Румен Петков: Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам

Facebook Twitter

Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам, той е убийствен като квалификации и определения за социално-икономическата среда. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той определи като груба и цинична лъжа част от коментарите по отношение на документа, според които скоро мониторингът за напредъка на България ще бъде свален. Това не само, че не е вярно, но съдържанието на доклада е убийствено за редица сектори, посочи Петков.   

„В средствата за масова информация се разгоря един измислен дебат дали Комисията е решила да продължи Механизма за наблюдение на реформите в правосъдната система на България или този механизъм е отпаднал. От текста на доклада е съвършено ясно, че такъв въпрос не съществува. Цитирам конкретно параграф 31 от доклада: „в рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“. Очевидно е, че предният състав на Комисията не свали механизма, както беше обещано и широко пропагандирано от премиера Борисов. Известно е, че правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че ако не падне мониторинга, ще си подаде оставката. Мониторингът не падна, той не си подаде оставката“.

Румен Петков подчерта, че налице са тревожи тенденции във всички области, предмет на Доклада на ЕК и страната ни заема последните места във всички сектори. Това е оценката за управлението през последните 10 години.

„Липса на публични инвестиции, липса и недостатъчна транспортна инфраструктура, най-висока смъртност в Европа от замърсяване на въздуха, ограничен достъп до здравеопазване и недофинансиране на сектора, все по-нарастващо обедняване и задълбочаване на неравенствата, ограничен достъп до образование и липса на дигитални умения“.

 Петков коментира, че там, където има реформа, тя е недовършена, а там, където има предприети мерки, те са неефективни и неработещи.

„Ние от АБВ считаме, че констатацията, че в България е в икономическа безпътица и застой, политическата ни система е разсипана и покварена с тези непрекъснати скандали и пълно неуважение и незачитане на институциите. Обществото е изпаднало в духовна нищета, изпълнена с агресия, която е навсякъде.

Председателят на ПП АБВ подчерта, че по тази причина е необходима цялостна дългосрочна програма с конкретни мерки в отделните сектори, ясно разписана във времето и с реалистични финансови разчети. А конкретно за данъчната система – необходим е цялостен анализ и на негова база, сериозни промени, посочи Петков и припомни, че това е настояване на ПП АБВ от години.

Публикувано на 26.05.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Митинг „Де е България!“ 09 юли 2020 г., 18:00 ч., пред Министерски съвет

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ ще се обърне към еврокомисаря по ценностите и прозрачността Вера Юрова с много силно безпокойство за отношението на министър-председателя към българските журналисти и гражданите

АБВ България

ПП АБВ изпрати писмо до МС и министъра на енергетиката с настояване ядрената енергетика да бъде включена в Зелената сделка на ЕС

АБВ България

Любомира Ганчева: Референдумът в Руската федерация беше урок по демокрация и организираност

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Превръщането на храм "Света София" в действаща джамия ще бъде културна катастрофа


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни