Доц. Георги Кючуков в отворено писмо: ВОЕННИ ИГРИ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА (ВИРУСНА ПАНДЕМИЯ)

Facebook Twitter

В момента вниманието на света като цяло е насочено към борбата с коронавирусната пандемия, отнела живота на хиляди хора и довела до заразяването на стотици хиляди. Много страни обявиха извънредно или бедствено положение, границите в Европа са практически затворени, но все още не се очертава овладяване на разпространението на вируса.

На този фон внимание привлича учението на НАТО “Defender Europe 2020”. Предвидено беше това да е най-мащабното военно учение в Европа от края на Втората световна война с участието на 37 000 войници от страните от НАТО, от които 26 000 американски. Като местоположение на учението се предвиждаха Германия, Полша, Прибалтийските републики и Грузия. Цел на учението, което е част от стратегията за Триморието, беше да се отработят редица логистични въпроси.

На всеки здравомислещ човек е ясно, че подобно учение в непосредствена близост до границите на Русия не може да не доведе до ответни мерки. Това означава ново струпване на хора и техника от другата страна на границите и потенциал за разпространението на надвисналата опасност за здравето на хората.

ПП АБВ още през месец януари 2020 г., на Форум за мир, проведен във Варна, се обяви категорично срещу провеждането на подобни учения от страна на НАТО и Русия. Ние подчертахме, че нарастването на напрежението увеличава риска от евентуален конфликт с непредвидими последствия. Това е особено неприемливо на фона на обявена пандемия, тъй като е свързано с придвижването на много хора и техника през границите на отделните страни. Известно е, че именно това е основния източник на предаване на заразата.

Преди 2 дни се появи съобщение, че САЩ преустановяват предислоцирането на 20000 военнослужещи към Европа за участие в учението. Самото то е съкратено, като от него отпадат ученията на териториите на Прибалтийските държави и Грузия. Това решение показва загрижеността на американското правителство за своите граждани и кореспондира с мерките на президента Тръмп за овладяване на пандемията в страната. Озадачаващо е, обаче, поведението на европейските държави, членове на НАТО. При обявено извънредно или бедствено положение, при разрастваща се пандемия, никой държавен ръководител не поиска спиране на учението и прекратяване трансграничното придвижване на хора и техника. Нещо повече, дори след обявеното оттегляне на участието на САЩ, командването на НАТО до сутринта на 18 март все още не е обявило  прекратяване на учението. Оглушително мълчи и нашето Министерство на отбраната. На фона на тази липса на реакция в медийното пространство много бързо заглъхна новината за единствената държава – членка на НАТО, която взе адекватни мерки. На 12.03. Норвегия отмени учението „Студен отговор“, предвидено с участието на 15000 военнослужещи.

ПП АБВ настоява, предвид епидемичната обстановка, страните от НАТО да обявят пълен мораториум на ученията на територията на Европа. Да се спре придвижването на хора и военна техника. Да се въведе затваряне на границите на ЕС за определен период от време за граждани от страни извън съюза, включително и военнослужещи. Правителството на Република България да постави на преден план живота и здравето на своите граждани.

 

Публикувано на 18.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ ще се обърне към еврокомисаря по ценностите и прозрачността Вера Юрова с много силно безпокойство за отношението на министър-председателя към българските журналисти и гражданите

АБВ България

ПП АБВ изпрати писмо до МС и министъра на енергетиката с настояване ядрената енергетика да бъде включена в Зелената сделка на ЕС

АБВ България

Любомира Ганчева: Референдумът в Руската федерация беше урок по демокрация и организираност

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Превръщането на храм "Света София" в действаща джамия ще бъде културна катастрофа

АБВ България

Румен Петков: Условията, при които ще се обучават нашите пилоти в САЩ, са унизителни


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни