ПП АБВ изпрати писмо до МС и министъра на енергетиката с настояване ядрената енергетика да бъде включена в Зелената сделка на ЕС

Facebook Twitter

ПП АБВ винаги е имала много активна роля в развитието на енергетиката в България и в частност на ядрената енергетика. Ние сме първите, които започнахме големия диалог за това по какъв начин ще рефлектира зелената сделка на ЕК върху енергетиката и икономиката. През февруари направихме огромен международен форум, на който експерти дадоха своето виждане за начина, по който трябва да протече това развитие. В момента България и Европа са изправени на енергиен кръстопът. Изключително важно е какви стъпки ще бъдат предприети. В областта на ядрената енергетика всяка стъпка, която предприемаме днес, ще има отзвук за следващите 50 години за живота на нашите деца и внуци.

България от десетилетия е част от ядрения клуб и натрупания опит не трябва да се пропилява. Към настоящия момент енергията от ядрената ни централа е тази с най-ниска цена в енергийния микс. Ето защо тя може да е силен инструмент за възстановяване на родната икономика, като осигури енергия на достъпна цена, спомогне за увеличаване на добавената стойност на енергийно интензивната родна икономика и стимулира икономическото възстановяване и запазването на работните места.

Опасяваме се, че ако ядрената енергия продължава да не бъде част от Зелената сделка, ще се затрудни възстановяването на икономиката, ще се оскъпи процесът на преструктуриране на енергетиката и икономиката и ще възникнат основателните въпроси относно справедливост, безпристрастност и експертност.

Ето защо апелираме към правителството да отправи писмено искане към Европейската комисия ядрената енергия да бъде включена в Зелената сделка на ЕС.

Публикувано на 07.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков коментира тенденция на отлив на обществената енергия на протестите и нарастващ опит за трупане на политически дивиденти от страна на различни формации и личности

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството да спре разпределителните сделки, защото те приличат повече на афери

АБВ България

Любомира Ганчева: Управлението на енергетиката е непоследователно, без експертиза, некадърно

АБВ България

ПРОФ. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ: НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ

АБВ България

Румен Петков в Шумен: Дебат „България на другия ден, България след Борисов“ трябва да се състои час по-скоро


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни