Румен Петков: Извънредното заседание на парламента е връх на популизма и еманация на неподготвеността

Председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че днешното извънредно заседание на парламента по казуса за срива на Търговския регистър е връх на популизма, еманация на неподготвеността и ярко доказателство за безотговорността на народното представителство и неспособността му да формира политики и да контролира процеси. На пресконференция той припомни, че ПП АБВ призова за оставката на изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова и я получи. „Това не е успех на АБВ, това е успех на институционалното носене на отговорност и принос на АБВ по този случай“, посочи Петков. Той припомни също, че партията още преди месеци ясно заяви, че има проблеми със законовите промени, които карат неправителствените организации да се вписват в Агенцията. Това от своя страна ще затормози Агенцията и ще направи невъзможна оперативната й работа. Нито един народен представител не реагира, а това вече е факт, каза още председателят на АБВ. Петков каза още, че фирмата, която се занимава с техническата поддръжка на регистъра - „Лирекс“, има оперативни проблеми, работи с намален кадрови капацитет, но на този факт също не е обърнато внимание от страна на Агенцията по вписванията. „Новоназначеният директор на Агенцията е със зашеметяваща неколкомесечна биография на ръководител в Министерството на спорта, в Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия и сега оглавява такъв ключов сектор. Изводът на АБВ е, че назначението на Габриела Козарева не вещае нищо добро за Агенцията от гледна точка на нейната неподготвеност за такова изключително тежко звено“. Петков изрази смущение от факта, че в деловодството на Народното събрание няма внесено  нито едно решение, свързано с дискусията по Агенцията. Това показва неподготвеност и неспособност на народното представителство, в това число, и на инициаторите на извънредното заседание от БСП.

Експертна оценка няма нито по катастрофата в Агенцията по вписванията, нито по катастрофата с фалита застрахователната компания „Олимпик“. И след като нямаме оценка на причините, няма как да вземем решение за перспективата, коментира Румен Петков.

Председателят на ПП АБВ определи случая с „Олимпик“ като провал на министъра на финансите Владислав Горанов и провал на парламента заради демонстрацията на безгрижие по въпрос, който засяга повече от 200 000 български граждани. „Комисията за финансов надзор излъчва противоречива информация за начина на обезщетяване. Но голямата драма всъщност е, че в Закона за КФН има Консултативен съвет по финансова стабилност, в който влизат министърът на  финансите, председателят на КФН и управителят на БНБ. Консултативният съвет така и не се събра. Днешното заседание на НС е неподготвено, няма да донесе нищо. ГЕРБ и БСП ще се замерят с квалификации кой виновен и кой най-виновен. Заседанието показва институционална нищета и неспособността на народното представителство да контролира въпроса“, каза още Румен Петков.

Виж още …

Румен Петков поздравява българските мюсюлмани и арабските граждани в България с празника Рамазан Байрам

Румен Петков поздравява българските мюсюлмани и арабските граждани в България с празника Рамазан Байрам

Председателят на ПП АБВ Румен Петков поздравява българските мюсюлмани и арабските граждани в България с празника Рамазан Байрам (Еид ал-Адха), като пожелава във всеки дом да има много здраве, разбирателство и благоденствие! Нека всички религии и етноси в България продължим да живеем заедно в дух на толерантност и взаимно уважение!

Виж още …

Румен Петков и Монсиф Шеркауи Жауад, пълномощен министър на Кралство Мароко в София, обсъдиха икономически и политически теми от общ интерес

Във връзка със започналия най-голям мюсюлмански празник Еид ал-Адха, председателят на ПП АБВ Румен Петков и Монсиф Шеркауи Жауад, заместник - ръководител на мисията и временно управляващ на Посолството на Кралство Мароко в София, обсъдиха икономически и политически теми от общ интерес.

Петков и Жауад разговаряха за Плевен и Агадир, като побратимени градове от 1996 година и активните отношения тогава в сферата на културата и икономиката. Жауад изрази признателност за това, че първата млекарска фабрика в Мароко е изградена от плевенски специалисти в Агадир.  Председателят на ПП АБВ поднесе поздравления във връзка с празника и покани делегация от посолството да посети град Плевен.

В хода на разговора бе подчертана необходимостта от възстановяване на икономическите и търговски отношения между двете страни, което ПП АБВ инициира като част от външнотърговската стратегия на България. Мароко проявява специален интереси към подготовката на бакалаври и магистри от висшите учебни заведения в България, особено от хуманитарната медицина и селското стопанство.

В заключение, Монсиф Шеркауи Жауад изрази готовността си за продължаване на сътрудничеството и двустранните срещи през месец септември, вече и с участието на Н.Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България. Жауад изрази одобрението си от политиката на ПП АБВ по отношение на арабските страни и тенденцията на сближаване, възприета от нейните ръководители.

Виж още …

Румен Петков присъства на традиционния събор на Петрова нива

Председателят на ПП АБВ Румен Петков присъства на традиционния събор на Петрова нива, където беше отбелязана 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Съборът се провежда под патронажа на президента на Република България.

„Ние от ПП АБВ продължаваме да твърдим, че Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история и всякакви опити за пренаписване на историята от страна на нашите македонски приятели са грубо посегателство върху идентичността и същината на Илинден и на Илинденско-Преображенското въстание“, заяви Румен Петков. Той каза още, че съборът на Петрова нива е празник и източник на патриотичен и емоционален заряд, на чувство за национално достойнство и гордост. 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание е повод да се връщаме в най-силните дни на българщината в региона. Това е събитие, което неслучайно събира представителите на всички ежегодно.

Ежегодното събитие завърши с тържествена заря-проверка.

На 29 юни 1903 г. в местността Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени. За пръв път през 1926г. в местността Петрова нива се събират наследници на преображенци. Оттогава всяка година тракийци от цялата страна пристигат, за да почетат това свещено за въстанието място, където се е провел съдбовния конгрес, на който се взима решение за избухването на бунта. През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения. През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

Виж още …

Младежите от ПП АБВ организират Втора национална отчетно-изборна конференция на 31 август и 1 септември в Бургас

Младежите от ПП АБВ организират Втора национална отчетно-изборна конференция на 31 август и 1 септември в Бургас

Младежите от ПП АБВ организират Втора национална отчетно-изборна конференция на 31 август и 1 септември в Бургас, съобщи на пресконференция в морския град председателят на партията Румен Петков. За участие във форума са излъчени над сто делегати, като са поканени и гости от чужбина.

„Предстои изключително интересен форум. Избрахме Бургас, защото имаме силно присъствие в региона имаме и съветници в Общинския съвет в Бургас. Имаме самочувствието, че сме част от една културна политика тук, политика, която е ориентирана към бъдещето. Искаме да дадем самочувствие на нашите хора, но и по принцип на младите хора в Бургас, че изборът да живеем, да работим, да градим за България трябва да бъде осъзнат избор, потребност на бъдещото поколение на страната“, каза Румен Петков.

Виж още …

Румен Петков в Бургас: За хора като Димитър Желязков и компания комфортът беше създаден от Цветанов и цветановщината

За хора като Димитър Желязков и компания комфортът беше създаден от Цветанов и цветановщината, коментира на пресконференция в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„През 2007 г. беше извършен арест на организирана престъпна група, 17 члена, като всички те влязоха в затвора. Как са лежали в затвора е друг въпрос. Правоохранителната система, Министерството на вътрешните работи, професионалният му състав по блестящ начин извърши повече от шест месеца полицейска операция по проследяване, подслушване, агентурно набиране на информация и доказателствен материал. 17 души, в това число и счетоводител, бяха вкарани в затвора, където им е мястото".

Петков каза, че през 2009 година основните фактори в Министерството на вътрешните работи, които по блестящ начин са организирали и провели въпросната операция, са били уволнени. И именно това е годината, „в която Димитър Желязков победи държавата“. „Неговият инструмент се казва Цветан Цветанов. Той, като министър на вътрешните работи, уволни генерал Павлин Димитров, тогава директор на Областната дирекция в Бургас, след това главен секретар на Министерството на вътрешните работи и полковник Жоро Стоицев, тогава ръководител на ДОТИ. По този начин тогава министърът на вътрешните работи каза на цялата бургаска полиция, че който се занимава с Димитър Желязков, го уволнява. Кой да работи тогава с него?“

Румен Петков е категоричен, че политическите партии, които са съпътствали вътрешния министър през посочения период, трябва да понесат политическа отговорност. „Не познавам Бенчо Бенчев и няма как да кажа каквото и да е за него. Той доби популярност, защото беше в Турция с Димитър Желязков. Но когато една партия издига такива съветници, тя трябва да носи отговорност пред обществото.

Виж още …

Румен Петков в Бургас: ПП АБВ анализира средствата, които българската държава пилее в заплащане на бордове

Румен Петков в Бургас: ПП АБВ анализира средствата, които българската държава пилее в заплащане на бордове

ПП АБВ анализира средствата, които българската държава пилее в заплащане на бордове, съобщи на пресконференция в Бургас председателят на партията Румен Петков.

Петков даде пример с енергетиката, където бордовете са девет, в тях участват 34 човека, а годишният фонд „работна заплата“ там надхвърля 800 000 лева, като в тази сума не влиза. Той припомни, че президентът  Първанов настоя още през 2008 година бордовете на бъдат премахнати, да се спре с непрофесионалното и политическо кадруване в тях и да се изкорени тази порочна и грозна практика партийни представители да бъдат хранени по такъв циничен за сметка на обществото.

Румен Петков каза, че в момента АБВ анализира ситуацията в този контекст в министерствата на икономиката, на земеделието и храните, на транспорта, на здравеопазването и други звена. „Ще кажа само, че в Министерството на здравеопазването има, да речем, 80 държавни болници. Да приемем, че във всеки борд има три, има болници и с по пет, но ние така приемаме. Да приемем, че член на борд взима по 2 000 лева на месец. 80 по 3 е 240. 240 по 3 е почти 500 000 лева месечно. 5-6 милиона лева на месец, без упоменатите екстри, от бюджета на Министерството на здравеопазването заминават по бордовете“. Петков е категоричен, че тези бордове нямат почти никакво отношение в оперативното управление на болничните звена, а само им тежат на бюджета. И това е за сметка на българските граждани. Румен Петков каза също, че ПП АБВ обмисля позиция, с която ще настоява за забрана на бордовете.

Виж още …

Румен Петков в Бургас: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Румен Петков в Бургас: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Ние от ПП АБВ продължаваме да твърдим, че Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история и всякакви опити за пренаписване на историята от страна на нашите македонски приятели са грубо посегателство върху идентичността и същината на Илинден и на Илинденско-Преображенското въстание“. Това заяви пред медиите в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков. Днес на традиционния събор в местността Петрова нива тържествено ще бъдат отбелязани 115 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Петков каза още, че съборът на Петрова нива е празник и източник на патриотичен и емоционален заряд, на чувство за национално достойнство и гордост. 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание е повод да се връщаме в най-силните дни на българщината в региона. Това е събитие, което неслучайно събира представителите на всички ежегодно.

Виж още …

Румен Петков в Бургас: Мазутните замърсявания край Созопол от потъналия кораб са ярка илюстрация на липсата на способност за реакция от държавата

Румен Петков в Бургас: Мазутните замърсявания край Созопол от потъналия кораб са ярка илюстрация на липсата на способност за реакция от държавата

Мазутните изливи и замърсявания край Созопол от потъналия преди стотина години кораб е ярка илюстрация на липсата на способност за реакция от държавата, коментира пред журналисти в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той каза, че държавата в контекста на този случай потвърждава това, което ПП АБВ преди година е алармирала – че няма защитни звена. „През 2009 година „Гражданска защита“ беше съсипана, ликвидирана, и до ден днешен ние само констатираме щети. За 7-8 години бяха ликвидирани две ключови звена – едното е на катерачите, другото – на водолазите. Свидетели сме и потърпевши тук, в Бургас, от липсата на водолазно звено. Държавата изпадна в комичното положение да търси доброволци-водолази. На фона на доста неприятни гледки, излъчвани от телевизиите, от социалните мрежи, обясняват как няма никакви проблеми, как са взети мерки, как петното е оградено, как се владее и няма заплаха за околната среда и как туристите трябва да се чувстват в безопасност. Същевременно обаче набираме доброволци“.

Петков е категоричен, че  охраната на гражданите, на околната среда и на събития, които могат да повлияят на десетки и стотици хора, не е въпрос на доброволчество, защото доброволци имат неправителствените организации и БЧК. „Когато държавата се е лишила институционално от структурата, която трябва да се грижи за защита на гражданите, това е национално предателство“. Председателят на ПП АБВ е на мнение, че отговорност за това носи Цветан Цветанов, като министър на вътрешните работи в периода, който през 2009 - 2010 година всъщност е съсипал „Гражданска защита“.

Виж още …

Председателят на ПП АБВ в Bulgaria ON AIR: Държавата трябва да защити своите граждани, които са спазили закона

Председателят на ПП АБВ в Bulgaria ON AIR: Държавата трябва да защити своите граждани, които са спазили закона

Фалиралата застрахователна кипърска компания "Олимпик" остави близо 250 хиляди шофьори с невалидни застраховки "Гражданска отговорност". Оказа се, че потърпевши са и "Пирогов" и още три общински болници в Пловдив. Лечебните заведения застраховали медицинския си персонал и оборудването си в кипърския гаранционен фонд, а сега полиците им не могат да бъдат изплатени.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че  държавата трябва да се изправи до своите граждани, които са спазили закона. „Имаме Комисия за финансов надзор, която е проспала целия процес. Всички институции трябва да успокоят гражданите и финансовата система. КФН е трябвало да намери начин да сложи условия при обществените поръчки за застраховане. Този проблем не е възникнал вчера в Олимп".

Той обясни, че от АБВ са настояли всички действия на държавата да са в посока изчистване на задълженията на Българския гаранционен фонд.

"Българската държава трябва да изчисти отношенията с Кипърския гаранционен фонд", заяви Петков.

Във връзка със срива на Търговския регистър Румен Петков изведе като основни проблеми неспособността за ефективно управление на Агенция по вписванията на Зорница Даскалова и невъзможността за техническа поддръжка на фирма "Лирекс".

"Мисля че в НС закъснява обсъждане. Трябва да се осмислят 3 ключови въпроса - влизането ни в чакалнята, приемането на консенсусни правила и рамка, втората тема е свързана със застрахователната компания и фалита й, България трябва да узнае собствеността й. Третият проблем е срива в Търговския регистър. Една поредица от събития, показващи институционална немощ", обобщи лидерът на АБВ в "Денят ON AIR".

Според Петков лятото е нанесло силен удар върху политическата обстановка в България и наесен предстои преформатиране на политическата сцена.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО НА ЦЕЛИЯ РАЗГОВОР

 

Виж още …

Младежите на ПП АБВ се срещнаха с министъра на образованието и науката с конкретни предложения за промени в сектора

Представители на ръководството на ПП АБВ и председателите на младежките структури на партията се срещнаха с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, за да дадат своите предложения за промени в сектора. Срещата е продължение на дискусия със Синдиката на българските учители на тема „Образованието и младите хора“, която се състоя в неделя, на 12 август. Тя е част от националната кампания на младежката организация на политическа партия АБВ „Оставам в България”, която стартира през есента на 2017 година.

Статистиката за образованието в страната е изключително тревожна, посочи председателят на АБВ-Младежи София Пламена Заячка. Според доклада за Национална сигурност на България, към юли 2017 г. са идентифицирани над 206 378 деца и ученици на възраст между 5 и 18 години, които са отпаднали от училище или от детска градина. От тях 65% са извън страната, 15% са гастрольори, а останалите 20% са резултат от безотговорно родителство. Страната ни е сред челните позиции по отношение на младежи на възраст между 15-29 години, които нито учат, нито работят. През 2016 година 22,4% от младите българи не работят и не учат, показва статистиката. В същото време 17% от завършилите гимназия в България избират да продължат образованието си в чужбина.

Младежките лидери на ПП АБВ Пламена Заячка и Любомира Ганчева връчиха на образователния министър четири конкретни предложения за промени в сектора. Те предлагат принципно нов подход за предотвратяването на ранното напускане на училището и растящата неграмотност - обвързване на образователната политика със социалната. Така безотговорните родители, които не пращат децата си на училище и детска градина, ще получават социални помощи, но чрез механизъм, който да е пряко обвързан с посещаемостта. Младежите смятат също, че отклонението от задължителното образование криминализирано.

В документа също е записана необходимостта от по-видимо интегриране на гражданското образование и доброволчеството в учебния процес, както и застъпване на метода „младежи обучават младежи“. Младежите на АБВ смятат, че трябва да бъде отменено публичното финансиране за частните училища и детски градини и тези средства да бъдат пренасочени към държавните такива.

Предложение също е да се преразгледа системата за легализирането на дипломите за средно и висше образование на българи, придобито в чужбина. Към момента системата е негостоприемна, процедурата по превод и легализация отнема 2 месеца. Този срок често е пречка за младите хора да запишат следващата образователна степен след като се върнат в България, тъй като изпускат сроковете за подаване на документите. В България автоматично да се признава за завършена образователна степен при представяне на диплома, издадена от лицензиран университет в страна-членка на ЕС. Може да се проверява единствено нейната истинност, като университетите имат съответните публични регистри. Да отпаднат всички изисквания за академични справки, легализирани преводи и т.н.

Признаването на ученическите дипломи с цел продължаване на образованието в България да може да се прави след провеждане на изпит по български език и история, ако детето не е посещавало и не е получило диплом от признато българско задгранично училище, предлагат още младежите на АБВ.

Министърът на образованието показа готовност за съвместна работа с АБВ-Младежи и да предприеме конкретни действия по техните предложения.

Виж още …

Доц. Христо Михайлов: БАБХ да каже има ли заболяване чума по дребните преживни животни в Югоизточна България

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябва ясно и точно да каже има ли заболяване чума по дребните преживни животни на територията на Югоизточна България. Това заяви зам.-председателят на ПП АБВ доц. Христо Михайлов. Пред медиите той коментира, че до днес няма яснота по този въпрос – имало ли е болни животни или не. Доц. Михайлов определи поведението на БАБХ като неадекватно по казуса. „Заедно с нашата областна структура в Ямбол проведохме срещи със стопани, които са пряко и непосредствено засегнати от продължаващите действия, даже вече е време да кажа и бездействие от страна на БАБХ“, коментира той.

Доц. Михайлов каза също, че според мнението на академиците на една, две или три находки в средата на месец юни, установени и констатирани в референтната лаборатория, не е достатъчно основание да бъде обявено заболяване. „Нека отговорните органи да обявят има ли или няма. Над 4000 животни са евтаназирани, няколко хиляди втори проби, снети от живите животни, за които е странно, че повече от месец вече се мълчи. Как първата находка в лабораторията във Връбница е установена и само за седмица потвърдена във Франция даде основание да се говори, че има заболяване. И как за вторите проби, за които минава повече от месец, има мълчание“.

Доц. Христо Михайлов алармира, че чумата по свинете е на прага на северната ни граница и няма никакви мерки и препоръки в тази посока. „Страната ни не може да спре чумата по дивата свиня. Проблемът е, че БАБХ нямаше никаква програма и мерки, които да се приложат спрямо Източнобалканската черна домашна свиня, която е на свободен режим на развъждане и отглеждане“.

Виж още …

Румен Петков: ПП АБВ ще сезира и „Морска администрация“ за казуса с нефтонаходището на Галата

ПП АБВ ще сезира и „Морска администрация“ за казуса с нефтонаходището на Галата, съобщи на пресконференция председателят на партията Румен Петков. Той припомни също, че по темата за експлоатацията на добивното находище на газ вече има среща с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, резултат от която предстои. Информацията е предоставена и на ресорното министерство. „Предоставили сме информация за възможни щети върху околната среда на министъра на околната среда Нено Димов. Ще сезираме и „Морска администрация“, които имат съответните задължения и отговорности във вътрешността на Черноморието“.

Румен Петков съобщи, че в резултат на публичността на проблема в централата на партията вече е получено писмо от фирмата концесионер на находище Галата „Петрокелтик“, в което те отричат да са офшорна компания и предоставената информация от АБВ е невярна. „Ние ще отговорим на това писмо пунктуално. Веднага ще кажа две неща: първо, че писмото е адресирано до ПП АБВ, с копие до министърът на енергетиката, до КЕВР, до посланика на Великобритания и на Съединените щати. Смаян съм какво отношение имат посланиците на тези две държави по един въпрос, който засяга България“. Петков определи това като груб опит за манипулация на администрацията и изрази увереност, че посочените посланици са сериозни хора и те няма да се включват в подобен тип дебати, тъй като това е въпрос на българското законодателство и за гарантиране на националната сигурност на България.

 

Виж още …

Румен Петков: За случая с Търговския регистър да се търси отговорност на фирмите по поддръжката му и на ръководството на Агенцията по вписванията

Председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че за проблема с Търговския регистър трябва да се търси отговорност на фирмите по поддръжката му през годините, в конкретния случай – на „Лирекс“, както и на ръководството на Агенцията по вписванията. Пред медиите той коментира, че проблемът е в поддръжката и това е очевидно. „Две неща трябва да се кажат достатъчно ясно - от гледна точка на законовото конструиране на Агенцията по вписванията, нещата са направени по най-добрия начин. Има предвидени всички гаранции за изграждането, структурирането и съхраняването на информационните масиви. Очевидно проблемът е на поддръжката“.

В контекста на идеята за създаването на склад данни, която министър-председателят лансира вчера, Петков определи като несъстоятелна. „Това е абсурд. Така ще се създаде корупционна среда, ще се създаде надскачане между двете бази данни на Агенцията по вписванията и на този склад. В сегашната структура на Агенцията по вписванията на няколко места е предвидено да се съхранява базата данни“, каза Петков и добави, че подобен пример вече има в Китай с  такава структура и в момента се търгува с данни с пълна сила. Председателят на ПП АБВ настоя премиерът Бойко Борисов да оттегли своята идея за единно хранилище за данни от регистрите.

Румен Петков е категоричен, че изпълнителния директор на Агенция по вписванията Зорница Даскалова трябва да подаде оставката си. „Слушах сълзливи изказвания от Зорница Даскалова, че не е време за оставки, но тя няма място в Агенцията по вписванията. Тази женица трябваше да си е отишла. Не я познавам, но тя няма място там“.

Виж още …

Top