Румен Петков: ПП АБВ ще се обърне към еврокомисаря по ценностите и прозрачността Вера Юрова с много силно безпокойство за отношението на министър-председателя към българските журналисти и гражданите

Facebook Twitter

ПП АБВ получи отговор от кабинета на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на свое писмо от 4 май на тази година, адресирано до г-жа фон дер Лайен, с копие до Доналд Туск, председател на ЕНП, Сергей Станишев, председател на ПЕС и до Дачиан Чиолос, председател на "Обнови Европа". Сигналът е свързан със становището на ПП АБВ, че българското правителство използва пандемията за налагането на редица ограничения, в това число политически. Това съобщи пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той обясни, че въпросната кореспонденция информира, че председателят на комисията се е запознала с изпратения писмен материал и оценява споделените мнения и опасения относно мерките, въведени от правителството на Република България във връзка с кризата COVID-19 и уверява, че комисарят, който отговаря по ценностите и прозрачността г-жа Вера Юрова ще отговори детайлно на сигнала.

Тази кореспонденция ще бъде разширена, каза Петков и обясни, че писмо за общата картина в България и угрозата за държавността изобщо ще бъде изпратено и до Вера Юрова - еврокомисар, на чието специално внимание стоят ценностите и прозрачността. Сигналът е провокиран от тревогите, които буди отношението на министър-председателя към българските журналисти (напр. обръщението „мисирки“). „Ако това е позицията на един министър-председател на европейска страна към медиите, Европа и нашите партньори трябва да знаят на какво са подложени журналистите в България“, коментира Петков. Във фокуса на внимание ще бъдат и редица обидни за българските граждани определения, излезли в ефира, като „тулупи“, „маргинали“ и т.н., отново с автор премиера или членове на кабинета. Ще бъде обърнато и специално внимание на получилите публичност аудио записи, за които се твърди, че са от резиденцията и/или кабинета на премиера, където е разпознат гласа на Бойко Борисов и в които се отправя заплаха към български евродепутат, към български бизнесмени и молба за анализ на автентичността им.

Румен Петков съобщи, че всички тези събития, които водят до срив на държавността, са и общият повод на 09 юли от 18:00 ч. ПП АБВ да инициира митинг-протест под наслов „Де е България“ пред сградата на правителството. Взети са всички мерки за спазването на съответните хигиенни и санитарни изисквания, които налага Министерство на здравеопазването.

Публикувано на 07.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков коментира тенденция на отлив на обществената енергия на протестите и нарастващ опит за трупане на политически дивиденти от страна на различни формации и личности

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството да спре разпределителните сделки, защото те приличат повече на афери

АБВ България

Любомира Ганчева: Управлението на енергетиката е непоследователно, без експертиза, некадърно

АБВ България

ПРОФ. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ: НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ

АБВ България

Румен Петков в Шумен: Дебат „България на другия ден, България след Борисов“ трябва да се състои час по-скоро


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни