ПП АБВ апелира за недопускане гласуването на Закона за енергетиката

Facebook Twitter

ПП АБВ отправи апел за недопускане гласуването на Закона за енергетиката – норматив, който не посочва как ще бъдат върнати надплатените пари за сметки. В онлайн пресконференция на партията зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева коментира, че най-скандалното в закона, който беше представен за обсъждане в петък следобед е че няма мотиви към него и няма оценка на въздействието. Тя посочи, че в законоустановения срок АБВ ще входира становището си по темата подробно.

„Абсурдно е един толкова важен закон, който касае всички хора и икономиката на България, да бъде вкаран на тъмно и да има само два дни за неговото обсъждане. В законоустановения срок ще си входираме нашите становища, където ще опишем много подробно всички технически неточности, защото става ясно, че не се познават европейските регламенти и България за пореден път ги нарушава“.

В предложените промени, добави Ганчева,  в този закон липсва грижата за човека – грижата за това всеки да има енергия на достъпна цена. Тя се обърна към народните представители при разглеждането на този проект да не допускат да се гласува закон, в който не е ясно как още веднага същия месец ще бъдат върнати надплатените пари за сметки - и от хората, и от икономиката.

„Предупреждаваме, че по начина, по който са написани предложенията, ще се внесе един административен и счетоводен хаос, който може да бъде изключително опасен по време на криза. Стратегията в областта на енергетиката и закона не трябва да бъдат променяни на принципа „проба-грешка“ и „на коляно“, но трябва да има яснота какво се цели като резултат. Човекът трябва да е във фокуса на закона, а не администрацията“.

Становището по закона за енергетиката ще бъде изпратено и до работодателските организации и синдикатите. Целта е обществената подкрепа да не допусне промяна на закона „на тъмно“ която да ощети за пореден път българите.   

Новият закон за енергетиката цели да разпредели 150 млн. лв. от предоговорената цена на газа е цинизъм, на който е способно това Народно събрание с мнозинството от ГЕРБ. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на онлайн пресконференция в централата на партията.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков припомни, че партията от две години настоява за спешни мерки от страна на "Булгаргаз" за намаляване на цената на газа, който страната ни получава от "Газпроекспорт" – така, както направиха всички други европейски страни.

„С подкрепата на Борисов, това стана едва на 3 март. Миналата година от  предупредихме, че милиони българи ще платят скъпия отоплителен сезон и че той ще удари българската икономика и ще обслужи единствено интересите на определени фирми, всички си замълчаха. На 3 март последваха фанфари, след които сметките останаха платени от същите милиони българи „маргинали“, от българската индустрия и от нашите граждани. В петък Комисията по енергетика на Народното събрание обяви, че стартира процедура по обществена дискусия, която трябва да завърши в понеделник на закон, чиято основна задача е да разпредели 150-те милиона. Това е цинизъм, на който е способно това Народно събрание с мнозинството от ГЕРБ“.

Румен Петков се обърна с апел към президента на Републиката да бъде готов със своето вето и да бъде готов да се обърне към Конституционния съд с евентуално приетия закон.

С обръщение към държавните ръководни органи той посочи, че сега е моментът страната ни да настоява пред ЕС за свалянето на всички санкции срещу Русия.

„Излишното противопоставяне помежду ни днес прави коронавирусът добре дошъл. Нека заедно да се противопоставим срещу пандемията“.

Публикувано на 29.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ предоставя на вниманието на българската общественост извадки от мониторинговия Доклад на ЕК върху България, които много ясно характеризират ситуацията у нас

АБВ България

Румен Петков: Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам

АБВ България

Пламена Заячка: ПП АБВ предлага Декларация за сваляне на санкциите срещу Куба

АБВ България

Румен Петков и Пламена Заячка се срещнаха с посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан

АБВ България

МЕХАНИЗМЪТ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО И ПРОВЕРКА ОСТАВА – НОВ УДАР ПО БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни