Петър Първанов, АБВ-Перник, с апел към държавното управление за водата на региона в условия на световна пандемия

Facebook Twitter

СНИМКА: DIR.BG

Днес в кризата, обхванала България и целия свят, където най-важното нещо е хигиената и миенето на ръце, един град няма вода на чешмите – това е Перник.

Много хора не обръщат внимание на това към днешна дата, поради обясними причини, но независимо от всичко в момента, Перник се нуждае от мерки - по време на тази ужасяваща криза да се облекчи режима на водата. Вярно е, че бяха предприети някакви мерки, но мисля, че те са недостатъчни и всички перничани са притеснени, не толкова от липсата на вода за битови нужди, колкото от липсата на такава главно за дезинфекция и хигиена.

Ние от АБВ предупредихме още първите дни след Нова година, взехме много ясна позиция за осигуряване на вода за Перник и региона. Като за нас кардинална и работеща мярка остава построяването на язовир Раянци. Всички мерки, които правителството взе към момента, се оказват неработещи. В момента се харчат пари за ремонт на водопреносната мрежа /около 30 млн./, прави се ремонт на пречиствателната станция, която към този етап не може да се справи с пречистването на водата, за да се облекчи режима в града. 27 млн. се дадоха за докарването на вода от София, като към днешна дата това е неработеща мярка. При първите проби тръбите избиха и пробите се провалиха. Не се знае изобщо как ще продължи цялостната експлоатация на трасето и дали тръбите ще издържат това налягане.

Все пак, искам да благодаря на фирмите и хората, които изграждаха всички водохващания и трасета, за да се осигури вода на Перник, което не беше никак лесна задача. Но, според нас, самият подход и начинът на осигуряване на вода за Перник беше сбъркан генерално.

Ние от АБВ предложихме няколко работещи и много по-евтини мерки – като връзката на яз. Диканя с яз. Студена, западната част на община Перник да се върже с микроязовири, с мобилни пречиствателни станции. Всичко това остана глас в пустиня. Явно нашите експерти не бяха на нивото на правителствените инженери.

За съжаление, и към днешна дата обещаната вода в Перник от София, не е пусната, близо две седмици след обещания от премиера срок. Като единствената спасителната мярка за Перник остава да се надяваме на природата и бързото напълване на яз. Студена.

Независимо от това, че яз. Студена не е пълен, в него към момента има над 8 млн. куб. м. вода. Обръщам се с призив към Областния управител, кмета на община Перник, и управителя на ВиК в днешната критична ситуация на световна пандения режимът на перничани да бъде облекчен и водата да не бъде спирана от 6 до 22 часа.   

Публикувано на 20.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Доц. Георги Кючуков: България трябва да подкрепя икономическата страна на инициативата „Три морета“, но в никакъв случай това не трябва да става за сметка на изолацията на едни или други партньори

АБВ България

Доц. Георги Кючуков: С ваксинирането срещу COVID-19 не бива да се трупат финансови облаги, задължителната ваксина противоречи на демократичните права в ЕС

АБВ България

Румeн Пeткoв прeд ФAКТИ: Нe рaзбирaмe ли, чe нямaмe глaвeн прoкурoр, a cлугa нa Бoриcoв?

АБВ България

Д-р Пламена Заячка проведе среща с посланика на Руската Федерация Н. Пр. Анатолий Макаров

АБВ България

Румен Петков изрази готовност за разговор с журналист на FAZ, за да посочи всички изречени от Бойко Борисов лъжи в публикуваното интервю


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни