Румен Петков: Министър Красимир Каракачанов трябва да си отиде веднага

Facebook Twitter

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов трябва веднага да си подаде оставката заради сделката с ремонта на учебните самолети L-39. Тази обществена поръчка е заплаха за живота и здравето на българските пилоти. Това каза в Пловдив лидерът на ПП АБВ Румен Петков. Пред медиите той разпространи писмо, подписано лично от Каракачанов, в което министърът на отбраната ясно потвърждава, че  е наясно с факта, че фирмата, която е спечелила поръчката, не разполага с необходимата техническа документация. Въпреки това, Министерството на отбраната е превело 8 милиона лева  на фирмата, определена за  изпълнение на ремонтите.

„Това ме навежда на мисълта, че министърът е бил принуден да подпише това писмо”, коментира Румен Петков.  По думите му, ремонтите на учебните самолети е трябвало да приключат още на 19 септември. „Месец и повече това далеч не е така и очевидно генерално, катастрофално са нарушени интересите на българските Военновъздушни сили. Затова трябва да се понесе и съответната политическа отговорност”.

За действията на Министерството на отбраната и лично на министър Каракачанов е предупреден и премиерът Бойко Борисов. „По този начин предприетите действия са заплаха. Предупреден,  в директна среща, е  и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов. И той би трябвало да е предупредил МО и правителството. В писмо съм уведомил и министър-председателя, че тази сделка представлява заплаха за живота и здравето на обучаващите се български пилоти. От страна на премиера обаче реакция не последва”, коментира още Румен Петков. „Това означава, че министърът на отбраната и министър-председателят са съучастници. Иначе премиерът би трябвало да предприеме някакви действия”.

Затова още днес лидерът на ПП АБВ Румен Петков ще внесе цялата документация по сделката в прокуратурата на Републиката. Документите ще бъдат предоставени и на Европейската агенция за безопасност на полетите, както и в централата на НАТО.

„Винаги съм бил противник да си разнасяме чаршафите по света. Но няма да допусна действия, които застрашават живота на българския пилот да останат ненаказани. Това е престъпление.”

В Пловдив Румен Петков предупреди, че в момента тече процедура в цялата държава по оценяване и продажба на около 20 имота на Министерството на отбраната. Той определи тези действия, като „грозно разграбване” и коментира, че само в Пловдивска област три имота на Министерството са били продадени за общата сума от малко над милион и 200 хиляди лева. 

„За 115 декара в землището на община Куклен е платената сумата от 820 хиляди лева. Става дума за терен, който е с изключително значение. Излиза, че декарът струва около 8 хиляди лева”. Другите два имота са в местността „Капсида”, където 16 декара са купени за 256 хиляди лева и още толкова площ на територията на община Садово са продадени за 212 хиляди лева.

Това е меко казано скандално и министър -председателят трябва да направи така, че тези сделки да бъдат спрени. Казвам тези неща, за да е ясно на пловдивчани. Много е важно те да се знаят днес и да разберат кой как гледа на подобен род грабеж. Нека всички, които участват в политическата надпревара да изразят позицията си. Аз не казвам, че това непременно е консорциум между ВМРО-ГЕРБ-БСП и КО, но мълчанието в Народното събрание е смущаващо”.

 

 

 

 

Публикувано на 11.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков коментира тенденция на отлив на обществената енергия на протестите и нарастващ опит за трупане на политически дивиденти от страна на различни формации и личности

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството да спре разпределителните сделки, защото те приличат повече на афери

АБВ България

Любомира Ганчева: Управлението на енергетиката е непоследователно, без експертиза, некадърно

АБВ България

ПРОФ. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ: НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ

АБВ България

Румен Петков в Шумен: Дебат „България на другия ден, България след Борисов“ трябва да се състои час по-скоро


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни