ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ ОТНОСНО ПОСЛЕДНИТЕ СЪБИТИЯ „ВЕНЕЦУЕЛА-САЩ“: Противоречията между държавите трябва да се разрешават с помощта на диалога, а не чрез диктат

Facebook Twitter

Във вчерашния ден американският министър на правосъдието Уилям Бар обяви, че венецуелския президент Мадуро и няколко членове на неговия режим са обвинени от САЩ в "наркотероризъм". САЩ предложиха награда до 15 милиона долара за информация, която може да доведе до ареста му. Обвинението, което е рядко срещана стъпка срещу действащ чуждестранен държавен глава, е белег за сериозна ескалация на натиска срещу Мадуро от страна на Вашингтон.

Обстановката във Венецуела е напрегната от няколко години. Страната беше на ръба на гражданска война след обявата на Гуайдо от част от опозиционните партии за легитимен президент. Санкциите на САЩ и групата от Лима доведоха до тежка икономическа криза и липса на храни и медикаменти. Много граждани на страната емигрираха в съседна Колумбия.

Световната общественост, основно ЕС, Китай и Русия съумяха да посредничат за намаляване на напрежението. Проправителствените партии и опозицията започнаха контакти и заговориха за споразумение на базата на взаимни отстъпки с цел успокояване на ситуацията.

На този фон актът на Държавния департамент се явява една тревожна стъпка. Съществува опасението, че той може да представлява casus belli. Това опасение се подсилва от изказване на президента на САЩ, че е недоволен от резултатите от санкциите срещу Венецуела.

ПП АБВ отново изразява своята позиция, че противоречията между държавите трябва да се разрешават с помощта на диалога, а не чрез диктат и налагане на едностранни решения. Призоваваме всички заинтересовани страни да подпомогнат развитието на вътрешния диалог във Венецуела с цел нормализиране на обстановката в интерес на гражданите на страната.

 

Публикувано на 28.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ предоставя на вниманието на българската общественост извадки от мониторинговия Доклад на ЕК върху България, които много ясно характеризират ситуацията у нас

АБВ България

Румен Петков: Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам

АБВ България

Пламена Заячка: ПП АБВ предлага Декларация за сваляне на санкциите срещу Куба

АБВ България

Румен Петков и Пламена Заячка се срещнаха с посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан

АБВ България

МЕХАНИЗМЪТ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО И ПРОВЕРКА ОСТАВА – НОВ УДАР ПО БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни