ПП АБВ настоява да се ликвидират бордовете на директори на държавни дружества

ПП АБВ настоява да бъдат ликвидирани бордовете на директорите на държавните дружества, които практически са партийни хранилки. Пред медиите лидерът на партията Румен Петков посочи, че само за 35 членове на бордовете на директорите на дружествата в енергетиката годишно се отделят минимум 800 000 лева за заплати, без в тази цифра да влиза допълнителното материално стимулиране и парите, които обезпечават разходите за коли и секретарки.

Петков коментира, че не разбира търпението на министър-председателя по този въпрос. „Той (министър-председателят) самият се е изказвал срещу бордовете, срещу конфликта на интереси, срещу това един човек в две звена за управление. Защо го търпи? Трябва да има някакъв отговор. Той трябва да го даде. Сигурно има и експерти в бордовете, но по същество, представляват хранилка, това е другата им функция. Деца на депутати, верни на нас партийни другари от този и онзи общински съвет. И тук няма никакво значение за коя политическа партия става дума“.

Румен Петков посочи за пример председателя на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева, която едновременно е и председател на управителния съвет на „Булгартрансгаз“. Друг пример е този с Илия Дуков, син на народния представител от ГЕРБ Снежана Дукова, който има съвсем страничен бизнес, но също участва в ръководството на едно от дружествата“, каза още Петков, като подчерта, че тези примери далеч не изчерпват темата.

Виж още …

Георги Първанов, президент на Р България (2002–2012): България трябва да стабилизира отношенията си с Македония и да бъде балансьор в региона

Георги Първанов, президент на Р България (2002–2012): България трябва да стабилизира отношенията си с Македония и да бъде балансьор в региона

Водещ: Тази година отбелязахме 115 години Илинденско-Преображенско въстание,  съвместно с Македония, за втора поредна година. И вместо да сме по-обединени, сякаш някои съпътстващи събития и изказвания станаха повод да се постави нов акцент със стар печат на междусъседските отношения България-Македония. А фактите в стегнат вид: България призна независимостта на Македония между първи и втори тур на изборите им по силата на компромиси. 10 септември 1991 година е датата, на която Македония прави референдум, тогава за независимост – отново със сложен въпрос, като сега. Признаваме ги на 15 януари следващата година. Но ако се върнем към събитията с днешна дата, отново изплуват нерешени въпроси в прочита на историята. Сега – в контекста на Илинденско-Преображенското въстание и по-скоро, прочитът на историята. По темата разговаряме с Георги Първанов – държавен глава на Република България в периода 2002- 2012 година, основател на ПП АБВ и човек с афинитет към историята. Г-н Първанов, по-близко или по-далеч се намират Македония и България сега една от друга? Георги Първанов: Със сигурност по-близо с всички предимства и рискове, които има в тази позиция. Вие припомнихте 1992 година – България първа призна Македония с конституционното й име, и аз мисля, че това беше морално и исторически оправдан акт. Във времето се случиха много неща - и позитивни, и колебливи, за да се стигне до договора, който имаме от август 2017 година, който някои ваши колеги нарекоха исторически и който така, както утвърждава някои позитивни тенденции и крие известни рискове. Аз добре си спомням тържеството около паметника на Гоце Делчев, гроба на Гоце Делчев в Скопие – речта, която произнесе премиерът Зоран Заев – реч, в която той изброи всички възможни етноси, участвали в Илинденското въстание, и странно за някои, за мен не, пропусна нас, българите. Тогава ние не реагирахме, ние, българската делегация премълча – може би дипломатически такт. Никой вътре в страната, включително и от опозицията, не се обади. Мина време, премиерът Заев предложи ново име на Македония – Илинденска Република Македония, и тогава много от онези, които трябваше да коментират, премълчаха, нямаше коментар. Сега буквално през последните дни избухнаха по повод на друго, може би не чак толкова значително, изказване на Заев. Припомням тези факти, за да посоча, че за разлика от отношенията Атина-Скопие, които бяха регламентирани в един обемист и според мен прецизно изпипан от гръцка страна договор, ние подписахме нещо, което твърде напомня декларация Костов-Любчо Георгиевски от 1999 година, повтаря я буквално. Не, че има нещо лошо в това, но ние заметохме, както се казва, боклука под килимчето, неподозирайки, че ще дойде време, когато отказвайки се от антична история в Скопие – това е факт с този договор и реално така се случват нещата – те ще се опитат да градят, да утвърждават идентичност на базата – извинявам се за грубия израз – кражбата на българска история.

Водещ: Защо е това мълчание, което българската страна допуска?

Георги Първанов: По различни причини. Може би това и в резултат на натиска отвън, който формира българската позиция. Може би има и други причини. Каквато и да е обаче, за мен показва недалновидност. Защото ако не изясним въпросите – пропуснахме това да стане в договора, ако трябва да се търси друг документ или друга форма – нека дипломатите да преценят, но ние трябва ясно да заявим, че Илинденското въстание е българско по своя характер. Българско е защото населението от този период, от края на XIX – началото на XX век има българско самосъзнание. Преобладаващата част от това население има такова самосъзнание, организаторите, инициаторите, ръководителите на въстанието смятат себе си за българи, и не е имало коментари и двусмислия по въпроса. Чуждите консули, дипломатите отвън, когато отразяват въстанието, говорят преди всичко само за българско въстание. С всеки опит да се размият нещата, според мен, се създават проблеми в нашите отношения. Стигна се дотам, че някои решиха това да бъде краят на историята в българо-македонските отношения – е, няма как да стане, защото все пак историята е в основата на идентичността и на древна България с нашата 1300-годишна история, и на млада Македония. Аз нямам претенции и не бих искал на никого да внушавам как да се нарича и как да се самоопределя днес оттатък границата, във Вардарската част на Македония, но никога няма да приема някой да твърди, че Гоце Далчев, Даме Груев, Сандански и техните съратници са не са били българи, просто защото познавам документацията от игла до конец. Както се казва, готов съм да споря със Заев, и с всеки друг така, както съм спорил с някои от техните предшественици, защото това е историческата територия, която ние не можем да предадем.

Водещ: Вие посрещнахте държавния глава Борис Трайковски заедно в Банско, в Струмица след това поднесохте цветя на паметника на Гоце Делчев, заедно с президента Бранко Цървенковски се поклонихте в Мелник. Какво се скъса през годините?

Георги Първанов: Хубаво е, аз ви благодаря, че напомняте за тези знаци, които ние дадохме с Борис Трайковски, наистина и в Благоевград, и след това на Струмица на другия ден буквално, бяхме на паметниците на Гоце Делчев. С Цървенковски сме били в Сандански, в Мелник на паметника на Яне. Това бяха знаци, малки стъпки към общия прочит на историята. Аз трябва да бъда честен, да кажа, че оценявам високо подписания договор миналата година между Борисов и Заев. Имах очаквания той да отиде много по-далеч от онова, което ние сме направили с президенти и премиери в предишните години. Така звучеше и всички смятахме, че така ще се случи. Но нека да разберем – не е достатъчно да застанем ние, държавниците един до друг на тържествата – това е необходимо, но не достатъчно условие. Много важно е ние да изречем истината, може би с помощта на специалната комисия, може би ако питате мен с активния ангажимент на Академията на науките и другите научни звена, но да е ясно. Аз пак ще кажа – периодът, за който сега говорим, края на XIX – началото на XX век е период, който няма как да бъде оценен по друг начин, освен като български период в македонската история. Или ако трябва да бъда по-свободен в изказа си – македонската държава се създава, възниква на българска почва. Тя е присъдена на вековната снага на българската история, на държава. И в това няма нищо обидно. Има такива примери в световната история. Това не е основание от наша страна да претендираме към съвременна Македония. Те, пак ще кажа, да се самоопределят както си искат, сигурно в рамките на Европейския съюз и НАТО това ще им дава основания да го отстояват все повече и повече, но пък ние от своя страна по никакъв начин няма да позволяваме това да се случва за сметка на българската история и култура.

Водещ: Но тук не изниква ли въпросът за българското познание по македонския въпрос? Ваша е фразата, че политиците убиха българската научна мисъл по македонския въпрос именно. Знаехме ли повече, бяхме ли повече подготвени за истината за него преди 10 или 15 години?

Георги Първанов: Искам да кажа, че за тези десетилетия, не само годините на Прехода, но и далеч преди това, ако щете от 60-те години може би, в България работят много учени, има цели научни звена, които свършиха огромна по обем и по качество работа, доказвайки тази истина. Сега, друг е въпросът, че доста скромни са тиражите на научните издания, недостатъчно популяризират тези постижения българската държава, за разлика от македонската държава в Скопие, които имат много мощна пропаганда в Европа и по света. И в това отношение сме длъжници. Нека да бъдем добри приятели. Аз съм бил може би най-горещите радетели за това през годините, надявам се да не го отрекат в Скопие. И се радвам, това, което съм казвал преди 25 години го повториха Борисов и Заев – ние сме най-близките народи тук, на Балканите. Нека да го докажем на практика. Нищо, че Заев го каза на другия ден и на сърбите по същия начин. Аз съм снизходителен към този стремеж да се казва на всеки онова, което ще се хареса. За мен е важно наистина, отстоявайки историята, в същото време пак да създаваме и поощряваме онези чисто човешки контакти, отношенията между бизнеса, между хората от науката и културата като цяло.

Водещ: Вие засегнахте в началото на разговора ни за напрежението, което се повиши след интервю на македонския премиер, в което той заяви, че Илинденското въстание е македонско. „Грешки по невнимание“, „лапсус“ или дълбок и неизговорен проблем е това, и кой го създаде в крайна сметка?

Георги Първанов: За мен изказването на Заев не е изненада. Аз внимателно проследих през годината всичко онова, което той казваше, и то беше все в тази посока. Той отстоява македонската идентичност, лошото е, че е за сметка на нашата история. Отново ще повторя – уви, българските политици проспаха тези негови изказвания, някои от които много по-категорични. Това е едно. И второ, в духа на най-лошите политически български традиции се вкопчиха един в друг с някакви такива „Фейсбук“ реплики, в които няма съдържание, няма дълбочина, няма никаква идея. Например, опозицията високопарно призовава Борисов да каже истината, но лидерът на парламентарната опозиция каза ли коя е истината? Чухме ли от тях, че става дума за българско въстание и със съответните аргументи? Защото от другата страна сродната партия – партията на Заев, СДСМ излезе с разгърнато становище. Струва ми се, че само партия АБВ реагира през годината, през тези месеци доста адекватно, но пак ще кажа, без груба агресивност, така, както го направиха някои от двете основни партии в България в последните дни и седмици. Само още една дума в тази посока. Чух в тази тежка полемика реплика за отговорността на левицата, на комунистическото движение, отговорно за която аз съм писал и съм говорил преди 1989 година, така че някак си не приемам някой, който сега се е събудил и се е досетил, че може да прави политика с критики по историята, на мен да ми говори тези неща. И беше един персонален момент – атакуваха Димитър Благоев за едно негово изказване, за което аз съм писал преди всички в българския парламент – 1917 година, грешно изказване, това е негов гаф, и то е единството в цялата десетилетна политическа кариера на лидера на тесните социалисти. През всичкото останало време Благоев е много ангажиран с македонския въпрос, с българската кауза. От първото му изказване, когато казва да се съединят българите от Княжеството, от Македония и Тракия е най-естествено, през ангажиментите му в организацията на имиграцията, впрочем той е поканен от самия Гьорче Петров да оглави Върховният македоно-охридски комитет, което е признание точно за този ангажимент. Нека да се познава историята, ако някой реши да води тези полемики. И второ, хайде да водим полемиката, обърната навън, а не вътре да трупаме политически дивиденти за сметка на отдавна минали събития.

Водещ: Успяха ли да се натрупат политически дивиденти?

Георги Първанов: Не, това няма да се случи, просто е повторение на дебат, който сме го въртели безброй пъти от началото на Прехода. На мен лично ми е омръзнало да го водя, защото в него няма перспектива. Дайте да извадим аргументите, които говорят за българската кауза, да я усвоим тук, на Балканите, да я направим популярна в Европа, защото и досега, когато говорим за нашите проблеми тук, в Европа, а и отвъд океана, само повдигат рамене, и както виждаме, и както обикновено става, те не предлагат националния принцип на Балканите, а по-скоро си отстояват техни интереси – интересите на Великите сили.

Водещ: Видяхме и закани на София, че ще блокира евроинтеграцията на Македония, освен това македонски медии излязоха с коментари, че президентът ни открито работи за подкопаването на отношенията между двете страни, чухме опити от извинение от страна на Заев. Но пак се стига до въпроса каква е трябва да единната позиция на страната ни по въпросите. В какво се крие поведението на неединна София?

Георги Първанов: Трябва да има диалог, първо, вътре в страната, и второ, между нас и Скопие. Договорът беше подписан преди една година, тържеството Илинден 2018 година се случи без да се отрони, ако щете, една приказка по същество. Една декларация, която само по себе си не е лоша, че отбелязваме заедно Илинденско-Преображенското въстание, и дотук. А някой трябва да ги изговори тези неща по същество, но не да стигаме до крайности. Аз за всички тези години от началото на Прехода и като президент съм отстоявал разбирането, че Македония трябва да има своето бъдеще в Европейския съюз и НАТО при ясни условия от наша страна и без да правим формални спънки, защото това би създало дългосрочни проблеми между най-близки народи, които сме ние с хората от Вардарска Македония. Заканата, нека така да кажа, след Илинден може да дойде Видовден, е симпатична, но не мисля, че е държавническа.

Водещ: Видима е пропастта в отношенията между „Дондуков“ 1 и 2 по редица вътрешно и външнополитически въпроси. Може ли в такава ситуация България да защитава своите национални интереси?

Георги Първанов: О, знаете ли, чакам вече много време, сигурно както всеки честен българин, да се случи нещо, да има един въпрос, по който „Дондуков“ 1 и 2 да са на едно мнение. Имам усещането, че има едно самоцелно търсене на сблъсък, на конфликт по всички въпроси, а тук става дума за политика, която и голяма политика, но е и стратегическа. Дали на Консултативен съвет, дали под някаква друга форма, трябва да има начин да си говорят нашите първи държавници, защото обратното е да страдаме, да търпим загуби, да има кражба на история и т.н. Трябва да се възобнови политическият дебат в България. Аз много се опасявам, че беше убита идеологията в модерния смисъл на думата. Няма идеен дебат в българската политика. Опасявам се, че дори по някакъв начин беше убита и политиката, поне в ония смисъл, в който аз помня, навремето сме водили много люти политически битки, но твърдя, че на принципна основа. И не само по конкретни поводи, каквато е македонската тема. Нека да се водят дебати между политиците, и не само в парламента. Парламентът да престане да ни занимава със скандалите си, да се изнесе дебатът в гражданското общество, колкото и да звучи тривиално това, защото иначе ние виждаме, че се взимат едни решения, които след това се опровергават във времето. Все пак сметката я плащат всички, не само политиците.

Водещ: Вие винаги сте били да се спре посегателство на българската история, към българската култура. Отворихме ли врати на македонизма, преоблечен в европейски дрехи?

Георги Първанов: Да приемем тази метафора. Но за мен основното тръгва от последните събития. Гръцко-македонският договор, всъщност, стеснява терена за утвърждаването на македонска идентичност. Без антична история опасявам се, че те ще се вкопчат още повече в българската част, българския вектор, така да се каже, от историята на македонската държава, и ако ние своевременно сега, в близките дни и седмици не изясним този въпрос, ще влезем в него в Европа, и това наистина вече няма да е добър тон.

Водещ: Вие няколко пъти споменахте. Година след подписването на Договора за добросъседство с Македония, какво е именно значението му? Виждате ли някаква промяна в отношенията между двете страни именно през този период?

Георги Първанов: Не, договорът беше една добра необходима стъпка. Не съм аз този, който ще го отрече. Напротив, може би не толкова самият договор, колкото пиарът около него създаде една позитивна обстановка. И все пак в рамките на тази позитивна атмосфера ние трябваше да усетим, да чуем посланията на нашите приятели в Скопие, да ги предупредим дали на ухо, дали публично – тук дипломатите казват, че така повече не бива да продължава, и в крайна сметка да се разберат. Отново ще кажа, така, както се отказаха от античната част от историята си, която беше присвоена – тук няма никакъв спор, така и трябва да признаят, че развитието на идеята за македонската държавност, за обособяването на тази част от Македония в отделна държава, тръгва от българска политическа територия, идейна територия, не само в географския смисъл на думата. И от това те няма да загубят. Това, че техните предци, дядовци, роднини са имали българско самосъзнание, не им отнема правото те да се чувстват как преценят. Поне аз нямам такива претенции да им насаждам друго самосъзнание.

Водещ: Какво печели и какво губи като позиция България в Македония? Дали сме си решили проблемите и ли ситуацията тепърва ще се усложнява?

Георги Първанов: Всичко зависи от това колко искрено е било партньорството, което сме развивали през годините. Имам предвид и през периода, в който аз съм играл по-важна роля, и сега. Защото някой отвън ни натиска, ако всичко е било, защото Македония трябва да стане член на НАТО и Европейския съюз, то ще бъде ден до пладне. Ще си извървят пътя и ще си я караме по старому. И в крайна сметка знаете ли, ние имаме един много по-дълбок мотив от този, който напоследък се изтъква за активизиране на отношенията ни – евроатлантическият мотив, който е основен сякаш за София и Скопие. Не, за мен много по-важно е точно онова, което имаме като общност в историята. Това е много по-сплотяващото, спояващото, отколкото една такава временна цел, каквато е евроатлантическата перспектива в Македония.

Водещ: Знаете ли, често разговаряме с наши слушатели – виждате добрите думи, общите снимки на различни събития. Неслучайно и затова търсим вашето мнение, мнението на тези от вас, които сте спечелили доверието във времето с експертизи, за да обясним именно на нашите слушатели каква е обстановката, какво България като цяло губи или пък печели от дадена ситуация. Виждаме и напрежението на Балканите, което расте, тъй като тук се преплитат множество различни интереси. Виждате ли България като балансьор в региона, готова ли е страната ни за предизвикателствата, пък и опасностите, които може да донесе един въоръжен конфликт?

Георги Първанов: Маркирахте много проблеми. Ако трябва да разширим темата на нашия разговор, много важно е ние да стабилизираме отношенията си с приятелска Македония, защото виждаме какво се случва на Балканите. Виждаме финансовата криза в Турция. Виждаме проблемите, които има във връзка с намеренията, обявени между Албания и Косово, и реакцията на Сърбия. Виждаме в една Румъния се повтарят нещата. И ако ние не излъчваме стабилност, но осъзната стабилност, а не декларирана, то тогава би могло наистина както се казва – когато мечката танцува в комшията, тя може да дойде и у нас. И затова е необходимо онова, което беше оценено позитивно, и аз се присъединявам към тази оценка – нашата лидерска роля във времето на председателството се продължи, разбира се, в нови форми – нямаме тези аргументи, нямаме тези лостове и механизми, но все пак има един авторитет, който би трябвало да се използва, и да даваме добър тон за бъдещето на Балканите.

Водещ: И съвсем на финала на нашето интервю – остава месец и половина до референдума за името в Македония. Какви резултати очаквате от допитването? По какъв път ще поеме страната след него, според вас?

Георги Първанов: По-вероятното е референдумът да успее, защото допускам, че албанският компонент ще бъде масово участващ, съгласуващ и това окончателно ще реши въпроса. Но знаете ли, проблемите няма да спрат до него, защото аз видях социологически проучвания, в които рейтингът на двете основни партии – управляващите социалдемократи и ВМРО в Македония се изравняват. Оттук нататък ще има други предизвикателства, които ще държат в напрежение нашите съседи. И още по-важно е в такава ситуация те да имат добрите отношения с нас, а и не само. Иначе, референдумът каквото решат хората, това трябва да се приеме. Глас народен – глас Божи.

Милослава АНГЕЛОВА

Виж още …

По покана на ПП АБВ се проведе среща с представители на Арабските асоциации в България

По покана на ПП АБВ беше проведена среща с представители на Арабските асоциации в България, на която присъстваха граждани на Либия, Египет, Сирия, Ирак, Младежката организация на Палестина, Ливан, Судан, Тунис, Йордания, живущи в България. От страна на партията, в срещата участваха председателят Румен Петков, доц. Георги Кючуков, отговорник по международните отношения на политическата формация и лидерите на младежките структури.

Тази среща е продължение на поредицата от контакти на ръководството на партията с посланиците на арабските страни, акредитирани в София. На срещата бяха дискутирани редица теми от общ интерес. Тя беше открита от доц. Георги Кючуков, отговорник по международните отношения на ПП АБВ. Той акцентира върху дълготрайните ползотворни взаимоотношения между България, като цяло и АБВ в частност, с гражданите и ръководствата на всички арабски държави. Особено внимание беше обърнато на двустранните връзки, развитието на икономическите отношения, културния и туристически обмен.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков акцентира върху възможностите за взаимодействие на България с арабските държави в сферите на туризма, културата, възстановяване на обучението на студенти и докторанти от арабските страни у нас. Предстои посещение на председателя на ПП АБВ в държавите Сирия и Алжир. Предстои и среща с доайена на дипломатическия корпус в България Н. ПР. Ахмед Мадбух, посл. на държавата Палестина.

Румен Петков подчерта важността за възстановяване на отношенията с държавите от арабския свят. „За нас е много важно да възстановим тези отношения, които сме имали през годините – като граждани, като човеци, като общества, за да можем да се върнем към институционалните ни взаимоотношения, да се върнем към това, с което можем да си бъдем полезни“. Петков посочи като особено важно изграждането на взаимоотношения между младите хора на България и младежите от арабския свят. „Така ние ще направим взаимоотношенията ни в средносрочен план независещи и неподвластни на политическата конюнктура. Защото ако днес нашите млади хора се познават, общуват си по различни комуникационни канали, ако нашата младежка организация има отношения с младежката организация във вашата страна, то това е много по-сериозна гаранция за бъдещето на междудържавните ни отношения, от отношенията между правителствата. Това е политическата и обществена инвестиция в бъдещите ни взаимоотношения“.

По време на срещата представителите на Ливан, Ирак и Сирия, коментираха, че не разбират факта, че държавата ни е дала жертви „в кървавата арабска пролет“,  а в последствие показва отстъпление от традиционни позиции и невъзможност да защити интересите си в тези държави (търговски, инвестиционни, културни).

 

Четири ангажимента към представителите на Арабските асоциации в България пое ПП АБВ в края на срещата:

  • Да се проведе среща с Министерството на външните работи с цел създаване на организация за улесняване на визовото обслужване на гражданите от арабските страни;
  • Обсъждане на въпроса за разширяване на обхвата и нивото на нашите дипломатически мисии в арабските страни;
  • Среща с председателя на асоциацията на българските банки с оглед улесняване дейността на живущите в България граждани от арабски страни, както и инвеститорите от арабските държави. Недоумение буди системният отказ от страна на банки у нас да предоставят услуги на граждани от арабски държави, живеещи от десетилетия у нас;
  • Дискусия за възможностите за развитие на отношенията с арабските страни;

ПП АБВ пое ангажимент за периодични срещи за обсъждане на проблемите и перспективите за сътрудничество с арабските страни.

Виж още …

Румен Петков пред bTV: През 2009 г. бяха уволнени хората, задържали Митьо Очите през 2007 г.

През 2007 г. по времето, когато настоящият председател на ПП АБВ Румен Петков беше вътрешен министър, Димитър Желязков – Митьо Очите е задържан. Петков обясни в студиото на „Тази сутрин“ по bTV, че тогава всички 17 души от организирана престъпна група са били задържани и осъдени. Това беше една от най-успешните акции с достатъчно силни доказателства, подчерта Петков.

Лошото е, че хората, провели тази акция, бяха уволнени през 2009 г. и така беше даден знак, че посегналите на Митьо Очите и Будимир Куйович са вън от системата, коментира председателят на ПП АБВ.

По думите на Петков, след това много години никой не се е занимавал с Димитър Желязков.

Той обяви още, че не познава задържания заедно с Очите в Истанбул общински съветник от БСП Бенчо Бенчев. Според него от БСП трябва да обяснят защо такъв човек е бил подкрепен от тях и защо е бил избран за зам.-председател на Общинския съвет.

Румен Петков определи поведението на македонския премиер Зоран Заев като недопустимо и заяви, че той си позволява да лъже за факти, които са доказуеми. Петков коментира, че Заев си приписва заслуги, за които няма особен принос.

Председателят на ПП АБВ подчерта, че първото общо честване на Илинденско-Преображенското въстание е било по времето, в което Георги Първанов беше президент. Петков каза още, че не е чул извинение от Заев, а е прочел справка какви венци е купувал македонският премиер и къде ги е поднасял.

 

Виж още …

ПП АБВ внесе в КЕВР сигнал за нарушения на експлоатацията и екологичните норми на газонаходището в Галата

Сигнал за нарушения на експлоатацията и екологичните норми на газонаходището в Галата внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) председателят на ПП АБВ Румен Петков, заедно с председателя на Областното ръководство на партията във Варна доц. Георги Кючуков и председателите на младежките структури на формацията. В разговор с председателя на енергийния регулатор Иван Иванов Румен Петков настоя енергийният регулатор да извърши пълна проверка на структурата на собственост на концесионера на находище Галата Петрокелтик България ЕООД, както и финансовата и техническа обезпеченост. Понастоящем концесионерът, който е регистриран в офшорна зона - на Каймановите острови - е с неясна собственост на капитала.  Петков настоя също и да бъде изискан от Министерството на енергетиката пълен анализ, както и копие от договора за концесия с една единствена цел – да се идентифицира правото на дейността по извършване на газосъхранение, с оглед на това, че концесионният договор предполага единствено и само добив.

„През ноември 2017 година, с писмо до Министерството на енергетиката, концесионерът е заявил, че не е в състояние да добива повече газ. С това всички съоръжения трябва да преминат безвъзмездно в управление на държавата“, посочи Румен Петков. Той добави, че концесията се експлоатира по непрофесионален начин и това води до загуби на подземни богатства, включително и до преки щети, чрез неизпълнение на минималния годишен добив. „Смутени и притеснени сме от това, че Министерството на енергетиката не е предприело никакви действия в тази посока. И най-вече енергийният холдинг“, каза още Румен Петков.

 

Виж още …

ПП АБВ и Синдикатът на българските учители ще работят заедно по базови теми за възраждане на българското училищно образование

Бъдещето на България минава през целенасочена политика към младите хора от страна на  държавата и нейните институции. Това коментира председателят на ПП АБВ Румен Петков пред медиите, след дискусия, посветена на младите хора и училищното образование, проведена между представители на партията и представители на Синдиката на българските учители. Петков бе категоричен в необходимостта от коренна промяна на атмосферата в образованието и призова парламента, правителството, президента и политическите сили да направят необходимото в тази посока. „Една част от проблемите на образователната система е в агресията. Тази агресия, за съжаление, тръгва от най-високата трибуна на страната – тази на Народното събрание. Нека бъдем по-последователни към подготовката на учебните програми, да не пренаписваме учебниците“. Румен Петков добави, че дискусия та в днешния Ден на младежта е стъпка в системната дейност на Синдиката на българските учители по укрепване на българското образование, възстановяване авторитета и престижа на професията на българските учители.

Председателят на ПП АБВ коментира, че на темата за повишаване на средствата за образование не трябва да се гледа само като процентно съотношение вътре в бюджета. В контекста на настояването на ПП АБВ за отделяне на 5% от БВП за образование, Петков посочи два инструмента за реализирането на такава мярка. „Първият е ефективно реализиране на постъпленията в хазната. Това е най-важният и най-реализируемият инструмент. Правителството трябва да вземе всички мерки за ефективна борба с контрабандата. Широко известно е, че контрабандата, особено на горива и на цигари, нанася огромни щети на бюджета. Не бива преодоляването на тези щети да се гледа само като на повишаване на пенсиите и на заплатите в държавния сектор. За нас никак не е без значение въпросът със статуса на учителя. Не е ли по-добре той да стане държавен служител, което би дало друго самочувствие и усещане у обществото“. Петков акцентира върху необходимостта от дискусия за ДДС върху учебниците и учебните помагала.

Председателят на АБВ – Младежи София Пламена Заячка също коментира парите за образование. Тя посочи, че средствата, които се отделят сега от БВП, са 3,6% и в Бюджет 2018 няма промяна. „Вярваме, че средствата трябва да бъдат повишени на 5%. Необходимо е да се подобрят условията на работа, заплащането на квалификациите на преподавателите, да се повишат заплатите“. Според Заячка, работещите по специалностите си в системата трябва да получат поне 30% ръст на заплатите. „За АБВ е проблем и неангажираността на родителите в образованието на децата. Вярваме, че могат да се създадат механизми, които да въвлекат родителите в този процес. Също така разширяването на цифровата база и дигитализацията в учебния процес ще го направят по-привлекателен за учениците и ще ги стимулират да ходят на училище“, каза още тя и добави, че ПП АБВ предлага средствата за частните училища да бъдат насочени към държавните.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева след срещата заяви готовност за съвместна работа с ПП АБВ срещу насилието в училище. 65% от учителите и 70% от децата са засегнати от него, поясни Такева. „От изследванията, които направи Синдикатът на българските учители, 65 % от българския учител търпи насилие. 45 % от учителите търпят насилие от страна на родителите. Ще развиваме политики на местно и национално равнище, както и такива, свързани с преодоляване на насилието върху децата, особено в семействата“, каза още тя и добави, че според изследване на СБУ и Институтът по криминология към МВР, 70% от децата търпят насилие в семейството.

Янка Такева акцентира върху възможността бизнесът да се освобождава от данъци, когато спонсорира българското училище и образователна система. Тя изрази готовност за съвместна работа върху конкретните предложения на младежите от АБВ по промени, които засягат училищното образование. „Дойдоха с няколко предложения, които Синдикатът приема, както и че изявиха желание, всичко което ние споделихме по петте ни приоритета, да си подпомагаме. Особено приоритетът за развитие на доброволчеството в образователната система. Това е нещо, което е изключително важно за подпомагане на политиките в средното образование“. Такева даде пример с промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане за облекчаване на бизнеса, който финансира и участва в професионалното дуално образование, както и данъчните облекчения на бизнеса, който спонсорира българското училище. Янка Такева добави, че с Младежите от АБВ предстои съвместна работа по политиките, свързани с българската идентичност и развитието и грижата към младите хора. Формирането на новата ценностна нагласа в младите хора е изключително важно не само за България, но за Европа и света, каза в заключение Такева.

Виж още …

Областното ръководство на АБВ-Варна се срещна с ръководството на Тракийските дружества в морския град

По инициатива на Областното ръководство на ПП АБВ-Варна се състоя среща с ръководството на Тракийските дружества в морския град. В рамките на срещата областният председател на партията в морската ни столица доцент Георги Кючуков изложи желанието и готовността на ПП АБВ за партньорство с Тракийските дружества – за съвместна работа по постигане на по-добър живот на българските граждани, част от които са и наследниците на тракийците, принудително изселени от своите земи и разселени из цяла България. Тук се подчерта желанието да се работи за събирането на българо-турската държавна комисия – нещо което не се е случвало в последните десетина години - и да се поставят на масата пред турската държава за разглеждане на въпросът за обезщетенията, които трябва да се изплатят на наследниците на тракийците за отнетите им земи и имоти.

Доцент Кючуков запозна подробно гостите и с позицията на АБВ по темата за новото име на Македония и по спазването на сключения наскоро Договор за добросъседство между двете държави. Той припомни приноса на България, която на срещата на НАТО в Букурещ трасира възможността за ускореното приемане на Македония в Алианса при спазване на изискванията, поставени пред нея.

Областният председател на АБВ във Варна посочи необходимостта от по-висока активност на българското правителство при всички случаи на забелязани нарушения от недобросъседски характер от страна на съседната ни държава. И добави, че посланикът  на Македония у нас трябва да бъде незабавно привикван в Министерството на външните работи и да му се връчва официална протестна нота за забелязани нарушения на договора за  добросъседство. Важна стъпка би било също да се активира работата на т. нар.  Мултидисциплинарна комисия, а съставът й да бъде сменен с хора, които имат  обективно отношение към историята, патриоти, хора, които  ще се борят за българския национален интерес.

Доц. Кючуков определи като изключително груба грешка фактът, че България не се е включила  в разговорите с Македония за името на държавата. „Когато излезе вторият  вариант за името Северна Македония ние също предупредихме, че това е предпоставка за посегателство срещу нашата история и за бъдещи териториални  претенции“, добави той.

Гостите от Тракийските дружества, представени от Веска Димова и Георги Георгиев, отправиха покана към ПП АБВ за предстоящия традиционен Тракийски събор на Петрова нива.

Виж още …

Румен Петков призова за политически преговори с Македония на най-високо ниво за спиране на посегателството върху историята ни

Румен Петков призова за политически преговори с Македония на най-високо ниво за спиране на посегателството върху историята ни

Председателят на ПП АБВ Румен Петков призова за политически преговори на най-високо ниво, за да се заяви  институционално, че непризнаването на българското участие в Илинденско-Преображенското въстание е посегателство върху нашата история и в средносрочна перспектива е предпоставка за териториални претенции. Пред медиите във Варна той заяви, че продължаващото неглижиране на българската история от страна  на Македония ще даде пълни основания на страната ни да постави под въпрос преговорния  процес за приемането на Македония в Европейския съюз и НАТО. „Посланикът  на Македония у нас трябва незабавно да бъде привикан в Министерството  на външните работи и да му се заяви, че се нарушава договора за междусъседство“, добави той.

 

Петков припомни, че по време  на тържествата за Илинден миналата година единствено ПП АБВ алармира, че министър-председателят и председателят на парламента на Македония са постъпили изключително цинично спрямо историята на България.  „За тях няма Илинденско-Преображенско въстание, а само Илинденско, в което са участвали македонци, турци, гърци, албанци, власи. Но не и българи. Тогава всички политически партии и държавни институции си  замълчаха“. Той припомни също, че преди два месеца, когато се обяви намерението да се ползва името Илинденска Македония, в България реагира отново единствено политическа партия  АБВ.

Румен Петков посочи, че втората важна стъпка е съставът на т. нар. Мултидисциплинарна  комисия да бъде сменен с хора, които имат обективно отношение към историята, патриоти, хора, които ще се борят  за българския национален интерес.  „Ние от АБВ твърдим, че е изключително груба грешка че България не се включи в разговорите с Македония за името на държавата, разговорите останаха единствено между Гърция и Македония. Когато излезе вторият вариант - със Северна Македония, ние предупредихме, че това е предпоставка за посегателство срещу нашата история и бъдещи териториални претенции“. 

Председателят на ПП АБВ отбеляза още, че тогава БСП, ВМРО и ГЕРБ енергично са подкрепили идеята за името Северна Македония, но вчера и лидерът на БСП Корнелия Нинова и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов са обявили че са против посегателството върху българската история, преповтаряйки аргументите на ПП АБВ отпреди месец.

Виж още …

Румен Петков: Петьо и Петър управляват енергетиката срещу няма и по 10 000 лева на месец

Председателят на ПП АБВ Румен Петков ще сезира премиера Бойко Борисов за конфликт на интереси в назначения в енергетиката. На пресконференция във Варна той посочи конфликтните имена - на председателя на борда на Българския енергиен холдинг Петър Илиев, който се явява сам контролиращ себе си, защото е изпълнителен директор и на НЕК и Петъо Иванов, който едновременно е председател на борда на „Булгаргаз“ и изпълнителен директор на БЕХ. „Въпросът е в България толкова ли няма кадри в енергетиката, че поставяме едни и същи хора на няколко места, да вземат по 5-6 хиляди лева месечни заплати и то в конфликт на интереси?“, коментира Петков.

Румен Петков се спря на лиценза за търсене на газ в акваторията на Галата около морската ни столица. Той каза, че загубите на държавата ни от неустойки за концесията на находището на природен газ в зоната от дванайсет мили в морето край Варна са от порядъка на 150 млн. щатски долара, в които се включват и невнесени концесионни такси към Министерството на енергетиката. Според Петков, по предложение на народните представители Таско Ерменков и Жельо Бойчев, в парламента е била гласувана законодателна промяна за пълната либерализация на електроенергийния пазар, която е лобистка и в ущърб на държавния интерес що се отнася до добива на природен газ и режима на издаване на лицензии. Румен Петков обясни, че в случая издадената лицензия е единствено и само за добив на природен газ в икономическата зона на Черно море. Понастоящем концесионерът „Петрокелтик“, който е регистриран в офшорна зона - на Каймановите острови - е с неясна собственост на капитала.

„През ноември 2017 година, с писмо до Министерството на енергетиката, концесионерът е заявил, че не е в състояние да добива повече газ. С това всички съоръжения трябва да преминат безвъзмездно в управление на държавата“, категоричен е Румен Петков. Той добави, че концесията се експлоатира по непрофесионален начин и това води до загуби на подземни богатства, включително и до преки щети, чрез неизпълнение на минималния годишен добив. „Концесионерът не спазва екологичните норми с изхвърляне на отпадните води със съдържание на цианид, кадмий, олово, арсен в икономическата зона на Черно море с всички последствия от това. Ние настояваме първо Министерството на околната среда да направи много сериозен анализ в какво се изразява промяната в закона“, каза още Румен Петков.

Петков коментира също, че председателят Държавната комисия за водно и енергийно регулиране Иван Иванов трябва да провери капитала на дружеството. Държавният орган трябва да констатира, че компанията не отговаря на изискванията за прозрачност на капитала, тя е с неясна собственост и не може да се гарантира състоянието на околната среда в района на нос Галата. ПП АБВ ще настоява Министерство на енергетиката незабавно да предприеме всички действия, за да може това газонаходище, на базата на преустановената концесия с „Петрокелтик“, да бъде прехвърлено на 100% на държавното дружество „Булгартрансгаз“. „Ако ние искаме действително като държава да покажем способност да изпълняваме предварително поети икономически ангажименти, които засягат голяма част от Европа, Министерство на енергетиката трябва да предприеме това действие незабавно“, категоричен е Румен Петков.

Виж още …

Областният съвет на ПП АБВ във Варна проведе заседание

ПП АБВ, заедно със сдружение с нестопанска цел „Алтернатива за Варна”, ще организира конференция с широко професионално участие на хотелиери, туроператори и ресторантьори на тема „Туризъм – настояще и перспективи“. Форумът, със специален акцент върху поклонническия и културно-историческия туризъм, ще се проведе през октомври тази година в морската ни столица, а решението за него бе взето на заседание на Областния съвет на ПП АБВ във Варна, където участие взе и председателят на партията Румен Петков.

В рамките на Областния съвет на ПП АБВ във Варна бе утвърден сигнал до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество във връзка с действия на кмета на Девня Свилен Шитов, с които той инициирал предоставяне на съпругата си на 4000 декара земя на нищожна цена под аренда за стотинки годишно на декар. Случаят стена предмет на силен обществен интерес, но единствено партия АБВ излезе с позиция по въпроса. Сигналът срещу Шитов е внесен от областния председател на ПП АБВ-Варна доцент Георги Кючуков.

Областният съвет на ПП АБВ във Варна взе решение също да покани ръководството на Тракийските дружества в България във връзка с предстоящия ежегоден голям празник на тракийци на Петрова нива. На предстоящата среща ПП АБВ ще представи позицията си за името на съседната ни държава Република Македония. Областният съвет на партията във Варна изрази задоволство от това, че днес председателят на БСП Корнелия Нинова и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов подкрепиха позицията, която ПП АБВ заема от една година – позиция на рязко противопоставяне срещу стремежа Илинденско-Преображенското въстание от страна на македонските власти да бъде сведено до Илинденско въстание и да бъде отнето от българската история.  

 

 

 

 

Виж още …

АБВ с предложение до държавните институции за мерки за възстановяване на системите за превенция, готовност и реагиране при природни бедствия

АБВ с предложение до държавните институции за мерки за възстановяване на системите за превенция, готовност и реагиране при природни бедствия

Виж още …

Румен Петков обсъди с Н. Пр. Илхам Ахмед, посланик на Р Судан в България, задълбочаването на добрите икономически и културни взаимоотношения между двете държави

Румен Петков обсъди с Н. Пр. Илхам Ахмед, посланик на Р Судан в България, задълбочаването на добрите икономически и културни взаимоотношения между двете държави

Виж още …

Top