Любомира Ганчева: Референдумът в Руската федерация беше урок по демокрация и организираност

Facebook Twitter

Днес се навършват 141 години от основаването на дипломатическите отношения между България и Русия и за мен е удоволствие да представя възможността, която имах да присъствам на две събития, бих казала, от световно значение в Руската федерация - парада на победата в Москва и провеждането на референдум за промяна на Конституция на Руската федерация. Това заяви на пресконференция зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева, която бе в Русия като част от делегация, състояща се от политици и експерти от Германия, Швеция и България. В качеството й на международен експерт тя има възможността в продължение на близо 10 дни да наблюдава подготовката и организацията на провеждането на този исторически референдум. Ганчева бе единствен представител от България с покана от обществената палата на Руската федерация, институция, която се занимава с посредничеството между интересите на гражданите и връзките им с институциите в Руската федерация.

„Посетих над 50 секции в над 5 града и най-отговорно заявявам, че  Руската федерация преподаде урок по демократичност и организираност чрез този референдум. Защо демократичност? По време на кризата с коронавирус станахме свидетели как националните правителства ограничиха и дори отнеха права на хората и се забелязаха силни белези на авторитарност. На този фон Русия постъпи по обратния начин – даде правото на своите граждани да участват в избора на тяхното бъдеще и показа, че по време на криза, народът може да се обедини. Защо организираност? Това, което видях в рамките на тези 10 дни в Руската федерация, е златен еталон, за това как се провеждат едни избори. На първо място, референдумът беше разточен във времето в рамките на една седмица, за да няма струпване на хора. Имаше възможност за гласуване в дома за хора, които не могат и не са в състояние да се придвижат до секциите. Във всяка една секция бяха взети такива мерки за запазването на живота и здравето на хората, на които и ген. Мутафчийски вероятно би завидял. Имаше въведено машинно гласуване. Нещо, за което българската държава нарушава системно своите закони. За първи път в Москва и Нижни Новгород бе дадена възможност на гражданите да гласуват цяла седмица в дома си онлайн. По този начин младите хора заявиха своя глас. Видях с очите си как работи машинното гласуване и ме беше срам да призная, че моята страна, горда-членка на ЕС, все още не го е въвела, в нарушение на собствените си закони. Видях на практика как се провеждат демократични, прозрачни и честни избори. Надявам се да го видя и тук в България“.

Любомира Ганчева подчерта високата значимост на въпросните конституционни промени, предмет на провелото се обществено допитване.

„Без да се спирам на политическата оценка на референдума държа да подчертая, че на фона на всички тези знайни и незнайни експерти, които коментират как се изменя Конституцията, искам да припомня, че има над 200 мерки за нейната промяна, 44 страници и изключително силен социален пакет, мерки за запазване на езика, културната самобитност и издигането на семейството в култ. Те имат широк обхват и дългосрочен хоризонт. Нека няма съмнения, че всеки, който коментира единствено удължаване на мандата на президента Путин, или е силно заблуден, или е тъжно некомпетентен, или е прилично мотивиран от „здрави сили“ да говори неистини. Подозирам, че тези, които коментираха през последната седмица са трите в едно“.

 

Публикувано на 07.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков коментира тенденция на отлив на обществената енергия на протестите и нарастващ опит за трупане на политически дивиденти от страна на различни формации и личности

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството да спре разпределителните сделки, защото те приличат повече на афери

АБВ България

Любомира Ганчева: Управлението на енергетиката е непоследователно, без експертиза, некадърно

АБВ България

ПРОФ. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ: НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ

АБВ България

Румен Петков в Шумен: Дебат „България на другия ден, България след Борисов“ трябва да се състои час по-скоро


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни