ОТВОРЕНО ПИСМО - от доц. Д-р Георги Кючуков, неврохирург, член на Изпълнителното бюро на ПП АБВ

Facebook Twitter

Уважаеми дами и господа,

Всички ние сме съпричастни и пострадавши от развитието на пандемията от корона вирус и противоепидемичните мерки, предприети от властите. За съжаление, все още не сме достигнали пика на епидемията и е възможно да се наложат допълнителни ограничителни мерки и повече усилия от всички нас.

На фона на разпространяването на инфекцията всички хора в страната осъзнават изключителното значение на работещите в сферата на здравеопазването за съхраняване живота и здравето на населението. Ние нееднократно бяхме обиждани, малтретирани, изпращани в затвора, в Белене, в Сибир, но не отстъпихме от нашите задължения, не пренебрегнахме Хипократовата клетва, която дадохме при навлизане в професията. Ние не твърдим, че при нас всичко е наред, че няма грешки, небрежност, дори на момент недобросъвестност, но това не бива да омаловажава нашия принос за запазване здравето и живота на нацията.

Всички хора в България виждат всеотдайния труд в условията на риск за собственото здраве на хората на предния фронт на здравеопазването. Единичните случаи на здравни служители, които пренебрегват своята клетва се осъждат не само от обществото, но и от самото съсловие.

На този фон учудващо звучи предложението за промяна в законодателството, предвиждащо една година пробация и глоба от 1000 лв. за служители в сферата на здравеопазването, които не са оказали необходимата помощ на нуждаещите се. Такива прояви, разбира се, са неприемливи и осъдими. Въпросът е дали със законодателни мерки те могат най-адекватно да бъдат избегнати. Не се ли поставя презумпция за виновност при всички случаи без да се вземат предвид конкретните обстоятелства?

Искам да припомня, че всички, работещи в сферата на здравеопазването, са обединени в съсловни организации. Тези съсловни организации имат Своите Етични комисии, които анализират и обсъждат всяко неприемливо и непрофесионално действие на членуващите в тях. Мога със сигурност да твърдя, че едно осъждащо решение на Етичната комисия на Българския лекарски съюз има много по-голям ефект от една пробация.

ПРИЗОВАВАМ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ДЕПУТАТИТЕ В 44 НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ГЛАСУВАТ ДОВЕРИЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В СФЕРАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. НИЕ САМИ МОЖЕМ ДА СЕ СПРАВИМ И ДА РАБОТИМ ЕДИННИ С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ – ЗАПАЗВАНЕ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ.

 

Публикувано на 18.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ ще се обърне към еврокомисаря по ценностите и прозрачността Вера Юрова с много силно безпокойство за отношението на министър-председателя към българските журналисти и гражданите

АБВ България

ПП АБВ изпрати писмо до МС и министъра на енергетиката с настояване ядрената енергетика да бъде включена в Зелената сделка на ЕС

АБВ България

Любомира Ганчева: Референдумът в Руската федерация беше урок по демокрация и организираност

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Превръщането на храм "Света София" в действаща джамия ще бъде културна катастрофа

АБВ България

Румен Петков: Условията, при които ще се обучават нашите пилоти в САЩ, са унизителни


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни