МЕХАНИЗМЪТ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО И ПРОВЕРКА ОСТАВА – НОВ УДАР ПО БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО

Facebook Twitter

 ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ          

В края на миналата година  болшинството средства за масово осведомяване в България (основно тези с нескрита симпатия към правителството) с големи заглавия започнаха да тръбят, че мониторингът над България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) отпада. Това беше възприето като реален успех на правителството и получи одобрението на повечето български граждани.

Каква е реалната ситуация? Българското правителство стана жертва на собствената си некомпетентност и самохвалство: некомпетентност, защото не можа да разчете и разбере доклада на Европейската комисия; самохвалство – защото излъга българските граждани, рекламирайки фалшиви успехи.

Европейската комисия, под ръководството на Жан-Клод Юнкер излезе със становище, че  напредъкът на България е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети към момента на присъединяване към ЕС. Комисията обаче не взе решение за прекратяване на МСП, въпреки че това бе в нейните правомощия, а прехвърли въпроса към Съвета на ЕС и Европейския парламент, без да се ангажира с формална препоръка за отпадането на МСП. Нещо повече, опитите за различно третиране на България и Румъния, дължащи се на факта, че в Румъния управляваше правителство на социалдемократическата партия, бяха до голяма степен резултат от политическата доминация на Европейската народна партия в европейските институции. Безпочвени бяха и твърденията у нас, че докладът ще доведе до разделянето на България и Румъния – нещо, за което няма съгласие в ЕС. Критиките от редица страни от ЕС не закъсняха, а ЕС и Европейския Парламент не отмениха мониторинга, въпреки твърденията на членове на правителството.

Радостта на българското правителство, че се е отървало от мониторинга, се оказа преждевременна, защото вчера Еврокомисията на Урсула фон дер Лайен се позова на МСП и обяви, че продължава наблюдението си над страната поради недостатъци на правната й система. В пролетния пакет на Европейския семестър се казва: "Комисията наблюдава напредъка на България в съдебната реформа и борбата срещу корупцията в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка. Последният доклад по МСП през октомври 2019 г. отбеляза, че напредъкът е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети  в момента на присъединяването към ЕС. България извърши широка реформа в антикорупционата си правна рамка, но за да спечели обществено доверие, трябва да покаже окончателни присъди  по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това има известен брой предизвикателства, особено в ефективното наказателно разследване, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишаването на ефективността на местните прокуратури. Тези въпроси са под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка… Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата срещу корупцията в България".

Констатациите на пролетния пакет на Европейския семестър са тежък удар за България. Те отново потвърждават факта, че българското правителство и правосъдната ни система са неспособни да постигнат нивото, изисквано за държава-членка на ЕС. Изказването на министър Захариева, че нов доклад няма да има и че мониторингът ще отпадне е нов опит за заобикаляне на истината. Всички, запознати с практиката на европейските структури, много добре разбират, че такова нещо е невъзможно да се случи. Нашата страна получи ясно послание, че не става въпрос за отпадане на мониторинга, а за евентуалното му прерастване във всеобщ мониторинг за всички държави-членки на ЕС, когато такъв бъде договорен.

ПП АБВ пита:

  • Докога българският народ ще бъде заложник на неспособността на правителството да се справи със задълженията си към хората в страната, защото работата на съдебната власт и ширещата се корупция пряко засягат преди всичко тях?
  • Ще изпълни ли министър Кирилов обещанието си да подаде оставка, ако мониторингът не отпадне?

                                                          

 

Публикувано на 22.05.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Ако САЩ мълчат за шкафчето на Борисов – означава, че това е най-голямата подлост към партньор и че ценностната им система е срината

АБВ България

Румен Петков: Срокът на разговорите между премиера и президента отмина- ние сме за диалога с ГЕРБ, но с Борисов - не

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков се включи в честванията за Деня на независимостта във Велико Търново

АБВ България

Румен Петков: Честит утрешен празник и на въстание, българи - дошло е време!

АБВ България

Любомира Ганчева, АБВ: Имаме визия за енергийната стратегия и конкретни предложения


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни