Петър Първанов, АБВ-Перник, с апел към държавното управление за водата на региона в условия на световна пандемия

Facebook Twitter

СНИМКА: DIR.BG

Днес в кризата, обхванала България и целия свят, където най-важното нещо е хигиената и миенето на ръце, един град няма вода на чешмите – това е Перник.

Много хора не обръщат внимание на това към днешна дата, поради обясними причини, но независимо от всичко в момента, Перник се нуждае от мерки - по време на тази ужасяваща криза да се облекчи режима на водата. Вярно е, че бяха предприети някакви мерки, но мисля, че те са недостатъчни и всички перничани са притеснени, не толкова от липсата на вода за битови нужди, колкото от липсата на такава главно за дезинфекция и хигиена.

Ние от АБВ предупредихме още първите дни след Нова година, взехме много ясна позиция за осигуряване на вода за Перник и региона. Като за нас кардинална и работеща мярка остава построяването на язовир Раянци. Всички мерки, които правителството взе към момента, се оказват неработещи. В момента се харчат пари за ремонт на водопреносната мрежа /около 30 млн./, прави се ремонт на пречиствателната станция, която към този етап не може да се справи с пречистването на водата, за да се облекчи режима в града. 27 млн. се дадоха за докарването на вода от София, като към днешна дата това е неработеща мярка. При първите проби тръбите избиха и пробите се провалиха. Не се знае изобщо как ще продължи цялостната експлоатация на трасето и дали тръбите ще издържат това налягане.

Все пак, искам да благодаря на фирмите и хората, които изграждаха всички водохващания и трасета, за да се осигури вода на Перник, което не беше никак лесна задача. Но, според нас, самият подход и начинът на осигуряване на вода за Перник беше сбъркан генерално.

Ние от АБВ предложихме няколко работещи и много по-евтини мерки – като връзката на яз. Диканя с яз. Студена, западната част на община Перник да се върже с микроязовири, с мобилни пречиствателни станции. Всичко това остана глас в пустиня. Явно нашите експерти не бяха на нивото на правителствените инженери.

За съжаление, и към днешна дата обещаната вода в Перник от София, не е пусната, близо две седмици след обещания от премиера срок. Като единствената спасителната мярка за Перник остава да се надяваме на природата и бързото напълване на яз. Студена.

Независимо от това, че яз. Студена не е пълен, в него към момента има над 8 млн. куб. м. вода. Обръщам се с призив към Областния управител, кмета на община Перник, и управителя на ВиК в днешната критична ситуация на световна пандения режимът на перничани да бъде облекчен и водата да не бъде спирана от 6 до 22 часа.   

Публикувано на 20.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Любомир Халачев инициира дискусия, провокирана от новината за въвеждането на нов език в политическия живот на САЩ, който неутрализира пол и роднински връзки

АБВ България

Проф. Любомир Халачев: Защо думите „баща, майка, той и тя”, бяха предложени за забрана в 117-ия конгрес на САЩ?

АБВ България

ПП АБВ ще сигнализира здравното министерство и прокуратурата за неспазване на мерките срещу COVID-19 от страна на премиера

АБВ България

Румен Петков: Прокуратурата се държи като организирана престъпна група, два месеца се чуди как да ни вика да ни пита за Ангел Джамбазки

АБВ България

Христо Колев оповести имената на прокурорите, които спряха разследването по казуса със снимките и видеозаписа от резиденцията на премиера


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни