Любомира Ганчева, АБВ: На Първия международен конгрес на младежките парламенти доказахме, че в България има хора, които се занимават с младежка политика

Любомира Ганчева, АБВ: На Първия международен конгрес на младежките парламенти доказахме, че в България има хора, които се занимават с младежка политика

Фокус: Г-жо Ганчева, участвате в Първия международен конгрес на младежките парламенти, който е провежда в Москва. Ще ни разкажете ли малко повече за идеята на конгреса?

Любомира Ганчева: За нас – председателят на АБВ–Младежи Пламена Заячка и аз в качеството си на зам.-председател на партията, е изключителна чест да бъдем единствените български представители на този изключителен форум, който се провежда от 16 до 20 октомври в руската Дума. Той е организиран от Международния младежки парламент към руската Дума. Това е наистина грандиозен форум, събрал над 40 участници от над 30 държави и няколко континента. Просто изключително богат микс от участници, които са и представители в местните парламенти, и формират реалната политика като съветници премиери. Това е едно място, на което имахме възможността да видим как младите хора заедно могат да правят истинската политика, да взимат решения, да водят диалози по най-различни важни теми. Програмата се състоеше от няколко панела, като днес приключи третият, посветен на Евразийската интеграция и начина, по който тя може да даде тласък на развитие на младежкия парламентаризъм.

Фокус: Какви теми засегнахте по време на Вашето изказване днес?

Любомира Ганчева: Днес направих изказване по темата за евразийската интеграция като стимул за развитието на младежкия парламентаризъм. Започнах с това, че се занимавам от 2001 г. с младежка политика – първо, на регионално ниво в oбщина Пловдив, след това като експерт към Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, в Европейския младежки форум. И това, което съм се убедила през годините, е, че когато младите хора се обединят и започнат да дискутират важни за тях проблеми, те успяват да намерят решение, съвместно с органите, които са компетентни и които имат законодателна или изпълнителна власт. И повече от всякога вярвам, че това на международно ниво е още по-силно. Така че основната теза на моето изказване беше, че с оглед на това, че през последните три години Евразийският съюз се развива изключително интензивно, все пак не трябва да забравяме, че той има и редица предизвикателства, за които все още не са намерени решения. Такива например са различните нива на икономическо развитие на държавите, които влизат в него, разликите в законодателството, липсата на съвместен план на действие и, не на последно място, това, че няма председателстващ действащ орган. И заради това моето предложение беше да се формира един младежки евразийски парламент, който да не бъде държавен и да не е финансиран само от едно правителство, а да представлява наднационална младежка организация. Идеята е тя да започне да работи точно по събирането, даването на платформа на младите хора и взимането на решения за тяхното бъдеще. Даже имах предложение в резолюцията, която днес ще се приеме от конгреса, да влезе тази точка, че Международният конгрес на младежките парламенти в Москва подкрепя идеята за създаване на един такъв евразийски младежки форум. Защото той ще успее да разреши по един лек начин на принципа на младежкото включване точно тези предизвикателства, за които казах преди малко. И всъщност това, което ми направи впечатление беше, че присъстваха участници от руската Дума, присъстваха експерти, които са се занимавали с младежки асамблеи и хора с опит и знания, които казаха, че щом веднъж се занимаваш с младежка политика, значи винаги продължаваш да се занимаваш с младежка политика. И наистина съм щастлива, че това мое предложение срещна разбиране. И се надявам да бъде прието и да бъде българският принос, защото младите хора сме много по-мобилни и макар и да не сме членове, да участваме и ние в един такъв форум.

Фокус: С какви чувства ще си тръгнете от конгреса и какво предстои оттук нататък?

Любомира Ганчева: От конгреса ще си тръгнем със сигурност с една голяма доза тъга, че толкова кратко време успяхме да прекараме тук, но и огромно задоволство. Срещнахме млади хора, които показаха, че са в състояние да правят политика, и доказаха, че са не бъдещето, а настоящето. И съм доволна, че успяхме да представим България на този форум, изказахме се в два от трите панела и успяхме да направим конкретни предложения по документите, които трябва да бъдат внесени. Защото не всеки имаше възможността да бъде избран за участник в панелите. Доволна съм много, че доказахме, че в България има хора, които се занимават с младежка политика и то не само от призмата на политическата партия, а като национална младежка политика. Изключително доволни сме, че АБВ – Младежи успя да установи много добри партньорства и да подпишем споразумение с младежката организация Единна Русия – Младежка Гвардия. И с този наш акт, който е в резултат на няколкогодишни преговори, показахме един добър пример. В момента страшно много организации говорят за споразумения и меморандуми помежду си. За нас такива общи действия предстоят. С международния парламент имаме идеи за още няколко инициативи. Усетихме разбирането на всички участници тук за важността на младите хора и не може да не си тръгнеш зареден с енергия, позитивизъм и с желание за развитие.

Цветилена СИМЕОНОВА

 

Виж още …

Вътрешни работи и външни отражения – Румен Петков в „Още от деня“ по БНТ

Вътрешни работи и външни отражения – Румен Петков в „Още от деня“ по БНТ

Младежи от АБВ подписаха меморандум за сътрудничество с младежи от организацията на „Единна Русия“ по време на първия Международен конгрес на младежките парламенти. Междувременното спорът за това дали да бъдат гонени от страната ни руски дипломати заради случай „Скрипал“ продължават. Цветан Цветанов заяви, че трябва да подкрепим своите партньори от НАТО и от ЕС, които гонят дипломатите. „Аз мисля, че тази стъпка на тези две младежки организации заслужава и уважение, заслужава и поощрение. И благодаря, защото е добре да се знае, че и славянството, и православието, и историята ни имат своето бъдеще и не трябва да ги поставяме в зависимост от конюнктурата“, каза в студиото на „Още от деня“ председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Относно изказването на Цветанов, Петков заяви, че не е хубаво да се клевети някой без доказателства, за да докажеш колко много обичаш Съединените щати, НАТО или Великобритания. Според него няма никакво разследване по случая „Скрипал“ и попита защо в такъв случай Великобритания не е изтеглила посланика си и от Саудитска арабия.

Румен Петков: Това е двойният стандарт, срещу който АБВ се борим. Това е двойният стандарт, който отвращава младите хора.

Относно изказването на вицепремиера Валери Симеонов, Петков зави, че днес сме видели един вулгаризъм, който обижда страданието. Припомняме, че вицепремиерът нарече протестиращите майки на деца с увреждания "кресливи жени, които спекулират с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца".

За референдума за името на Македония, Петков припомни, че само ПП АБВ имаше твърда позиция.

Румен Петков: Институциите ни мълчат. Парламентарните партии подкрепят със зоологически ентусиазъм името Северна Македония. Има едно раболепие, включително и в Македония.

И Албания, и Косово обявиха, че от 1 януари свалят граничния контрол. Албания стартира преговори за членство в НАТО и ЕС. Според Петков това е тежък проблем.

Решението за Украйна на Вселенската патриаршия е грубо посегателство върху канона, смята бившият вътрешен министър. По негово мнение това е една заявка, че утре ще има тежък трус в православието в Сърбия, това е заявка за тежък трус в Молдова.

Румен Петков: Ами ако бяха признали разкола в БПЦ, преди 15 години, какво правим ние?

За него решението на такъв тип проблеми е това да има диалог, да се намери решение, което отговаря на общото разбиране и потребността. Действията на патриарха той обясни с политически натиск.

Румен Петков: Това е грубо политическо посегателство в живота на една православна църква.

Виж още …

Предстои учредяване на студентско сдружение в Стара Загора

Предстои учредяване на студентско сдружение в Стара Загора

Основите за учредяването на студентско сдружение на АБВ-Младежи бяха поставени за първи път в Стара Загора. Създаването на студентски сдружения във всички академични центрове е една от целите на новото ръководство на АБВ-Младежи, като членовете на сдруженията не е задължително да бъдат и членове на партията или на АБВ-Младежи.

„Идеята е студентите в цялата страна да имат организация, в която свободно да могат да се събират, за да търсят и да създават решения на общостудентски въпроси“, обясни Емил Стоименов, зам.-председател на АБВ-Младежи. Въпроси като сигурността около студентските общежития, наличността на адекватен градски транспорт до и към университетските бази, студентският живот в града и естествено организацията на научни симпозиуми ще бъдат част от дейностите на организациите в цялата страна. А студентите от Стара Загора вече работят върху първите си идеи, които ще подобрят качеството на живот и на обучение на всички студенти от града.

Виж още …

Пламена Заячка призова представителите на Първия международен конгрес на младежките парламенти в Москва да се обединят за отпадането на санкциите срещу Русия

Пламена Заячка призова представителите на Първия международен конгрес на младежките парламенти в Москва да се обединят за отпадането на санкциите срещу Русия

Виж още …

Пламена Заячка, АБВ-Младежи: С меморандума, който подписахме с младежката организация на Единна Русия, ще се борим за налагане на позиция в България срещу санкциите на Русия

Пламена Заячка, АБВ-Младежи: С меморандума, който подписахме с младежката организация на Единна Русия, ще се борим за налагане на позиция в България срещу санкциите на Русия

Фокус: Г-жо Заячка, участвате в Първия международен конгрес на младежките парламенти, който се провежда в Москва. Как протича събитието и кои страни участват?

Пламена Заячка: Конгресът тече, той се провежда от 16 до 20 октомври. Участници са над 33 страни от няколко континента. Има от Латинска Америка, Азия, Европа, Африка. Участниците са представители на парламента, на младежки организации на политически партии и са 50 участници. Двама сме представителите от България – аз и зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева. Ние сме единствените представители за България. Вчера се включихме в първия панел, който е за съхраняване на историческата правда. Аз взех участие за злоупотребите с историята и манипулациите в международните отношения. Всички участници се обединиха около факта, че най-големите грешки в политиката са породени от незнание на историята или нейното манипулиране.

Фокус: Както казахте, събитието продължава до 20 октомври. Какво предвижда програмата му през следващите дни?

Пламена Заячка: През следващите дни има още две панелни сесии. Любомира Ганчева ще вземе участие в третата панелна сесия, която ще е утре за Евразийска интеграция и младите хора в парламента. В момента сме в Държавната дума, преди малко бяхме на заседание. Тук е много интересно, обсъжда се и Закон за патриотично възпитание. В началото на месец септември правихме нашият Национален младежки конгрес в Бургас. Там бяхме поканили представители на младежкия парламент, с които обсъдихме тези патриотични възгледи и как може да се развиват. Там им представихме нашия патриотичен календар и сега продължаваме да говорим и да си обменяме добри практики за патриотизма и как може да се развива в държавите.

Фокус: Бихте ли разказали малко повече за това какви теми засегнахте по време на Вашето изказване в панела „Съхранението на историческата истина като необходимо условие за поддържане на мира“?

Пламена Заячка: Най-явното послание е, че младото поколение не трябва да позволяваме тези манипулации да бъдат. Дадох няколко примера. Например, излязоха в България материали как страната ни е освободена от турско робство, благодарение на протестите в Западна Европа и Америка. Друга заблуда е за Втората световна война как Айзенхауер и Чърчил са я спечелили и то при положение, че 95% във войната са на Русия. Без подвига на Червената армия не би било възможно това. Редица такива манипулации има, което води до конфликти, които са ненужни. Имаме и по-близък пример с Македония и изказванията на Зоран Заев за Илинденско-Преображенското въстание. Ето такива манипулации и скриване на факти, акцентиране на друга част от историята, изкривяването ѝ, водят до конфликти и това не е продуктивно.

Фокус: Младежката организация на АБВ и Единна Русия планират ли съвместни действия и в колко направления?

Пламена Заячка: С младежите от Млада гвардия приключи преговорния процес. Преди 2 години АБВ и Единна Русия подписаха споразумение за съвместни действия и развитие на нива организации. Вече две години по-късно започваме работа с младежката организация на Единна Русия. Подписахме меморандум за сътрудничество за развитие в няколко направления. Имаме в културно, историческо направление. Планираме съвместни чествания на наближаващите годишнини. Имаме 141 години от Плевенската епопея, догодина 140 години от Константинополския мирен договор, 140 години дипломатически отношения между България и Русия. Предвиждаме няколко съвместни инициативи, които ще разгърнем в следващите месеци. Положително сме настроени.

Фокус: Коментирахте ли българската позиция относно санкциите срещу Русия?

Пламена Заячка: Това е основна част. Включително и в меморандума, който подписахме, ще се борим за налагане на позиция в България, която е за снемане на санкциите на Русия. Другото, което ще направим още следващия месец, е да отидем в Брюксел, където ще кажем ясно и силно, че сме против двойните стандарти. Не може за България да има едни стандарти, а за другите – други. Не може „Северен поток“ да икономически, а „Южен поток“ да е зависимост от Русия. Това е политизация и неравноправие. Не на такива основи е мислен и граден ЕС. Затова ние сме против двойните стандарти и за свалянето на санкциите от Русия, заради които страда и България. Имаме над 80 млн. загуби годишно заради тях.

Люба АЛЕКСИЕВА

Виж още …

Председателят на Организационния комитет на Гран При България Румен Петков очаква страната ни да има европейски шампион по СуперМото

Председателят на Организационния комитет на Гран При България Румен Петков очаква страната ни да има европейски шампион по СуперМото

„Този уикенд ни предстои финалния кръг на Европейския шампионат по СуперМото, Републиканския по мотоциклетизъм на писта и Отборната купа за 2018. Летищен комплекс „Долна Митрополия“, Плевен, ще посрещне над 100 състезатели от 6 държави. Пристигат най-добрите от Европа и съм сигурен, че ще бъде много интересно в събота и неделя. Нека и публиката да дойде и напълни местата за зрители, защото наистина ни очакват изключителни състезания“. Петков заяви, че очаква страната ни да има европейски шампион по СуперМото.

Виж още …

АБВ-Стара Загора организира тържествено честване на годишнина от рождението на Христо Смирненски

АБВ-Стара Загора организира тържествено честване на годишнина от рождението на Христо Смирненски

"Трубадур за Христо Смирненски" е заглавието на тържественото честване на 120-ата годишнина от рождението и 90 годишнината от кончината на великия български автор. Събитието се организира от местната организация на АБВ-Стара Загора и събра повече от 100 души в залата на регионалната библиотека "Захарий Княжески" в града, сред които много учители и младежи от училищата в града. Проф. Михни Люцканов, областен ръководител на АБВ-Стара Загора, откри тържеството, като открои акцентите в биографията на Смирненски. Членове на местната организация пък сформираха своеобразен литературен театър, като рецитираха част от стихотворенията на автора. Официални гости на събитието бяха председателят на ПП АБВ Румен Петков, Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012), зам.-кметът по хуманитарни дейности на Стара Загора Иванка Сотирова.

В рамките на събитието Георги Първанов коментира, че обидна за нацията и държавата е новата програма за 10-и клас, в която отпаднаха произведения на Смирненски и Вапцаров. „Не виждам думи за едноличния монархически режим или за временното руско управление, когато сме получили основите на държавността и конституцията. Ето затова си струва да се борим. Трудно ми е да ползвам словото на Смирненски, защото за съжаление, думите и словото се изпразниха от съдържание. Битката за подмяна на историята я водя от повече от 15 години. След близо 30 години в политиката наистина видях много неща и струва ми се, че сега започва битката за историческата истина. Радвам се, че има млади хора тук, защото те няма да градят базата си на фалшиви кумири. Стара Загора е не само символ на антична култура, не само символ на освобождението, Стара Загора е не само  културен център в страната, а, изкушавам се да кажа – съвременната културна столица на България.

 

Виж още …

Румен Петков в Стара Загора: Настояваме държавата да предприеме всички мерки за развалянето договора с „Марица Изток“ 1 и 3

Румен Петков в Стара Загора: Настояваме държавата да предприеме всички мерки за развалянето договора с „Марица Изток“ 1 и 3

Държавното предприятие „Марица Изток“ 2 е поставено в неравностойно положение, спрямо така наречените американски централи „Марица Изток“ 1 и 3, които са в частни ръце. Това заяви пред медиите в Стара Загора председателят на ПП АБВ Румен Петков. „Имам предвид два аргумента, които представляват груба държавна помощ за американските централи и които поставят в абсолютна неравностойност производството на енергия от „Марица Изток” 2. Българската държава, т. е. ние с вас плащаме емисиите въглероден двуокис на американските централи, докато емисиите на „Марица Изток“ 2 си ги плаща „Марица Изток“ 2. И аз не разбирам защо, особено от 2007 година, когато влязохме в ЕС, не са предприети и не се предприемат мерки през Европейската комисия за разваляне на този договор“.

Според Румен Петков една от причините за неглижиране на темата е именно собствеността на двете централи. „Представям си ако беше друга собствеността на тези централи какъв вой до небесата щеше да бъде – за държавна помощ, за накърняване на националния интерес, което е факт, но понеже са американски, слугинажът взема връх над обществения и националния интерес“. Вторият елемент на неравнопоставеност е, че българите, като общество, плащат инвестициите в „Марица Изток“ 1 и 3, посочи Петков и добави, че този факт не подлежи на опровержение. Той коментира, че цените за въглероден двуокис, които плащаме, добиват драматични размери. „2016 година цената на тон е 5.5 евро без ДДС. 2017 година Енергийният холдинг купува по 13.8 евро цена на тон въглероден двуокис. Сега е 22 евро, а когато изтича времето за закупуване за следващата година, очакванията на експертите са цената да бъде между 25 и 30 евро на тон – цени без ДДС. И понеже ги купува Българският енергиен холдинг (БЕХ), по силата на нашето законодателство БЕХ ги продава на „Марица Изток“ 2 и се плаща ДДС. Очакванията, след закупуването на емисиите за следващата година, са задълженията на „Марица Изток“ 2 да отидат на над 1 милиард и 200 милиона“. Тези факти принуждават „Марица Изток“ 2 да свие производството си, защото не може да издържи, поясни Петков.

Румен Петков заяви, че АБВ настоява държавата да предприеме всички мерки за развалянето на този договор – „Марица Изток“ 1 и 3 - и да потърси подкрепата на ЕК за преодоляване на държавната помощ и добави, че ситуацията с „Марица Изток“ 2 е особено тревожна и трябва да се изгради стратегия за ТЕЦ-а.

В контекста на темата за енергетиката, Петков определи като безумия и абсурд държавните действия около гарантиране на сигурността на газовите доставки. Той припомни, че ПП АБВ отдавна предупреждава, че държавата ни ще купува руска газ от Турция, но тогава твърдението беше сочено за абсурдно, но към момента това се случва и държавата ни е в процес на преговори за изгодни условия с Турция. „България трябва да заяви на ЕК, че двойните стандарти са абсурдни. И затова един от основните моменти в кампанията за Европейски парламент на АБВ ще бъде борба срещу двойните стандарти. Не може Меркел да заяви, че за Германия Северен поток 2 е икономика, а пък Южен поток  е зависимост от Русия. Искаме ЕК да защити нашия и на Източна Европа интерес, като си доставяме газта директно от Русия, а не да купуваме руската газ от Турция“, каза още Румен Петков.

 

Виж още …

АБВ-Младежи представят България на Първия международен конгрес на младежките парламенти, който се провежда в периода 16-20 октомври в Москва.

АБВ-Младежи представят България на Първия международен конгрес на младежките парламенти, който се провежда в периода 16-20 октомври в Москва.

Виж още …

Георги Илчев, координатор на ПП АБВ за Пловдив и член на ИБ: Пловдив ще бъде Европейска столица на културата без културна инфраструктура

Георги Илчев, координатор на ПП АБВ за Пловдив и член на ИБ: Пловдив ще бъде Европейска столица на културата без културна инфраструктура

Нова структура на АБВ-Пловдив бе сформирана в район „Западен„ в града с приемането на десетима нови членове. Така партията възстановява и надгражда пловдивската си формация. „Това, за което ще работим до края на ноември, е да фокусираме вниманието на пловдивчани върху пропуснатите възможности на Пловдив през последните два мандата на местно управление“, посочи в рамките на събитието Георги Илчев, координатор на ПП АБВ за Пловдив и член на Изпълнителното бюро на АБВ. Той алармира, че градът, като домакин на инициативата „Европейска столица на културата“ следващата година, не разполага с подходяща за целта инфраструктура, иначе казано, концертните и изложбени зали в града са крайно недостатъчни, неподходящи и в никакъв случай не могат да обезпечат мащабно събитие от подобен характер. „Оказва се, че Пловдив няма концертна зала, а ще бъде културна столица“, коментира Илчев. Така градът практически ще посрещне предизвикателството с три съоръжения – Античния театър, залата на Пловдивския театър и тази на Дома на културата, която подслонява и Пловдивската опера. Изложбената зала на улица „Гладстон“ в града пък е в процес на реконструкция с неясен финал.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков, който беше гост на събитието, определи Пловдив като емблема на провала на местно самоуправление в страната. Той смята, че градът има изключително тежка администрация и на практика е хранилка за партийни функционери. „Пловдивчани плащат на повече от 30 кмета – един градски, седмина заместници, петима районни кметове с техните заместници районни кметове. За сравнение, община София, която е с тройно повече население и 24 района, разполага също със седмина заместници на кмета. Това административно – териториално деление на Пловдив служи единствено, за да се хранят партийни търтеи. Това беше инструментът на СДС на Иван Костов, това е инструментът и на сегашната местна власт“, коментира още Румен Петков.

 

Виж още …

Румен Петков поздрави патриарх Неофит за рождения му ден в Троянския манастир

Румен Петков поздрави патриарх Неофит за рождения му ден в Троянския манастир

Председателят на ПП АБВ Румен Петков е гост в Троянския манастир, където днес се отбелязва 73-годишнина на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Румен Петков поздрави патриарх Неофит по случай рождения му ден, като му пожела здраве и дълъг живот и успех в битката за единството на православието.

Днес в Троянската света обител "Успение на Пресвета Богородица" беше отслужена Света Божествена Литургия, където в молитвата към Всеподателя Бога за здраве и благополучие участие взе патриарх Неофит.

Троянският манастир днес събра много православни християни от страната, представители на държавни институции и граждани.

Виж още …

Председателят на АБВ Румен Петков и представители на ръководството на партията взеха участие в тържествата по повод 150-годишнината от обявяването на Троян за град

Председателят на АБВ Румен Петков и представители на ръководството на партията  взеха участие в тържествата по повод 150-годишнината от обявяването на Троян за град

Виж още …

Top