Доц. д-р Георги Кючуков: Думата „пандемия“ не бива да се приема фатално и а се всява допълнителна паника, но опасността не бива да се неглижира

Facebook Twitter

Думата „пандемия“, в контекста на коронавируса, не бива да се приема фатално и да се всява допълнителна паника, като, разбира се, опасността в никакъв случай не бива да се неглижира, коментира пред медиите доц. д-р Георги Кючуков, член на ИБ на ПП АБВ. Той посочи, че изнесените цифри, които се отнасят до заболеваемост и смъртност, са съизмерими с вируса преди 10 години, който предизвикваше атипична пневмония и това не би следвало да се всява паника. Доц. Кючуков даде положителна оценка на превантивните действия от страна на здравното министерство и РЦЗ-тата, като добави, че има отделни неподготвени здравни заведения, но това е поради недобре свършената работа на конкретната болнична управа и РЗИ. Според доц. Кючуков има пробив в досегашната мониторингова дейност, тъй като фокусът бе само върху граждани, които са пътували в рискови региони, но не и върху такива с установена атипична пневмония. Това обаче претърпя промяна в последните дни, отчете той. Лекарят е на мнение, че половинчатите мерки в кина и зали по схемата през ред и през място са напълно лишени от смисъл и подчерта, че в интерес на гражданите е ограничението да бъде категорично до отшумяване на заплахата. Според него голямото разпространение на заразата в Италия е именно заради факта, че властите там са подценили опасността.

В политически аспект по отношение на заплахата от коронавирус председателят на ПП АБВ Румен Петков очерта три основни пункта – превенцията, ангажираността с проблема на специалистите от БАН, както и на „Гражданска защита“. 

„Ние, като държава и институция, трябва да направим оценка на ресурсите, с които разполагаме, за да можем да ограничим с всички сили и средства действията и бездействията на гражданите, които могат да доведат до разпространяване на вируса“.

Петков посочи, че прави впечатление некоординираността в действията на отделни звена и институции у нас. „Например, обявява се ваканция за училищата, а детските ясли продължават да работят, с аргумента, че едните са държава, а другите частна собственост. Когато държавата тръгва с всички свои инструменти да защитава здравето на гражданите си, не може да има такъв тип разделение на отговорности и безотговорности“.

Държавата трябва да реши въпроса с всичките си инструменти, каза председателят на ПП АБВ и посочи необходимостта от участие в кризисния щаб на представител на НСОРБ и на кметовете на населени места, защото само така ще бъдат обхванати всички групи хора. Битката за защита на здравето на българското население трябва да е безкомпромисна и последователна, категоричен е Петков.

По повод опасността от зараза, Атанас Шопов, председател на АБВ-Пазарджик и общински съветник, посочи, че в региона, независимо, че в Пазарджик няма регистрирани случаи, има занижен контрол на трайно настанената там италианска общност – граждани, които пътува поне по веднъж седмично до Италия и обратно. Той посочи, че вниманието към италианските граждани, ,които живеят в областта, трябва да бъде обострено.  

Публикувано на 12.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ ще се обърне към еврокомисаря по ценностите и прозрачността Вера Юрова с много силно безпокойство за отношението на министър-председателя към българските журналисти и гражданите

АБВ България

ПП АБВ изпрати писмо до МС и министъра на енергетиката с настояване ядрената енергетика да бъде включена в Зелената сделка на ЕС

АБВ България

Любомира Ганчева: Референдумът в Руската федерация беше урок по демокрация и организираност

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Превръщането на храм "Света София" в действаща джамия ще бъде културна катастрофа

АБВ България

Румен Петков: Условията, при които ще се обучават нашите пилоти в САЩ, са унизителни


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни