петков заяви, че не е хубаво да се клевети някой без доказателства, за да докажеш колко много обичаш Съединените щати, НАТО или Великобритания. Според него няма никакво разследване по случая „Скрипал“ и попита защо в такъв случай Великобритания не е изтеглила посланика си и от Саудитска арабия.

Румен Петков: Това е двойният стандарт, срещу който АБВ се борим. Това е двойният стандарт, който отвращава младите хора.

Относно изказването на вицепремиера Валери Симеонов, Петков зави, че днес сме видели един вулгаризъм, който обижда страданието. Припомняме, че вицепремиерът нарече протестиращите майки на деца с увреждания "кресливи жени, които спекулират с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца".

За референдума за името на Македония, Петков припомни, че само ПП АБВ имаше твърда позиция.

Румен Петков: Институциите ни мълчат. Парламентарните партии подкрепят със зоологически ентусиазъм името Северна Македония. Има едно раболепие, включително и в Македония.

И Албания, и Косово обявиха, че от 1 януари свалят граничния контрол. Албания стартира преговори за членство в НАТО и ЕС. Според Петков това е тежък проблем.

Решението за Украйна на Вселенската патриаршия е грубо посегателство върху канона, смята бившият вътрешен министър. По негово мнение това е една заявка, че утре ще има тежък трус в православието в Сърбия, това е заявка за тежък трус в Молдова.

Румен Петков: Ами ако бяха признали разкола в БПЦ, преди 15 години, какво правим ние?

За него решението на такъв тип проблеми е това да има диалог, да се намери решение, което отговаря на общото разбиране и потребността. Действията на патриарха той обясни с политически натиск.

Румен Петков: Това е грубо политическо посегателство в живота на една православна църква.

Виж още …

Предстои учредяване на студентско сдружение в Стара Загора

Предстои учредяване на студентско сдружение в Стара Загора

Основите за учредяването на студентско сдружение на АБВ-Младежи бяха поставени за първи път в Стара Загора. Създаването на студентски сдружения във всички академични центрове е една от целите на новото ръководство на АБВ-Младежи, като членовете на сдруженията не е задължително да бъдат и членове на партията или на АБВ-Младежи.

„Идеята е студентите в цялата страна да имат организация, в която свободно да могат да се събират, за да търсят и да създават решения на общостудентски въпроси“, обясни Емил Стоименов, зам.-председател на АБВ-Младежи. Въпроси като сигурността около студентските общежития, наличността на адекватен градски транспорт до и към университетските бази, студентският живот в града и естествено организацията на научни симпозиуми ще бъдат част от дейностите на организациите в цялата страна. А студентите от Стара Загора вече работят върху първите си идеи, които ще подобрят качеството на живот и на обучение на всички студенти от града.

Виж още …

Пламена Заячка призова представителите на Първия международен конгрес на младежките парламенти в Москва да се обединят за отпадането на санкциите срещу Русия

Пламена Заячка призова представителите на Първия международен конгрес на младежките парламенти в Москва да се обединят за отпадането на санкциите срещу Русия

Виж още …

Пламена Заячка, АБВ-Младежи: С меморандума, който подписахме с младежката организация на Единна Русия, ще се борим за налагане на позиция в България срещу санкциите на Русия

Пламена Заячка, АБВ-Младежи: С меморандума, който подписахме с младежката организация на Единна Русия, ще се борим за налагане на позиция в България срещу санкциите на Русия

Фокус: Г-жо Заячка, участвате в Първия международен конгрес на младежките парламенти, който се провежда в Москва. Как протича събитието и кои страни участват?

Пламена Заячка: Конгресът тече, той се провежда от 16 до 20 октомври. Участници са над 33 страни от няколко континента. Има от Латинска Америка, Азия, Европа, Африка. Участниците са представители на парламента, на младежки организации на политически партии и са 50 участници. Двама сме представителите от България – аз и зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева. Ние сме единствените представители за България. Вчера се включихме в първия панел, който е за съхраняване на историческата правда. Аз взех участие за злоупотребите с историята и манипулациите в международните отношения. Всички участници се обединиха около факта, че най-големите грешки в политиката са породени от незнание на историята или нейното манипулиране.

Фокус: Както казахте, събитието продължава до 20 октомври. Какво предвижда програмата му през следващите дни?

Пламена Заячка: През следващите дни има още две панелни сесии. Любомира Ганчева ще вземе участие в третата панелна сесия, която ще е утре за Евразийска интеграция и младите хора в парламента. В момента сме в Държавната дума, преди малко бяхме на заседание. Тук е много интересно, обсъжда се и Закон за патриотично възпитание. В началото на месец септември правихме нашият Национален младежки конгрес в Бургас. Там бяхме поканили представители на младежкия парламент, с които обсъдихме тези патриотични възгледи и как може да се развиват. Там им представихме нашия патриотичен календар и сега продължаваме да говорим и да си обменяме добри практики за патриотизма и как може да се развива в държавите.

Фокус: Бихте ли разказали малко повече за това какви теми засегнахте по време на Вашето изказване в панела „Съхранението на историческата истина като необходимо условие за поддържане на мира“?

Пламена Заячка: Най-явното послание е, че младото поколение не трябва да позволяваме тези манипулации да бъдат. Дадох няколко примера. Например, излязоха в България материали как страната ни е освободена от турско робство, благодарение на протестите в Западна Европа и Америка. Друга заблуда е за Втората световна война как Айзенхауер и Чърчил са я спечелили и то при положение, че 95% във войната са на Русия. Без подвига на Червената армия не би било възможно това. Редица такива манипулации има, което води до конфликти, които са ненужни. Имаме и по-близък пример с Македония и изказванията на Зоран Заев за Илинденско-Преображенското въстание. Ето такива манипулации и скриване на факти, акцентиране на друга част от историята, изкривяването ѝ, водят до конфликти и това не е продуктивно.

Фокус: Младежката организация на АБВ и Единна Русия планират ли съвместни действия и в колко направления?

Пламена Заячка: С младежите от Млада гвардия приключи преговорния процес. Преди 2 години АБВ и Единна Русия подписаха споразумение за съвместни действия и развитие на нива организации. Вече две години по-късно започваме работа с младежката организация на Единна Русия. Подписахме меморандум за сътрудничество за развитие в няколко направления. Имаме в културно, историческо направление. Планираме съвместни чествания на наближаващите годишнини. Имаме 141 години от Плевенската епопея, догодина 140 години от Константинополския мирен договор, 140 години дипломатически отношения между България и Русия. Предвиждаме няколко съвместни инициативи, които ще разгърнем в следващите месеци. Положително сме настроени.

Фокус: Коментирахте ли българската позиция относно санкциите срещу Русия?

Пламена Заячка: Това е основна част. Включително и в меморандума, който подписахме, ще се борим за налагане на позиция в България, която е за снемане на санкциите на Русия. Другото, което ще направим още следващия месец, е да отидем в Брюксел, където ще кажем ясно и силно, че сме против двойните стандарти. Не може за България да има едни стандарти, а за другите – други. Не може „Северен поток“ да икономически, а „Южен поток“ да е зависимост от Русия. Това е политизация и неравноправие. Не на такива основи е мислен и граден ЕС. Затова ние сме против двойните стандарти и за свалянето на санкциите от Русия, заради които страда и България. Имаме над 80 млн. загуби годишно заради тях.

Люба АЛЕКСИЕВА

Виж още …

Председателят на Организационния комитет на Гран При България Румен Петков очаква страната ни да има европейски шампион по СуперМото

Председателят на Организационния комитет на Гран При България Румен Петков очаква страната ни да има европейски шампион по СуперМото

„Този уикенд ни предстои финалния кръг на Европейския шампионат по СуперМото, Републиканския по мотоциклетизъм на писта и Отборната купа за 2018. Летищен комплекс „Долна Митрополия“, Плевен, ще посрещне над 100 състезатели от 6 държави. Пристигат най-добрите от Европа и съм сигурен, че ще бъде много интересно в събота и неделя. Нека и публиката да дойде и напълни местата за зрители, защото наистина ни очакват изключителни състезания“. Петков заяви, че очаква страната ни да има европейски шампион по СуперМото.

Виж още …

АБВ-Стара Загора организира тържествено честване на годишнина от рождението на Христо Смирненски

АБВ-Стара Загора организира тържествено честване на годишнина от рождението на Христо Смирненски

"Трубадур за Христо Смирненски" е заглавието на тържественото честване на 120-ата годишнина от рождението и 90 годишнината от кончината на великия български автор. Събитието се организира от местната организация на АБВ-Стара Загора и събра повече от 100 души в залата на регионалната библиотека "Захарий Княжески" в града, сред които много учители и младежи от училищата в града. Проф. Михни Люцканов, областен ръководител на АБВ-Стара Загора, откри тържеството, като открои акцентите в биографията на Смирненски. Членове на местната организация пък сформираха своеобразен литературен театър, като рецитираха част от стихотворенията на автора. Официални гости на събитието бяха председателят на ПП АБВ Румен Петков, Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012), зам.-кметът по хуманитарни дейности на Стара Загора Иванка Сотирова.

В рамките на събитието Георги Първанов коментира, че обидна за нацията и държавата е новата програма за 10-и клас, в която отпаднаха произведения на Смирненски и Вапцаров. „Не виждам думи за едноличния монархически режим или за временното руско управление, когато сме получили основите на държавността и конституцията. Ето затова си струва да се борим. Трудно ми е да ползвам словото на Смирненски, защото за съжаление, думите и словото се изпразниха от съдържание. Битката за подмяна на историята я водя от повече от 15 години. След близо 30 години в политиката наистина видях много неща и струва ми се, че сега започва битката за историческата истина. Радвам се, че има млади хора тук, защото те няма да градят базата си на фалшиви кумири. Стара Загора е не само символ на антична култура, не само символ на освобождението, Стара Загора е не само  културен център в страната, а, изкушавам се да кажа – съвременната културна столица на България.

 

Виж още …

Top